Türk Telekom'un Yeni Nesil Teknolojileri Çevreye Faydaya Dönüsüyor

Türk Telekom'un Yeni Nesil Teknolojileri Çevreye Faydaya Dönüsüyor

Yeni nesil teknolojilerin enerji, tarim, sanayi, ulasim, saglik, bina ve sehirlerde kullanimini yayginlastirarak, en yüksek düzeyde kaynak tasarrufu saglamayi amaçlayan Türk Telekom, enerji kaynaklarinin verimli kullanilmasi ve yenilenebilir enerji kaynaklarinin yayginlastirilmasi yönündeki çalismalarini sürdürüyor.



Türk Telekom, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü için yaptigi açiklamasinda; sürdürülebilirlik alanindaki çalismalari hakkinda bilgi verdi. Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüsüm sürecinde teknolojiyi kullanarak daha yasanabilir bir gelecege katki saglamayi ve ekosisteminde bulunan tüm paydaslari için sürdürülebilir deger olusturmayi amaçlayan sirket, bu kapsamda teknolojiyi insanin, toplumun, doganin iyiligine ve faydasina dönüstürme hedefiyle projelerine devam ediyor.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne yönelik açiklama yapan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Sirket olarak tüm is süreçlerimizde, stratejilerimizde ve kurumsal kararlarimizda sürdürülebilirligin evrensel ilkelerini göz önüne alarak hareket ediyoruz. Küresel e-Sürdürülebilirlik Girisimi GeSI’nin raporuna göre, dünyada elektrik tüketimini son yillarda azaltan nadir operatörler arasinda yer aliyoruz. Yeni nesil iletisim teknolojileri ile günes enerjisi ve rüzgâr enerjisi gibi alternatif kaynaklara yönelerek karbon saliminin azaltilmasina katki sagliyoruz. Bu kapsamda kendimize koydugumuz; 2023 yilindaki günes enerjisinden yararlanma kapasitemizi, 2020 yili degerine göre yüzde 60 oraninda arttirma hedefimize ulastik. GES yatirimlarimiz ile karbon ayak izini azaltmayi ve iklim degisiminin sebep oldugu risklerin yönetimine katkida bulunmayi amaçliyoruz. Geçtigimiz ay da açikladigimiz gibi Günes Enerjisi Santrali (GES) kurulum çalismalarimiz kapsaminda da toplam ek 88 MWe kapasite tahsisi ile sirketimizin GES kapasitesi 405,8 MWe’a ulasti. Yeni tahsis edilen kurulum kapasitesi ile ulasilan toplam kapasite, Türk Telekom Grubu’nun mevcut toplam yillik elektrik tüketiminin yüzde 65’inetekabül ediyor. Ayrica, Türkiye’nin dijital dönüsümünün lideri Türk Telekom olarak, daha yasanabilir kentlerin olusumuna da katki sagliyoruz. Yeni Nesil Sehir Inisiyatifi ile ulasim, enerji, çevre, yasam, saglik ve güvenlik alanlarinda 14 kentte; trafikten kamu güvenligine, sulamadan aydinlatmaya kadar akilli yasama dair tüm alanlarda enerji tasarrufu saglarken, 5G, yapay zekâ ve IoT teknolojileriyle destekledigimiz çözümler sayesinde belediyeler bugüne kadar elektrikte yüzde 40’a, sulamada yüzde 30’a varan tasarruf yapti. Yeni Nesil Sehir inisiyatifini her geçen gün genisleterek, hizmet sagladigimiz kentlerin sayisini artirmayi hedefliyoruz” dedi.



Sirket, ulasimdan çevreye, sagliktan enerjiye; 58’den fazla farkli teknoloji çözümüyle sehirlerin dijital dönüsümlerine katki sagliyor

Türk Telekom’un Yeni Nesil Sehirler Projesi için is birligi yapilan sehir sayisi; Edirne, Aksaray, İçel, Düzce, Karaman, Kars, Kocaeli, Elâzig, Antalya, Kütahya, Kirsehir, Denizli ve Konya’nin ardindan Osmaniye’nin eklenmesiyle 14’e ulasti. Sirket, ayrica bugüne kadar, 30’dan fazla yerel yönetime sundugu yazilim çözümleriyle belediyelerin verimliligini artirarak maliyetlerini düsürmesine, optimizasyon ve tasarruf saglamasina destek oldu.

Türk Telekom GES projelerine odaklandi

Öte yandan; karbon ayak izini azaltmak, iklim riski yönetimine katkida bulunmak amaciyla Günes Enerji Santrali (GES) projelerini de hizlandiran Türk Telekom, kisa süre önce Diyarbakir, Agri ve Sivas’ta GES kuracagini açikladi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile