Türk-Türkmen İş Konseyi Toplantısı ASO'da gerçekleştirildi

Türk- Türkmen İş Konseyi Toplantısı Ankara Sanayi Odası'nda (ASO) yapıldı. Geniş katılımlı toplantıda Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ekonomik ve

Türk- Türkmen İş Konseyi Toplantısı Ankara Sanayi Odası'nda (ASO) yapıldı. Geniş katılımlı toplantıda Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler masaya yatırıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye ve Türkmenistan'ın, aralarındaki coğrafi uzaklığın aksine tarihi ve kültürel olarak birbirine çok yakın, ayrıca ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirme potansiyeline sahip iki ülke olduğunu belirterek " İki ülkenin bölgelerinin önemli istikrar unsuru durumunda bulunuyor." dedi.

Kararlı ekonomi politikaları sayesinde Türkiye'nin makro ekonomide istikrarı sağladığını kaydeden Bakan Yıldız, ülkenin küresel krizden ciddi bir zarar görmediğini dile getirerek "Krize rağmen geçen yıl 102 milyar dolar seviyesinde ihracat yapan Türkiye, 2023 yılında 1 trilyon dolar dış ticaret hacmini yakalamayı hedefliyor. Bunun için Türkmenistan ile ticaretin geliştirilmesi önemlidir." diye konuştu.

'Ekonominin belirli sektöre bağlılığının azaltılması amacıyla 2011 ile 2030 yılları arasını kapsayacak Türkmenistan milli sosyal ekonominin kalkınma programı başta olmak üzere Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov yürütülen başarı politikaları sayesinde bugün Türkmenistan özel sektörün teşvik edilmesine teminen pek çok reform yapılmaktadır." diyen Yıldız Türkmenistan ekonomisinin geçtiğimiz beş yıl içerisinde yüzde 20 büyüyerek yaklaşık 8 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti. Aynı dönemde gerçekleşen ticaret hacminin ise yüzde 55'lik artışla 10 milyar doları geçtiğini aktardı.

Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerinin sadece ticari boyutuyla düşünülmemesi gerektiğini ve böyle bir düşüncenin doğru olmayacağını belirten Bakan Yıldız, karşılıklı yatırımlarla müteahhitlik hizmetlerinden, ulaştırmadan enerjiye kadar tüm alanlarda işbirliği tesis etmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Taner Yıldız şunları söyledi:

"Dünyada 5 binden daha fazla noktada yaklaşık 166 milyar dolarlık bir projeyi üstlenmiş olan ve Türkmenistan'la yaklaşık 17 milyar dolarlık 600'ün üzerinde inşaat projesine katkı sağlamış gurur kaynağımız Türk müteahhitlerinin Türkmenistan'da böyle bir performans yakalamış olmaları memnuniyet vericidir"

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile