2008 Yılında AB’nin isteği üzerine ulusal programda yer alan demiryollarında yük ve yolcu taşımacılığının özelleştirilmesi için hazırlanan adı demir yollarının serbestleştirilmesi olan Kanun Taslağı ile ilgili sendikalara sadece bilgi verildiğini belirten Kalkan, konunun önümüzdeki aylarda Meclise getirileceğini söyledi.
Kanun sonrası demiryolları ve Sakarya’da bulunan TÜVASAŞ’ın geleceğinin ne olacağını merak ettiklerini anlatan Kalkan, “Kanun taslağında TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş. olarak bağlı ortaklık kurulmaktadır. Kanunun amacı demiryoluyla yolcu ve yük taşımacılığının hizmet kalitesi açısından en uygun, etkin ve olabilecek en düşük fiyatla sunulmasını sağlamak gibi gözükse de asıl amaç demiryolunun özelleştirilmesidir” diye konuştu.
Demiryollarını özelleştirilen ülkelerde yük ve yolcu taşımacılığının ücretlerinin arttığını ve çalışanların sayısının azaldığı bildiklerini belirten Kalkan, “Bu nedenle Almanya, Fransa ve İtalya altyapıyı hiç özelleştirmemiş İngiltere ise özelleştirdikten kısa bir süre sonra kamulaştırmıştır. Tren işletmeciliğinde ise bize özelleştirme baskısı yapan AB ülkelerinden Almanya’nın yüzde 75’den fazlası devlete ait olan DB Schenker firması orta ve doğu Avrupa’da adeta yük taşımacılığında tekelleşmiş durumdadır. Yüksek hızlı tren projesi için bize kredi veren İspanya kendi ülkesinin şirketi CAF firmasından bize hızlı tren seti satmıştır. Göründüğü üzere özelleştirme küresel güçlerin pazar arayışından başka bir şey değildir” dedi.
Yolcu veya yük taşımacılığını alan şirketlerin vagonlarını emeğin karşılığının az olduğu ülkelerden alırsa kendi ülkemizde vagon satamaz hale geleceğimize işaret eden Kalkan, “Güney Koreli Eurotem’e 10 milyon dolarlık yatırımla yaklaşık 1 milyar dolarlık Marmaray projesini veren gibi bir ülke bulamazsak tabii ki. Görüyoruz ki Kanun Taslağının değişmeyen tek şeyi bağlı ortaklıklar önündeki soru işareti. TCDD Genel Müdürü Karaman demiryollarının 2023 vizyonu konulu basın açıklamasında 180 Hızlı Tren Seti 300 EMU ve DMU ile 8 bin yük vagonu temin edileceğini söylerken bağlı ortaklıkların adından dahi bahsetmemiştir. Hızlı tren setleri için ihaleler yapılmakta” diye konuştu.
EUROTEM firmasının temel atma töreninde Sakarya’nın hızlı tren setlerinin yapım merkezi olacağının söylendiğini hatırlatan Kalkan şunları söyledi; “Duvarlara boy boy afişler asılmadı mı? Yeni bir iş kapısı olarak lanse edilen Eurotem’de 70’i asgari ücretli olmak üzere 100 kişi çalışmaktadır. Başta siyasiler ve yandaş sendikalar bu tip söylemlerle halkı yanlış yönlendirmek yerine raylı sisteme geçecek belediyeleri TÜVASAŞ’a yönlendirmelerini istiyoruz. Yerel yönetimi elinde bulunduranlara sesleniyoruz! Büyükşehir Belediye Başkanına, ilçe belediye başkanlarına sesleniyoruz! Sakarya fiziki olarak raylı taşımacılığa uygundur. Bir an önce toplu taşımacılıkta bu geçiş yapılmalı. TÜVASAŞ yarım yüzyıllık bilgi ve tecrübesi ile bu yönde ihtiyaç duyulacak her türlü raylı taşıtların imalatını yapabilecek seviyededir. Sakarya halkına sesleniyoruz TÜVASAŞ’ın da Zirai Donatım gibi yok olup gitmesine izin vermeyin TÜVASAŞ‘a sahip çıkın.”
Türk Ulaşım Sen Sakarya Şube Başkanı Ömür Kalkan;
Türk Ulaşım Sen Sakarya Şube Başkanı Ömür Kalkan TÜVASAŞ’ın yarım yüzyıllık bilgi ve tecrübesi ile her türlü raylı taşıtların imalatını yapabilecek seviyede olduğunu belirterek, siyasilerin yanlış yönlendirmeler yerine raylı sisteme geçecek belediyeleri TÜVASAŞ’a yönlendirmelerini istedi.