Türk Yahudi Kültürü Ve Gelenekleri, Hikayeler Eşliğinde Tanıtılacak

Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri, 14 Ekim'de Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde gerçekleştirilecek

Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri, Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde 14 Ekim'de yapılacak.

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nden yapılan açıklamaya göre, Avrupa'da 35 farklı ülkede düzenlenen "Yahudi Kültürü Avrupa Günü" etkinlikleri, Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtmak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Türkiye ayağı 14 Ekim Pazar günü Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde düzenlenecek etkinliklerin tamamı halka açık olacak.

Müzik dinletileri, söyleşiler, kitap tanıtımları, belgesel film gösterimleri, sergiler ve çeşitli geleneksel lezzetler ile Neve Şalom Sinagogu'ndaki temsili düğünden oluşan program, ziyaretçileri Türk Yahudilerinin geleneklerine doğru bir yolculuğa çıkaracak.

Geçen yıl bin 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğin düzenleyicileri bu yıl da "Hikayelerle Biz" temasıyla Yahudi gelenekleri ve kültürünü, misafirlere tanıtacak.

500. Yıl Vakfı kurucu üyesi, Türk Musevileri Müzesi'nin 2002-2016 küratörü, Türk Yahudi tarihi üzerine kitaplar yazan araştırmacı Naim A. Güleryüz, son kitabı "Tarih Boyunca Trakya ve Anadolu'da Yahudi Yerleşim Yerleri"ni ilk kez tanıtacak.

Yusuf Altıntaş "Çala Kalem, Kara Kalem", Moris Levi "Kendi Kendime Masal Anlatıyorum" ve Estella Küçükbarokas "Bu topraklarda Yahudi Masalları" başlıklı sohbetleriyle dinleyicilerle buluşacak. Tamara Pur da "Masaldan Köprüler" temasıyla müzik eşliğinde yetişkinlere masal anlatacak.

Prodüktör İzzet Bana, müzik direktörü ve orkestra şefi Yusuf Cefi Sağlamlar ile solistler Cenk Rofe ve Ediz Bahar'ın, vokalde de Estreyikas D'Estambol Çocuk Korosu'nun olduğu "Poptan Müzikallere, Müzikallerden Klasiklere Yolculuk" konseri dini müziklerden pop müziğe ve müzikallere uzanan bir müzik yolculuğu sunacak.

SEHAK'ın düzenlediği "Anne Frank: Günümüz İçin Bir Tarih Sergisi", fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar'ın "Türkiye'de Yahudi Yaşamı"nı aktaran fotoğraflarından bir seçki ve bir döneme tanıklık eden, sözlü tarih projesini anlatan "Centropa Sergisi" gün boyunca katılımcılarla buluşacak.

"Gelin Tanış Olalım" etkinliğinde ziyaretçiler gün boyu Türk Yahudileri hakkında bilmek istedikleri veya merak ettikleri soruları sorabilecek.

Alberto Modiano'nun bir zamanlar Galata'da Yahudi yaşamını anlatan tiyatro oyununu anlatan belgesel filmi "Kula 930", Deniz Alphan'ın hazırladığı Sefarad Yahudilerinin konuştuğu Judeo-Espanyol dili ve Sefarad Mutfağını anlatan "Kaybolan Dil, Kaybolan Mutfak" isimli belgeseli ve Eytan İpeker'in yönetmenliğini yaptığı Balat'ta eski Yahudi yaşamını anlatan kısa filmi "Dantelacı"da izlenebilecek.

İspanya'dan göç eden Yahudilerin, halen konuşulan Judeo- Esapanyol dili geçmişi ve etimolojisi ile tanıtılacak. Bahar Feyzan da "Aşk Yolcusu" ve "Adım Nisan" kitaplarıyla ilgili söyleşi yapacak.

"Birlikte Pişirelim" bölümünde Sefarad mutfağına ait bazı örnekler, hikayeleriyle tanıtılırken, ziyaretçiler müzenin Gerez Cafesi'nde Sefarad lezzetlerini de tadabilecek. Gün, temsili bir Yahudi düğünü ve Şemeş Karmiel Grubu'nun danslarıyla son bulacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile