Türk Tabipler Birliğinin Dilovası Raporu, geniş bir katılımla KYÖD'de açıklandı. Raporun açıklanması ve Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu aleyhine açtığı davayı kazanmasının aynı güne denk gelmesi, açıklamaya katılan akademisyenleri ve diğer katılımcıları mutlu etti. Kamuoyu bilgilendirme toplantısına; Türk Tabipler Birliği Başkanı Eriş Bilaloğlu, Kocaeli Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Cüneyt Özkürkçügil, gazeteciBanu Güven, raporun hazırlanmasında emeği geçen TBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, Onur Hamzaoğlu ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri, milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda konuşan Eriş Bilaloğlu, 'Onur hocanın davasında ne karar verilmiş olursa olsun bu mahkemede biz haklıydık. Asıl tehlikeli olan Onur hoca ve ekibinin yaptığı araştırmalar değil. Asıl tehlikeli olan Onur hoca ve ekibinin bulgularının bir sistemle ilişkisi olduğunu kurgulamasıdır. Bu meseleye karşı 'onurumuzu savunuyoruz' hareketine katılan herkes bu mücadelenin parçası oldu ' dedi.
Ardından hazırlanan raporu açıklayan Doç. Dr. Feride Aksu Tanık, raporun 14 kişinin emeğinin eseri olduğunu söyledi. Dilovası'nda yaşananların temel nedeninin kirli sanayiyi İstanbul dışına taşımak olduğunu söyleyen Tanık, şöyle devam etti: 'Dilovası'nda ağırlıklı olarak kimya ve metal sektörü var. Dilovası'nda çok ciddi atık üretiliyor. Dilovası sorunu yeni gündeme gelen bir konu değil. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda da kanser önemli bir sorun olarak görülüyor. Sağlık örgütlenmesiaçısından da sorun var. Böyle bir bölgede büyük bir hastane inşaatı ancak 2011 yılında başlatıldı. ' Endüstrinin sağlığa verdiği zararların her zaman somut olarak açıklanamayacağının altını çizen Tanık, 'Zaraların etkileri ömür boyu sürebilir. Böyle bir risk vardır. Etkilenim her zaman biyolojik etkiye yol açmaz. Zaten Onur hocanın da yaptığı gibi çevresel etkilenip araştırmaları çok az yapılıyor ' diye konuştu.
Konuşmasında 90'lardan günümüze kadar Dilovası hakkında hazırlanan raporlardan bölümlere de değinen Tanık, raporlarda fabrika denetleyenlerin ne yapacaklarını bilmediklerinden, sanayicilerin okul ve park yaparak kirletmelerine devam etmelerine kadar birçok konunun yer aldığını da sözlerine ekledi. Tanık, Sağlık Bakanlığı tarafından 2001 yılında hazırlanan raporda da kanser nedeniyle ölümlerin bölgede birinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Tanık son olarak Meclis'te de soru önergeleri sayesindekonuşulan Dilovası konusuyla ilgili Sağlık Bakanlığından açıklama beklediklerini belirtti.
Türk Tabipler Birliği Dilovası Raporu'nu Açıkladı
Türk Tabipler Birliği, Türkiye gündemini meşgul eden Dilovası'ndaki kirlilik ile ilgili bir rapor hazırladı.