Türk Telekom'dan Görme Engelliler Için Erisilebilir Dijital Yasam

Sirket Telefon Kütüphanesi uygulamasi ile engelliler, sesli kitap ve sanat eserlerine ücretsiz ulasabiliyor, kullanicilarin para tanima ve ilaç barkodu okuma özellikleri ile hayatlari kolaylasiyor.

Türk Telekom görme engellilere erisilebilir bir dijital yasam sunma hedefiyle çalismalarina devam ediyor.

Türk Telekom'un, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü öncesinde yaptigi açiklamada görme engelliler için farkindalik olusturacak, teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüstüren projelerini sürdürmeye devam ettigi belirtildi. Açiklamada, 'degerli hissettirmek' misyonu ve hayatin merkezine insani alan yaklasimiyla öncelikli ihtiyaç alanlarina odaklanan Türk Telekom’un, projeler gelistirdigi ve bu çalismalari kullanicilarin yararina sundugu ifade edildi.

Açiklamaya göre, Türk Telekom'dan yapilan açiklamaya göre, sirket Telefon Kütüphanesi uygulamasi ile engelliler, sesli kitap ve sanat eserlerine ücretsiz ulasabiliyor, kullanicilarin para tanima ve ilaç barkodu okuma özellikleri ile hayatlari kolaylasiyor.

EyeSense uygulamasiyla engelliler fotograf çekip, çevrelerindeki nesneleri taniyabiliyorlar.Daha önce Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi'nde sergilenen ‘Tablolar Konusuyor Dijital Resim Sergisi’ndeki taninmis eserler, Telefon Kütüphanesi uygulamasinin yani sira dijital televizyon platformu Tivibu'da da sesli betimlemeli olarak dinlenebiliyor.

- Sanattan egitime, eglenceden sagliga erisilebilir bir yasam

Türk Telekom ve Bogaziçi Üniversitesi GETEM is birligi ile 10 yil önce baslatilan Telefon Kütüphanesi projesi, görme engellilerin bilgiye erisiminin önündeki engelleri kaldirmak amaciyla telefonda sesli içerik hizmetinin uygulama araciligiyla kullanicilarla bulusmasina olanak sagliyor. Kullanicilar, 50 kategoride 2 bine yakin sesli kitap ve dünyaca ünlü 30 sesli betimlemeli tabloya Telefon Kütüphanesi uygulamasi üzerinden kolayca ulasabiliyorlar. Bunun yani sira; dünyadaki ve Türkiye'deki gelismeleri takip etme firsati sunan anlik haber akisi, para tanima ve Rxmedia Pharma Interaktif Ilaç Bilgi Kaynagi is birligi ile sunulan ilaç barkodu okuma gibi günlük hayati kolaylastiran özellikler de tamamen ücretsiz olarak görme engellilerin kullanimina sunuluyor. Öte yandan Türk Telekom'un 31 Mayis-30 Temmuz tarihleri arasinda Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi'nde sergilenen dünyaca ünlü 30 sesli betimlemeli tablonun yer aldigi "Tablolar Konusuyor Dijital Resim Sergisi" de televizyon platformu Tivibu'ya tasindi. Türk Telekom’un, görme engelli bireyler için sesli betimleme ve alt yazi seçenekleri ile sundugu içeriklere, tüm kullanicilar, Tivibu platformu içinde yer alan, "Seç Izle" sekmesindeki "Engelsiz Tivibu" klasöründen erisilebiliyorlar.

Türk Telekom, bir diger kurumsal sosyal sorumluluk projesi "Günisigi" ile az gören çocuklarin, erken müdahale egitimi sayesinde yardim almadan yasamlarini sürdürmelerine de katkida bulunuyor. EyDer is birligi ile hayata geçirilen Günisigi projesiyle bugüne kadar Türkiye'nin 81 ilinden görme yetisi yüzde 1 ile 10 arasinda degisen 6-15 yas arasindaki 1.000 çocuk, erken müdahale egitimleri aldi. Bu sayede çocuklar, aldiklari kaynastirma egitimleri ile normal akranlariyla birlikte ögrenim görme imkânina kavusuyor. Türk Telekom, sesli uyari sistemi uygulamasi "EyeSense" ise, görme engellilerin telefonun ön ve arka kamerasini kullanarak fotograf çekebilmelerini sagliyor. EyeSense’in sesli komutlari sayesinde, kullanicilar özçekim yapabiliyor ve sosyal medyayi rahatlikla kullanabiliyor. Günlük hayatta görme engellilerin karsilastigi nesneleri tanima, giyecegi kiyafetin rengini ayirt etme gibi güçlüklere de çözüm sunan EyeSense uygulamasi 'nesne tanima' özelligiyle görme engellilerin anahtar, cüzdan gibi esyalari kolayca bulabilmelerini yardimci oluyor.

Türk Telekom, erisilebilirlik standartlarina uygun gelistirilen ve ücretsiz sunulan mobil uygulamasi "Erisilebilir Yasam" ile görme engellilerin hayatini kolaylastiran ve zenginlestiren teknolojileri engellilerle bulusturuyor. Uygulama sayesinde görme engelliler; para tanima, metin seslendirme, pusula ve vakitler, panik butonu, yakinim nerede, videoya altyazi ekleme, e-kitap ve neredeyim özellikleri ile günlük ihtiyaçlarini kolayca karsilayabiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile