Edirnekari ustası Halil Teksöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada ''Edirne işi'' anlamına gelen el sanatlarından Edirnekari'nin 15. yüzyılın başında başlayan bir çalışma olduğunu söyledi.
Ahşabın boyanması ve motiflenmesiyle yapılan Edirnekari'nin bütün dünyada kendi ismiyle tanındığını belirten Teksöz, bu sanatın kendine özgü bir yapım tarzı olduğunu ifade etti.
Edirnekari'nin diğer el sanatlarından farklı bir yöntem kullanılarak yapıldığını aktaran Teksöz, "Ahşap önce macunlanır, boyanır, daha sonra konturlama dediğimiz bir sistemle üstüne motif çizilir. Daha sonra değişik yöntemlerle toprak boyalar kullanılarak boyanır ve verniklenerek hazır hale gelir" dedi.
Teksöz, herkesin Edirnekari'nin kağıt üzerine yapıldığını zannettiğini, Edirnekari'nin sadece deri, ahşap ve karton üzerine yapıldığını, kağıt üstüne yapılan süslemelerin minyatür çalışmaları olduğunu anlattı.
-"Edirnekari zahmetli ama zevkli bir iş"
Edirnekari'yi günümüzde açtıkları kurslarla yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Teksöz, "O dönemdeki yöntem, boya ve teknikleri uygulamaya çalışarak eskiyi günümüze taşımaya çalışıyoruz. Amacımız Edirnekari'yi eski günlerde olduğu gibi tanıtmak. Tek sorunumuz yetiştirecek öğrenci bulamamak. Öğrenci yetiştirebildik. Edirnekari ile ilgili çok talep var ama karşılayamıyoruz. Çünkü Edirnekari zahmetli bir iş. Bir sandığın Edirnekari ile süslenmesi 1,5-2 ay, bir masanın Edirnekari ile süslenmesi de 3- 3,5 ay kadar sürüyor. Zahmetli ama zevkli bir iş" diye konuştu.
Osmanlı'da köşk ve sarayların birçok bölümünün ahşaptan yapıldığını, bununla beraber Edirnekari süsleme sanatının geliştiğini belirten Teksöz, şunları kaydetti:
"Osmanlı sahip olduğu birçok eseri süslemiş. Kahveyi, seccadeyi, Kur'an-ı Kerim'i, mutfak malzemelerini sandığa koymuş. Birçok şeyi, kapakları motifli dolaplara koymuş. Ahşap malzemeler ustasının eline geçerse Edirnekari olur. Ancak her boyama da de Edirnekari değildir. Edirnekari'nin kendine has bir desen ve çizim tekniği vardır. Kullanılan renkler kırmızı, siyah ve altın varaktır. Edirnekari, bu üç ana renk üzerinden şekillenir. Amacımız, insanların bu sanatı öğrenmesi ve bu sanatın biraz daha ileriye gitmesi."
Türk Süsleme Sanatı Edirnekari Yeniden Hayat Buluyor
EDİRNE - Osmanlı'dan günümüze ulaşan Türk süsleme sanatı Edirnekari, açılan kurslarla yaşatılmaya çalışılıyor.