Türk-yunan Karikatüristler Biraraya Geldi

Türk-Yunan Karikatüristleri Buluşması 3.

ayağı panel ve sergisi gerçekleştirildi. Panelde karikatürist Tan Oral, “Türk ve Yunan halkları benzerdir. Ama artık ‘Sen Yunan’a, Sen Türk’e benzemiyorsun’ sözcüklerinin iki halk arasında kullanılmaması ise sevindiricidir.” diye konuşurken, Yunan karikatürist Gıannıs Gerovuias, “Karikatür, halklar arası mükemmel bir iletişim aracıdır.” dedi.

Kültür, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (KÜLTÜRÇEV) desteği ile Karikatür Vakfı tarafından AB projesi olarak Temmuz ayında Ankara’da başlatılan ve ikinci ayağı Eylül ayında Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan Türk ve Yunan karikatüristlerinin buluşmasının üçüncü ayağı, Ankara’da Türk-İngiliz Kültür Derneği’nde düzenlenen panel ve ardından Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan sergiyle gerçekleştirildi.
Kalabalık bir izleyici topluluğunun bulunduğu panelde karikatürist İzel Rozental yönetiminde ünlü Türk karikatürist Tan Oral, karikatürist Muhammet Şengöz, Yunan karikatürist Gıannıs Gerovuias, Doç. Dr. Damla Demircioğlu ve Elenı Karantiourmani, Türk ve Yunan ilişkilerini tartıştı. Panelin açılış konuşmasını yapan Karikatür Vakfı Başkanı karikatürist Nezih Danyal, etkinliğin amacının, özellikle çocukların gözünde ülkeler arası önyargıyı sanat yoluyla yıkmak olduğuna dikkat çekerek, “Türk-Yunan karikatürist buluşması projesinin dördüncü ayağı Yunanistan’da, beşinci ayağı ise Ordu ve Sinop’ta gerçekleştirilecek.“ dedi.

Panelde, tartışmacılardan Tan Oral, “Türk ve Yunan benzerdir. Ortak duyguları ve düşünceleri vardır. Ama artık ‘Sen Yunan’a, Sen Türk’e benzemiyorsun’ sözcüklerinin iki halk arasında kullanılmaması ise sevindiricidir. Almanya’da Türklerin etkinliğine giden Yunanlıya ‘Siz niye buradasınız?’ diye soran gazeteciye Yunanlının ‘Biz Türklerle komşuyuz. Ama siz Almansınız asıl siz niye buradasınız?” diye soruyla karşılık vermesi bu benzerliğin, dostluğun ve komşuluğun en iyi örneğidir.” diye görüş belirtirken, karikatürist Rozental, “Filistin`de özellikle erkek çocuklar silah, bomba çizerlerken Türkiye’de aynı yaştaki çocukların karikatürlerinde tema olarak ev çizmeleri, Türk-Yunan dostluğunın geliştiğini ve bu dostluğun ortak bir ev olarak ortaya çıktığını gösteriyor.” diye ifade etti.
Yunanlı karikatürist Gıannıs Gerovuias ise karikatürün diğer sanatlar gibi halklar arası mükemmel bir iletişim aracı olduğunu söylerken, Hacettepe üniversitesi Yunan Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Damla Demircioğlu ise Türk ve Yunan dostluğunun, her iki halkın savaştığı yılları geride bırakıp, ileriye doğru bakması sayesinde aşıldığını ifade etti. Yunanistan’da yaşayan Türk kökenli Elenı Karantiourmani ise “Birçok sözcüğün ortak olması, dinlenen ve dans edilen müziğin benzer ve ortak olması, yenilen yiyecek ve içeceklerin aynı zevklere sahip olduğunu göstermesi, Türk ve Yunan kültürünün iç içe geçtiğini göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Panelin sonunda, etkinliğe destek verdiği için plaketle ödüllendirilen KÜLTÜRÇEV Başkanı Ali Tarık Hatipoğlu, panelin kapanış konuşmasını yaparak, “Karikatürle 12 Eylül döneminde tanışarak karikatürist oldum. Belirli kodlarla, geliştiği özdeş dille baskıcı koşullarda insanların kendilerinin ifade edebilmesinin en güçlü aracı olduğunu gördüm. Umarım karikatür, Türk ve Yunan halkları arasındaki sorunların aşılmasında yarayan ortak bir dil olur.“ diye kaydetti.


ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ’NDE 60 KARİKATÜR SERGİLENDİ
Panel sonrasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan sergide, Türk-Yunan karikatürist buluşmasının ilk iki ayağında Yunanlı ve Türk çocukların çizdiği karikatürlerle, Türk ve Yunan karikatür ustalarının karikatürleri ortak olarak yer aldı. Açılışını, AB Bakanlığı müsteşar yardımcısının yaptığı sergide yer alan karikatürlerin yer aldığı albüm, sergiyi gezenlere ücretsiz olarak dağıtıldı.




Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile