Türk Toplumu Aıds Konusunda Hassas Değil

Türk Toplumu Aıds Konusunda Hassas Değil

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Polat Türk toplumunun AIDS hastalığı konusunda yeterince hassas davranmadığını belirtti.

1 Aralık AIDS Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Uz. Dr. Yusuf Polat, "HIV, vücudun bağışıklık sistemini bozduğu için kişiyi bazı enfeksiyonlara karşı zayıflatır. Vücudunuzda HIV virüsü olması, AIDS olduğunuz anlamına gelmez. HIV virüsünün, vücudu hasta duruma getirecek kadar bağışıklık sistemini zayıflatması birçok yıl alabilir. Bu zaman süresince HIV'li bir kişi hasta olmayabilir ve AIDS'e dönüşmeden yıllarca sağlıklı olarak yaşayabilir" ifadelerine yer verdi.
AIDS'de temel bulaşma yollarının cinsel ilişki, kan ve anneden bebeğe geçiş olduğunu belirten Polat, AIDS mikrobunun dış ortam şartlarına çok dayanıksız ve dezenfektanlara çok duyarlı olduğundan bulaşmada dokunma, öpüşme, evcil hayvanlar, ortak tuvalet, tabak ya da bardak kullanımı sonucu bulaşmasının söz konusu olmadığına dikkat çekti. Açıklamasında hastalığa yakalananların yüzde 85'inde HIV virüsünün cinsel yolla bulaştığının tespit edildiğini, bu oranın cinsel ilişkide prezervatif kullanımının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çeken Polat, şu sözlere yer verdi:
"AIDS ya da ilgili hastalıklarından birine yakalanmış bir kişi için bu belirtiler çok ısrarcıdır ve nedeni yok gibi görünebilir. Kişi hiçbir zaman kendisini neyin hasta ettiğini bulamaz ve hastalığın üstesinden gelemez. Dikkat edilmesi gereken bazı bulgular var. Fiziksel ve zihinsel aktiviteleri etkileyen, sebebi açıklanamayan aşırı bir yorgunluk, zayıflama ya da diyet gibi herhangi bir aktivite söz konusu olmadan iki aydan kısa bir sürede 7-10 kilo kaybı, birkaç haftanın sonunda ateşin açıklanamayacak bir şekilde 39 derecenin üstüne çıkması, uyku sırasında kişinin üstünü sırılsıklam edecek derecede terlemesi, sebebi bilinmeyen bir şekilde vücuttaki salgı bezlerinin kabarması,deri üstünde ya da altında oluşan kat kat ya da yükselen bir şekilde leke ve şişliklerin meydana gelmesi durumunda sağlık merkezlerine başvurulmalı."
Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uz. Dr. Yusuf Polat, açıklamasında AIDS'ten korunmak için dikkat edilmesi gereken temel noktalar konusunda ise şu uyarılarda bulundu:
"Tek eşlilik ve sadakat önemsenmeli, kondom kullanımı teşvik edilmeli. Özellikle para karşılığı cinsel ilişkide bulunanların yüksek oranda risk taşıdığı unutulmamalı. Çocuklar ve gençler cinsellik konusunda aydınlatmalı ve korunma yolları konusunda bilgilendirilmeli. HIV'e yakalananlar dışlanmamalı, onlara destek olunmalı. Kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne ve cerrahi aletler, diş hekimliği aletleri, dövme aletleri, akupunktur iğneleri, jilet ve makas kesinlikle kullanılmamalı. HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir. HIV'li sperm sıvısı, genital sıvı ve kan bulaşmış alet ve eşyanın yaralı dokuya teması ile de HIV'nin bulaşabileceği unutulmamalı, yaraların bantla kapanmasına dikkat edilmelidir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile