Türk Tulumbasinin Kitalararasi Yolculugu Konya'dan Basliyor

Yiyenlerin, lezzetini unutamadigi tulumba tatlisinin ustasi Mehmet Erpinar: 'Tulumba tatlimiz, hediye olarak dünyanin her yerine gidiyor. Almanya, Hollanda, Danimarka gibi çogu Avrupa ülkesine devamli götürüyorlar. Çin'e, Kanada'ya bile gitti. Yurt disinda çalisan gurbetçilerimiz izne gelince de götürüyor'

Konya'da 67 yildir mahalle arasindaki mütevazi bir pastanede yapilan tulumba tatlisinin ünü ve lezzeti kitalari asiyor.

Babasi ve amcasindan devraldigi pastaneciligi özenle sürdüren 50 yasindaki Mehmet Erpinar'in günlük ürettigi tulumba tatlisi, kentte yogun ilgi görüyor.

Erpinar, bir Osmanli tatlisi olan tulumbayi, un, su, tereyagi, yumurta gibi malzemelerle hazirladigi hamuru, sekillendirip, kizgin yagda kizarttiktan sonra serbetleyerek yapiyor.

Yiyenlerin, lezzetini unutamadigi tulumba tatlisi, özellikle izne gelen gurbetçiler veya yurt disina ziyarete gidecek yakinlarinca, Avrupa basta olmak üzere Kuzey Amerika'dan, Uzak Dogu'ya kadar birçok ülkeye götürülüyor.

Çocuklugundan beri isin mutfaginda olan tatli ustasi Mehmet Erpinar, AA muhabirine, isini severek yaptigini belirterek, "Yiyenler memnun kaliyor. Hosuna gidenler arkadasina, akrabasina tavsiye ediyor veya götürüp yediriyor. Onlarin da hosuna gidiyor, baskalarina tavsiye ediyor. Göz yanilir ama damak yanilmaz. Biz böyle meshur olduk." diye konustu.

Hiçbir katki maddesi kullanmadigini anlatan Erpinar, 1954'te nasil basladiysa, o günden günümüze, babasindan ögrendigi sekliyle tulumba tatlisini yapmaya devam ettigini kaydetti.

- "Hediye olarak dünyanin her yerine gidiyor"

Erpinar, yaptiklari tatlinin siklikla hediye olarak yurt disina götürüldügüne dikkati çekerek söyle konustu:

"En son bir müsterimiz Pakistan'a götürdü. Oradaki mühendis oglunun yanina gidecekmis. Oglu da buradan tulumba tatlisi getirmesini istemis. Biz de memnuniyetle hazirladik gönderdik. Tulumba tatlimiz, hediye olarak dünyanin her yerine gidiyor. Almanya, Hollanda, Danimarka gibi çogu Avrupa ülkesine devamli götürüyorlar. Çin'e, Kanada'ya bile gitti. Yurt disinda çalisan gurbetçilerimiz izne gelince de götürüyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile