Türk-türkmen İş Formu Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, proje aşamasında bulunan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı'na Türkmen gazının da girmesi için görüşmelerin devam ettiğini belirterek, ''Hazar üzerinden gelebilecek böyle bir gazın hangi miktarlarda ve nasıl olacağıyla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor'' dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, proje aşamasında bulunan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı'na Türkmen gazının da girmesi için görüşmelerin devam ettiğini belirterek, ''Hazar üzerinden gelebilecek böyle bir gazın hangi miktarlarda ve nasıl olacağıyla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor'' dedi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından düzenlenen Türk-Türkmen İş Formu toplantısına Bakan Yıldız'ın yanı sıra Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, 4 Türkmen bakan katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Yıldız, Türkmenistan'ın Türkiye ile arasındaki coğrafi uzaklığının aksine tarihi, kültürel ve ekonomi potansiyeli olan iki kardeş ülke olduğunu belirterek, "Bizlere düşen görev bu potansiyeli değerlendirmektir" dedi. İki ülke arasındaki
işbirliğinin bölge istikrarına önemli katkılar sağlayacağını belirten Yıldız, hem Türkiye'nin hem de Türkmenistan'ın bölgesinde istikrarı olan ülkeler olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin izlediği kararlı ekonomi politikaları sayesinde istikrarı yakaladığını kaydeden Yıldız, yaşanan küresel krizin bile Türkiye'nin istikrarlı büyümesini engelleyemediğini söyledi. Yıldız, Türkiye'nin bugün 620 milyar dolara yakın milli hasılası ile Avrupa'nın 7. ve dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu belirtti. Yıldız, hükümetin cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023 yılında 500 milyar dolar ithalat, 500 milyar dolar ithalatla toplam 1 trilyon dolar dış ticaret hedefi koyduklarını söyledi.
Türkiye'nin bu hedefine ulaşması için Türkmenistan gibi kardeş ülkelerle ilişkisine büyük önem atfettiğini dile getiren Yıldız, Türk işadamlarının 2010 yılında Türkmenistan'da 2.5 milyar dolarlık proje üstlendiğini kaydetti.
Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov da toplantıda yaptığı konuşmada, Türk şirketlerinin Türkmenistan'da birçok proje uyguladıklarını ve Türk sermayeli 579 şirketin tescil edildiğini söyledi. Türkiye ile Türkmenistan'ın inşaat alanındaki işbirliğinin hızla geliştiğini kaydeden Muhammedov, ''Biz Türkmenistan'da inşaat sektörünü geliştirmeye, üretim seviyesini yükseltmeye önem veriyoruz. Türk işadamlarıyla işbirliği yapmaktayız'' dedi.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise, Türkmenistan'a ihracatın 560 milyon doları geçtiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin ise 1 milyar doları aştığını kaydetti. Türkmenistan'ın yatırım yaptığı ülkeler arasında Türkiye'nin 3. sırada yer aldığını kaydeden Yıldız, yatırımların makine, gıda, tarım ve denizcilik olmak üzere pek çok alanda olduğunu ifade etti.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, ''İşadamlarının vize konusunda şikayetleri var. Türkmenistan'la vize muafiyeti konusunda bir gelişme var mı?'' şeklindeki sorusu üzerine, vize muafiyetinin şu anda söz konusu olmadığını fakat vizenin kolaylaştırılması konusunda görüşmeler yapıldığını kaydetti. Bir gazetecinin, ''Nabucco gazının tedariki konusunda Türkmenistan ile görüş alışverişinde bulundunuz mu?'' şeklindeki sorusu üzerine de Bakan Yıldız, 13 Temmuz 2009 yılında
yapılan tören sırasında Türkmenistan Devlet Başkanı'nın Nabucco'ya Türkmenistan'ın katkı koyabileceğini söylediğini anımsatarak, ''Nabucco'ya Türkmen gazının girmesi konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Hazar üzerinden gelebilecek böyle bir gazın hangi miktarlarda ve nasıl olacağıyla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor'' dedi.
İki ülke arasındaki elektrik ticaretinin artırılması konusunda somut adımlar atılıp atılmadığı yönündeki sorular üzerine ise Bakan Yıldız, konuyla ilgili prensipte alınan birtakım kararlar bulunduğunu söyledi. Yıldız, ''Daha önce Türkmenistan'da doğalgazın üretiminden kaynaklanan elektriğin getirilmesiyle ilgili hususta bir mesafe katetmemiz gerektiği konusunda bir ön görüşme yapmıştık. Doğalgazdan üretilecek elektriğin yine hem Hazar altından hem de karayolu ile yaklaşık bin 50 kilometrelik bir mesafe
ile buraya getirilmesi konusunda bir projeden bahsediyoruz. Bunun Türkiye açısından doğru olacağı konusunda düşüncemiz var'' diye konuştu.
Bakan Yıldız, bir soru üzerine TPAO'nun somut bir proje karşılığında Türkmenistan'daki ofisinin aktif hale getirilmesinin söz konusu olabileceğini kaydetti.
(EDA-CC-E)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile