Türk Ve İngiliz Sanatçılar Anadolu Sığla Ağaçlarını Resmetti

Türk Ve İngiliz Sanatçılar Anadolu Sığla Ağaçlarını Resmetti

Anadolu sığla ormanlarına dikkat çeken ’Doğa İçin Sanat’ sergisi Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Toplumlar arasında köprüler kurmayı ve diyalogu geliştirmeyi hedefleyen ’Doğa İçin Sanat’ projesi kapsamında bir araya gelen 30’dan fazla Türk ve İngiliz sanatçı, Köyceğiz’de geçirdikleri 1 haftada Anadolu sığla ağacı teması ile 400’den fazla eser üretti.

Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Birliği Bakanlığınca finanse edilerek oluşturulan ’Sivil Toplum Diyalogu’ programı kapsamında Doğa Koruma Merkezi ve İngiliz Yaban Hayatı Sanatçıları Topluluğu’nun (Society of Wildlife Artists, SWLA) ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen ’Doğa İçin Sanat’ projesinde biraya gelen 30’dan fazla Türk ve İngiliz sanatçının ’Sığla Ormanlarında Sanat’ teması ile yaptıkları eserler sergileniyor.

Bu tür sanatsal faaliyetlerin Köyceğiz’e ve Sığla ağaçlarının tanıtımına yaptığı katkının önemine değinen Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, “Köyceğiz Belediye Kültür Evimizde, Sığla Ormanları ile ilgili, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Avrupa Birliğinin fonlamış olduğu Doğa Koruma Merkezi tarafından yapılan Doğa için sanat ve Sığla Ormanlarını konu alan sergideyiz. Bu sanatsal faaliyet için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ağaç sayısı artıyor

Sığla ağaçlarına yönelik yapılan çalışmaları takdirle karşıladıklarını dile getiren Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, sığla ağaçlarının Dünya’da en çok Köyceğiz bölgesinde bulunduğunu belirtti.

Halk arasında Günlük ağacı olarak adlandırılan Sığla ağaçlarının alan itibari ile sulak araziye sahip olan Köyceğiz’de tabi bir ortamda yetiştiğini anlatan Başkan Ceylan; “Sığla ağacı parfüm sanayinde, sağlık endüstrisinde kullanılıyor. Arıcılığın fazla olduğu bölgemizde baharları en çok polen alınan ağaç türüdür. Halkımızda Sığla ağaçlarına karşı özel ilgi ve alaka göstererek bu alanları korumaktadır. Her geçen günde yöremizde Sığla ağacı sayısı artmaktadır” diye konuştu.

Özel koruma altında

Sığla ağaçlarının özel koruma altında olduğunu ve fidanlıklarında ürettiklerini aktaran Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, “Yöre halkını park, bahçe, evlerin önü gibi yerlerde bu ağaçları dikmesi için teşvik ediyoruz. Kendimizde Orman içindeki sulak alanlarda dikerek çoğalması ve korunması için çalışıyoruz” dedi.

İngiltere’de sergilenecek

Doğa Koruma Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Hatice Dinç Sarısoy ise doğa için sanat projesinin, Avrupa Birliği sivil toplum diyalogundaki 100’den fazla projeden bir tanesi olduğunu ifade etti.

Sığla ormanlarının korunması için kayda değer bir proje yapmak istediklerinin altını çizen Sarısoy, “İngiliz ve Türk sanatçıları bir araya getirecek çok eğlenceli, verimli, halkımızın seveceği bir proje üretmeye çalıştık. İngiltere’den ve Türkiye’den 30’dan fazla sanatçı bir araya geldiler. Köyceğiz’deki Sığla Ormanlarında 1 hafta geçirdiler. 1 haftanın sonunda 400’den fazla eser üreterek, İngilizlerin ve Türklerin ilgisine sundular. Bu eserleri Bodrum, Marmaris ve Köyceğiz’de sergiledik. Bundan sonrada Ankara’da ardında İngiltere’de çok kıymetli bir galeride Mole Galleries’de sergilenecek. Amacımız Sığla Ormanlarının önemini tüm Dünya’ya anlatmak. Sanat ile Doğayı buluşturmak, Doğayı korumayı ve Sığla Ormanlarının önemini tüm Türkiye’ye ve İngiltere’ye yaymak” şeklinde konuştu.

Sığlanın orman oluşturduğu tek yerin Köyceğiz bölgesi olduğunu anımsatan Sarısoy, şunları kaydetti:

“Bu ormanlar bir aile gibi birbirlerinden uzaklaştıkça ve parçalandıkça güç kaybediyorlar. Daha hızlı yok oluşa doğru sürükleniyorlar. Bu ormanları koruyup, bir araya getirerek bir birlerinden güç almasını sağlamalıyız. Bunu dünyaya ve geleceğimize borçluyuz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile