Türk Toz Metalurjisi Derneği'nin Başkanlığına Prof. Dr. Mehmet Türker Seçildi

Türk Toz Metalurjisi Derneği'nin Başkanlığına Prof. Dr. Mehmet Türker Seçildi

Türk Toz Metalurjisi Derneği’nin 10. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Türker oy birliği ile seçildi.

Uzay sanayii başta olmak üzere, otomobil endüstrisinin önemli alanlarından toz metalurjisinin hızla sanayileşen ülkede kritik başlığa sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Türker şöyle konuştu:

"Toz Metalurjisi önemli bir sektör olup diğer yöntemlerle üretimi zor veya imkansız olan malzemelerin üretimine imkan vermektedir. Uzay sanayi başta olmak üzere, otomobil endüstrisi ve kesici takımlar toz metalurjisinin önemli alanlarındandır. Her Avrupa otomobilinde yaklaşık 8 kilogram, Amerikan otomobillerinde ise 18 kilogram kadar tozdan imal edilmiş parça bulunmaktadır. Ülkemiz hızla sanayileşmektedir ve 2014 yılı ihracat rakamları 150 milyar doların üzerine çıkmıştır. İhracatımızın yüzde 90’ından fazlasını sanayi ürünleri oluşturmaktadır. Dolayısıyla ülkemizdeki toz metal firmaları da gerek bu büyümeye ve gerekse katma değeri yüksek ürünlere imza atmaları nedeniyle cirolarını gün geçtikçe artırmakta ve dünya pazarında da giderek daha da çok yer almaktadırlar."

"Dünyada üretilen toplam toz miktarının yaklaşık yüzde 60’ının otomotiv sektörü tarafından tüketildiği, ülkenin otomotiv üretiminde dünyada 10. sıralara yakın olduğu ve Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre 2015 yılı Ocak-Ekim arası otomotiv ihracatının 10,5 milyar dolar olduğu dikkate alındığında, toz metal sektörünün ülkemiz için önemi açıkça ortadır" diye konuşan Türker, dernek olarak da Avrupa’nın en prestijli projelerinden olan FP7 projesine dahil olarak alandaki çalışmalara katkı koyduklarını belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Türker Kimdir?

1984 yılında Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Metalurji Bölümünden mezun oldu. 1993 yılında İngiltere Leeds Üniversitesi, Malzeme Mühendisliği Bölümünde Süperalaşımlar konusunda doktorasını tamamladı. Çeşitli sürelerde Almanya Bremen IFAM araştırma merkezinde nano malzemeler ve lazer sinterleme konularında araştırmalarda bulundu ve ortak projeler yaptı.

Prof. Dr. Türker, 5 kitapta editörlük yapmış ve 20 bilimsel toplantı/ konferans düzenlemiştir. Sekiz adedi yurt dışında olmak üzere 15 davetli konuşma yapmış, yayınlarından biri Çince’ye diğer bir yayını ise Polonyaca’ya çevrilmiştir. Bir çalışması ise Kore’de yapılan Toz Metalurjisi Dünya konferansında bin 500 kişi arasından en iyi poster ödülüne layık görülmüştür.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile