Türk Telekom 'Yüzde 90 Fiberlesme' Hedefine Yil Bitmeden Ulasti

Türk Telekom Üst Yöneticisi Ümit Önal: '2021 yilinda yapacagimiz yatirimlarla Türkiye'nin altyapidaki fiberlesme oranini yil sonuna kadar yüzde 90'lar seviyesine ulastirmayi hedefledigimizi söylemistik. Gururla söyleyebilirim ki, henüz yili bitirmeden bu hedefe ulasmis durumdayiz' '2022 yilinda sektörün önündeki en önemli konular, akilli baglanti çaginin temel diregi 5G ve onu destekleyecek fiber altyapiyi yayginlastirmak, siber güvenlik ve sürdürülebilirlik olarak karsimizda duruyor' '4G'den yaklasik 20 kat hizli olan 5G’ye geçisle birlikte iletisim servis saglayicilarinin rolü daha da önem kazanacak' 'Bizi 5G ve ötesi teknolojilerin, dijital servislerin ve teknoloji girisimlerinin daha çok konusulacagi bir yil bekliyor'

EDA TOPCU - Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "2021 yilinda yapacagimiz yatirimlarla Türkiye'nin altyapidaki fiberlesme oranini yil sonuna kadar yüzde 90'lar seviyesine ulastirmayi hedefledigimizi söylemistik. Gururla söyleyebilirim ki, henüz yili bitirmeden bu hedefe ulasmis durumdayiz." dedi.

Önal yaptigi açiklamada, 2021 yili çalismalari, yil sonu hedeflerindeki gelinen nokta ve 2022 öngörülerini paylasti.

Türkiye'nin dijital dönüsümüne liderlik ettiklerini dile getiren Önal, bu sorumlulukla teknolojinin iyilik ve faydaya dokundugu isleri hayata geçirmeyi sürdürdüklerini söyledi.

Önal, Türkiye'nin dört bir yanini hizli internetle tanistirmak ve internet kullanimini uluslararasi gelismislik seviyesine çikarmak hedefiyle çalismalarina devam ettiklerine isaret ederek, Türk Telekom'un 2005’ten bu yana Türkiye'nin dijital dönüsümüne yaptigi yatirim miktarinin, 2021 yili 3. çeyrek itibariyla 18,1 milyar dolari astigini animsatti.

Türkiye'nin teknolojik ve dijital dönüsümüne odaklandiklari bu süreçte sabit tarafta özellikle fiber, mobilde LTE ve altyapi basta olmak üzere tüm is kollari için yaptiklari yatirimlari 10 yilda iki kattan fazla artirdiklarini belirten Önal, sunlari kaydetti:

"2021 yili 3. çeyregi itibariyla baz istasyonlarimizin yaklasik yüzde 45'i fiberle bagli durumda. Türkiye'nin dört bir yanini fiber aglarla ördük. 2021 yilinda yapacagimiz yatirimlarla Türkiye'nin altyapidaki fiberlesme oranini yil sonuna kadar yüzde 90'lar seviyesine ulastirmayi hedefledigimizi söylemistik. Gururla söyleyebilirim ki, henüz yili bitirmeden bu hedefe ulasmis durumdayiz. 5G için mobil teknolojilere oldugu kadar fiber yatirimlarina da araliksiz devam ediyoruz.Insani merkeze alan yaklasimimizla herkesi 'Degerli Hissettirmek' amaciyla hizmetlerimizi sürdürürken, Sayin Cumhurbaskanimizin internet hizlarinin artmasi ve fiberin yayginlastirilmasi için koydugu hedefi ödev olarak üstleniyor, artan yatirimlarimizi hiz kesmeden sürdürüyoruz.

Bu yaklasimla fiber altyapimizi Türkiye'nin her kösesine tasiyarak, 2021 Eylül sonu itibari ile fiber agimizi 353 bin kilometreye çikardik. Hizla yayginlasan fiber altyapimiz ile birlikte, geçen yilin 3. çeyreginde 25 milyon olan fiber hane kapsamamiz da 2021'in 3. çeyregi itibariyla 28,9 milyonu geçti. "

Ümit Önal, fiber yayginligi artirip 5G yolculugunda Türkiye'yi öncü yapma kararliligiyla hareket ettiklerini dile getirdi.

- "Dünyaya teknoloji ihraç etme konusundaki kararligimizi sürdürüyoruz"

Önal, teknoloji ihracati alaninda yaptiklari çalismalardan da bahsetti.

5G konusundaki Ar-Ge çalismalarinin, Argela ve Netsia gibi grup sirketleri araciligiyla yil boyu tüm hiziyla devam ettigini aktaran Önal, Silikon Vadisi'nde dünyanin sayili teknoloji sirketlerinden Juniper Networks ile önemli is birligine imza attiklarini hatirlatti.

Argela ve Netsia ile birlikte, 5G, sebeke dilimleme, fiber optik aglar, blockzincir, veri analizi ve radyo erisim sebekesini kapsayan alanlarda dünyaca kabul görmüs 56 adet patentleri oldugunu bildiren Önal, "Ayrica kisa süre önce dünyanin önde gelen teknoloji çözümleri sirketlerinden Net Insight ile 5G'de çigir açacak bir is birligine imza attik. Bu is birligi ile mobil operatörler, 5G’nin ihtiyaç duydugu, yatirim maliyetlerini önemli oranda düsürecek ve servis sürekliligini artiracak bir ‘zaman ve frekans senkronizasyonu çözümü’ elde edecekler. Türk Telekom olarak dünyaya teknoloji ihraç etme konusundaki kararligimizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandi.

- "2021, dijitallesmenin hizlanarak sürdügü, 5G ve yeni nesil teknolojilerin konusuldugu yil oldu"

Telekom sektörünün yili nasil geçirdigine de deginen Önal, geride birakmakta oldugumuz 2021 yili ve yaklasan 2022 yili için su degerlendirmelerde bulundu: "2021, dijitallesmenin hizlanarak sürdügü, 5G ve yeni nesil teknolojilerin konusuldugu bir yil oldu. 2020 yilinin olaganüstü özelliklerinden sonra, 2021 yilinda çocuklar için egitim fiziksel olarak baslasa da evlerde baglanti ihtiyaci sürdü. Yazlik mekanlardaki yeni baglanti taleplerinin yani sira giderek daha fazla sirketin benimsedigi hibrit çalisma modeli de baglanti ihtiyacinin devamliligini destekledi. Dijitallesme, teknoloji ve iletisim hizmetlerine olan talebi körükleyerek, tüketici davranislarinda kalici bir dönüsüme yol açti.

3. çeyrekte yasanan normallesme ile birlikte artan hareketlilik daha dinamik bir mobil pazar sunarken, mobil abone tabanimiz da 2019 1. çeyrekten bu yana en yüksek çeyreklik artisa ulasti. Bütün Türkiye’ye yayilmis organizasyonel yapimiz ve salgin öncesinde çekirdek sebekemize yapmis oldugumuz ciddi miktardaki kapasite yatirimlarimiz sayesinde müsteri isteklerini çevik bir sekilde karsiladik. Artan bu talep, sektördeki büyümenin de en büyük etkenlerinden biri oldu."

- "5G, akilli baglanti çaginin temel diregi olacak"

Ümit Önal, 2022 yilinda sektörün önündeki en önemli konularin, akilli baglanti çaginin temel diregi 5G ve onu destekleyecek fiber altyapiyi yayginlastirmak, siber güvenlik ve sürdürülebilirlik oldugunu söyledi.

Yakin dönemde hayata girmesi beklenen 5G ve beraberindeki yeni teknolojilerin, daha fazla sayida cihazin birbirine baglanmasini, daha yüksek hiz sayesinde bugüne göre milyonlarca kat büyük verinin üretilmesini ve islenmesini saglayacagini animsatan Önal, sunlari söyledi:

"4G'den yaklasik 20 kat hizli olan 5G’ye geçisle birlikte iletisim servis saglayicilarinin rolü daha da önem kazanacak. Bilisim teknolojilerindeki yenilikler, ekonomik büyümeyi destekleme, isletmeleri dönüstürme ve yenilikçi hizmetler sunma anlaminda fark yaratacak bir dönemi de beraberinde getirecek. Tüm bu teknolojik dönüsüm süreci, üretkenligi, sürdürülebilirligi, verimliligi ve genel refah seviyesini artirarak sosyo-ekonomik düzeyi güçlendirmede önemli bir rol oynayacak. 5G, akilli baglanti çaginin temel diregi olacak.

2022’de de Türk Telekom olarak, Türkiye’nin dijitallesme yolculuguna rehberlik etmeyi sürdürecegiz. Savunmadan sagliga, egitimden enerjiye, sanayiden siber güvenlige, farkli alanlarda disa bagimliligi azaltan yerli ve millî teknolojilerimizle KOBI’lerden ülkemizin en büyük sirketlerine kadar tüm kurumlarin yaninda olacagiz."

Önal, sürdürülebilir abone kazanimi ve müsteri deneyimini önde tutarak hem sabit hem de mobil tarafta büyümeye devam etme hedefinde olduklarini belirterek, "Bizi 5G ve ötesi teknolojilerin, dijital servislerin ve teknoloji girisimlerinin daha çok konusulacagi bir yil bekliyor. Türkiye'nin en fazla yatirim yapan teknoloji sirketlerinden biri olarak ülke ekonomisine ve istihdama katkida bulunmayi sürdürecek, 51 milyonu asan abonelerimizin her birini ‘degerli hissettirmek’ için çalisacagiz." diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile