'Türk ve Dünya Tıp Tarihinde Amasyalı Sabuncuoğlu Şerefeddin' Söyleşisi

Amasya Üniversitesi ev sahipliğinde "Türk ve Dünya Tıp Tarihinde Amasyalı Sabuncuoğlu Şerefeddin" konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Amasya Üniversitesi İpekköy Yerleşkesi Konferans Salonu'nda düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak, uzun yıllar Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet döneminin ünlü hekim ve cerrahı Amasyalı tıp alimi Sabuncuoğlu Şerefeddin araştırmaları ve Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'nin kuruluşuna verdiği katkı ile bilinen Prof. Dr. İlter Uzel katıldı.

Söyleşide Sabuncuoğlu Şerefeddin'in Amasya için değerini ve tıp tarihindeki önemini vurgulayan Uzel, Sabuncuoğlu Şerefeddin'in yaşadığı dönemde pek çok hekimin aksine cerrahi ile yakından ilgilendiğini, dağlama tekniği ile hastalıklara şifa bulmaya çalıştığını bunun yanı sıra Sabuncuoğlu'nun musiki ve su sesini de tedavi amacıyla kullandığını söyledi.

Sabuncuoğlu Şerefeddin'in bir çok hastalığa kendi bulduğu tedavi yöntemi ve tıbbi aletlerle müdahale ettiğini belirten Uzel, "Yeni bulduğu ilaçları önce kendi vücudunda denerdi. Kadın hastalarla, kadın hastalıkları ve doğumla da birebir ilgilenmesi onun ne kadar uygar ve sağlık etiğine önem veren bir hekim olduğunun göstergelerinden biridir. Cerrahide kullanılan çok sayıda tıbbi aleti de geliştiren Sabuncuoğlu Şerefeddin gerek Amasya için gerekse Türk ve dünya tıp tarihi için önemli bir değerdir. Sabuncuoğlu Şerefeddin çalışmalarını derlediği kitaplarında Türkçe'yi kullanan bir hekimdir. Kitaplarını kendisinin resimlemesi onun fırçasının da ne kadar kuvvetli olduğunu gösterir" diye konuştu.

Söyleşinin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Uzel, Amasya'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile