Türk Tekstili Rüzgari Avrupa'yi Sardi

Türk Tekstili Rüzgari Avrupa'yi Sardi

Türkiye, ev tekstili sektöründe dünyanin en prestijli organizasyonu olan ve 60’a yakin ülkeden 2 bin 400 firmanin katildigi Heimtextil Fuari’na damga vurdu. Fuara 116’si Bursa’dan olmak üzere Türkiye’den toplam 315 firma katildi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi da (BTSO) Küresel Fuar Acentesi projesinde yaklasik 100 kisilik heyetle fuara çikarma yapti.

Dünyanin en büyük uluslararasi ev tekstili fuari olan Heimtextil’de Türk rüzgari esiyor. Almanya’nin Frankfurt sehrinde kapilarini açan fuarda Türkiye; Çin ve Hindistan’la birlikte en güçlü katilimi saglayan ülke olarak öne çikiyor. Dünyanin dört bir yanindan ziyaretçileri agirlayan Heimtextil Fuari’nda 315 Türk firmasi stant açarken, katilimci firmalarin 116’sini Bursali firmalar olusturuyor. Türk ev tekstili firmalarinin sürdürülebilir kumaslardan perdelere, nevresimden banyo tekstiline kadar sergiledigi ürünleri ziyaretçilerin büyük begenisini topluyor.

Ihracatta 2023 hedefi 5 milyar dolar

Fuara iliskin degerlendirmelerde bulunan BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, ev tekstili sektörünün ürettigi katma degerle ihracatta önemli bir yere sahip oldugu söyledi.

Ihracat birim fiyati 8 dolari asan ev tekstilinin, 2023 yilinda 5 milyar dolarlik ihracat hedefi oldugunu belirten Burkay, BTSO olarak bu çerçevede sektörün önünü açan faaliyetler yaptiklarini kaydetti.



Kalite, tasarim ve akilli tekstiller öne çikiyor

Firmalarin kalitesi, tasarimi ve son dönemde akilli tekstil uygulamalari ile küresel rekabette ön plana çiktigini belirten Baskan Burkay, "Bursa, ev tekstilinde çok önemli bir tecrübeye ve ihracat potansiyeline sahip. Ancak günümüz rekabet kosullarinda kaliteli üretim yapmak tek basina yeterli degil. Ürettiginizi pazarlamaniz, genis kitlelere ulastirmaniz gerekiyor. Bu noktada fuarcilik çalismalarini çok önemsiyoruz. Küresel Fuar Acentesi projesi çerçevesinde son 10 yillik dönemde 7 bin üyemizi 200’ü askin yurt disi fuarla bulusturduk" dedi.



Firmalarin ihracat istahi üst düzeyde

Heimtextil Fuari’nin 2023 yilinda Küresel Fuar Acentesi tarafindan düzenlenen ilk yurt disi organizasyonu oldugunu söyleyen Baskan Burkay, konusmasini söyle sürdürdü:

"Ev tekstili sektörünün marka fuari olan Heimtextil’de Bursa ve Türkiye olarak en güçlü katilimcilar arasinda yer aliyoruz. Bursa’dan 116 firmamiz fuarda yenilikçi ev tekstili ürünlerini sergiliyor. Bu ayni zamanda pandemi sonrasi firmalarimizin artan ihracat istahinin da önemli bir göstergesi. BTSO olarak, TETSIAD is birliginde düzenledigimiz Hometex Ev Tekstili Fuari basta olmak üzere sektörümüzün gelisimine katki verecek çalismalarimizi sürdürecegiz. Tüm firmalarimiza hayirli ve bereketli fuarlar diliyorum."

"Firmalar fuara çok iyi hazirlanmis"

UTIB ve TETSIAD Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ufuk Oçak, "Fuar çok iyi basladi.

Herkes fuari özlemis. Firmalarimiz da bu süreçte fuara çok iyi hazirlanmis. Türkiye ev tekstilinde çok güçlü bir ülke. Dünyanin her yerine ihracat yapar durumdayiz. Ihracatimiz çok güçlü bir yükselis ivmesinde. Bu fuarin da bu ivmeyi hizlandiracagina inaniyoruz. Bu sene ayrica Hometex Fuari’nda da çok güçlüyüz, çok iddialiyiz. Dünyada sektör liderligine oynadigimizi Hometex’te bir kez daha göstermis olacagiz" diye konustu.



Avrupa pazarinda toparlanma bekliyoruz

BTSO 30. Meslek Komitesi (Ev Tekstil Ürünleri Ticareti) Baskani Burak Anil, iki yillik bir aradan sonra yeniden Heimtextil Fuari heyecani yasadiklarini söyledi.

Fuardaki görüsmeleri ihracata dönüstürmeyi hedeflediklerini kaydeden Anil, "Su anda Avrupa pazarinda bir yavaslama söz konusu. Ancak zamanla toparlanacagina inaniyoruz. Heimtextil ve Mayis ayinda Istanbul’da düzenlenecek Hometex Fuari ile daha fazla müsteriye ve daha yüksek ihracat rakamlarina ulasacagiz" seklinde konustu.



"Türkiye’den daha sansli bir ülke yok"

Ev tekstili sektörünün duayenlerinden Erol Türkün, "Pandemi ile birlikte dünyanin algisi degisti. Çevre ve sürdürülebilirlik artik ön planda. Geri dönüstürülmüs kumaslarla birlikte güç tutusur yanmaz kumaslar, blackout isik geçirmeyen kumaslar, ses geçirmeyen kumaslar da önem kazaniyor. Artik perde sadece dekoratif olarak degil bu gibi özellikleri ile ilgi topluyor. Gelen müsteriler de ilk olarak yenilikleri merak ediyor. Dizayn ve renk degil teknoloji olarak kumasa ne kattiginizi soruyorlar. Firma olarak bizim yeniliklerimiz de müsterilerden büyük ilgi görüyor. Teknolojik üstünlügümüzü, insan kaynagimizi da hesaba katarsak önümüzdeki süreçte Türkiye’den daha sansli bir ülke yok" ifadelerini kullandi.

"2023 yilindan ümitliyiz"

Fuar katilimcilarindan Hasan Moral, "Müsterilerimizle yeniden bulusmaktan memnunuz. Fuar iyi geçiyor. Heimtextil, sektörümüzün ana fuarlarindan bir tanesi. Sektörde geçen yilin ikinci yarisindan itibaren Avrupa’daki resesyon endiselerini hissetmeye baslamistik. Avrupali müsterilerimiz genelde daha temkinli davraniyorlar. Bu yüzden koleksiyonlar küçüldü. 2023 yili ile bunun sona erecegini düsünüyoruz. Emarelerini de fuarda görüyoruz. Insallah daha iyi bir yil bizi bekliyor" ifadelerine yer verdi.

Sürdürülebilir tekstiller ön planda

Murat Canik ise fuara iliskin yaptigi degerlendirmede, "Fuarda kaliteli ve seçkin müsterilerle görüsme imkani buluyoruz. Geri dönüstürülmüs materyallerden üretilen sürdürülebilir tekstilleri ön planda tutuyoruz. Teknik kumaslarimiz var. Özellikle dis cephelerde, otellerde kullanilan güç tutusur tekstiller müsterilerimizden begeni görüyor. Diger taraftan 2023 yili herkes için bir soru isareti. Avrupa’da resesyonun sürüp sürmeyecegi, derinlesip derinlesmeyecegi henüz belirsiz. Biz iyi geçmesini ümit ediyoruz" dedi.



KOSGEB ve BTSO’dan yurt disi fuar destegi

Öte yandan, BTSO organizasyonuyla gerçeklestirilen yurt disi fuar organizasyonlarina katilan firmalar, KOSGEB’den 45 bin liraya, BTSO’dan ise bin liraya kadar destek alabiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile