Arakan eyaletinin kuzeyinde yaşayan Budist halkın saldırılarına maruz kalan Müslümanlılar, kamplardaki yardım kuruluşlarının faaliyetleriyle yaşam mücadelesini sürdürüyor. Her şartta ihtiyaç sahibinin yanında yer alan Türkiye'deki yardım kuruluşları, bu ramazan ayında da Arakanlı Müslümanların yanında yer alıyor.
İHH İnsani Yardım Derneği Güney Asya Masası Koordinatörü Eyüp Ural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Türk şehitlerin mezarlarının ve Türk camisinin bulunduğu Mektila bölgesindeki iki kampta yardımlar yaptıklarını belirtti.
Arakan'a yakın bölgede ise 50 bin avroluk sıcak yemek ve 560 bin arvoluk ramazan kumanyası dağıttıklarını vurgulayan Ural "Arakanlı müslümanlar dağıtılan iftar paketleriyle oruç ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Yardımlarımızı daha çok Bangladeş hükümetinin desteklemediği kamplara yapıyoruz. Kumanyalarımızda soğan, sarımsak, bezelye, et, pirinç, yağ ve baharatlar yer alıyor" diye konuştu.
Ural, bölgede şu ana kadar 45 barınak yaptıklarını, 8 ailenin kalabileceği şekildeki tasarlanan barınakların sayısını 120'ye çıkaracaklarını söyledi.
-"Bazı bölgelerde işkence devam ediyor"
İHH-AYDER Başkanı Hidayet Yılmaz ise Arakan bölgesinde 5. yetimhane açtıklarını aktardı.
Ramazan ayı faaliyetleri kapsamında bölgedeki kampları daha önce ziyaret ettiklerini ve 8 bin 500 aileye gıda kolisi dağıttıklarını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Ne yazık ki bazı bölgelerde işkence devam ediyor. Biz oradayken sığınma talebinde bulunan 40 kişilik bir aileyi geri çevirdiler. Ertesi gün bu ailenin bir çok ferdinin öldüğünü öğrendik. Orada olmaya devam edeceğiz. Kardeşlerimize pirinç, mercimek, sıvı yağ, tuz ve şekerden oluşan genel tüketim maddeleri ile bayramlık elbiseler dağıttık. Fitre ve zekatlarımızı Budizmin baskısından bunalan bu kardeşlerimizin bulunduğu bölgelere ulaştırırsak onlara en büyük bayram hediyesi olur."
-"Bir kişinin iftar bedeli 5 lira"
Sadakataşı Derneği Genel Sekreteri Emrah Engin de Arakan bölgesinde ramazan kumanyası, iftarlık ve bayramlık dağıtımı yaptıklarını söyledi.
Müslümanlara yaklaşık bin adet kumanya dağıtımı yaptıklarını anlatan Engin, "Arkadaşlarımız bölgede faaliyetlerine devam ediyor. İftar yemekleri dağıtılıyor. Yaklaşık 5 bin kişiye iftar yemeği ulaştırdık. Bir kişinin iftar bedeli 5 lira. Çok rahat karşılayabiliriz. 'Bir El Daha Kalem Tutsun' kampanyası kapsamında okulumuz açıldı. Bölgeye girmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Ekipteki arkadaşlarımız 2 gün boyunca otelde mahsur kaldılar ancak ellerinden geleni yapıyorlar" ifadelerini kullandı.
-"Yardımlar engelleniyor"
Kimse Yok Mu Derneği Yurtdışı Yardımlar Müdürü Yusuf Yıldırım ise, Bangladeş'teki kamplarda 15 bin kumanya dağıttıklarını, 10 bin kişiye de sıcak iftar yemeği sunduklarını bildirdi.
Bölgede bir kişinin iftar maliyetinin 3 dolar olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "İftarda yöresel yemekler pişiriliyor. Çok zor şartlarda ibadetlerini yapmaya çalışan kardeşlerimiz var. Bugünlerde şiddet biraz durmuş gibi ancak yarın olmayacağının garantisi yok. Bölgeye yardım ulaştırmamıza sıcak bakmıyorlar ancak bir şekilde izinler alınıp bu insanların yardımına koşuluyor" dedi.
Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer, bölgeye giderek Teknaf mülteci kampında yardım dağıtımı yapacaklarını dile getirdi.
Teknaf kampında 100 binden fazla insanın yaşadığını anlatan Seçer "Bölgedeki partnerimiz Dost Foundation Derneği vasıtasıyla 3 bin paket kumanya dağıtılacak. İftar yemekleri vereceğiz. 2008'den bu yana bölgeye gidiyoruz. Yardım kuruluşlarımız bölgede faaliyet gösteriyor ancak bizlerin de imkanları sınırlı. Elimizden gelen duyarlı vatandaşlarımızın yardımlarını bölgeye ulaştırmak için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
Türk Yardım Kuruluşları Ramazanda Arakan'ı Unutmadı
KONYA - MÜMİN ALTAŞ - Uluslararası yardımda bulunan ülkeler listesinde 4. sırada yer alan Türkiye'de faaliyet gösteren yardım kuruluşları, Arakan bölgesinde Müslümanları ramazan ayında yanlız bırakmıyor.