Türkçe Brunei'de Zorunlu Yabanci Dil Dersi Oluyor

Türkçe Brunei'de Zorunlu Yabanci Dil Dersi Oluyor

Türkiye Cumhuriyeti Bandar Seri Begavan Büyükelçiligi himayelerinde Yunus Emre Enstitüsünün katkilariyla Brunei’in Baskenti Bandar Seri Begavan’daki Sultan Serif Ali Islam Üniversitesinde (UNISSA) Türkçe, “zorunlu yabanci dil” dersi olarak müfredatta yerini aldi.

2022 yilinin Eylül ayindan itibaren Bandar Seri Begavan Büyükelçiligi ve Yunus Emre Enstitüsü Kuala Lumpur temsilciligi tarafindan es güdüm halinde yürütülen egitim diplomasisi hamleleri ivmelenerek hayata geçirilmeye devam ediyor.

Yürütülen çalismalar neticesinde Büyükelçilikte düzenlenen kurslardan sonra, artik saygin üniversitelerin müfredatina dâhil olan Türkçe, böylece Brunei’de talep edilen diller arasindaki konumunu her geçen gün saglamlastiriyor.

Türkçe, Sultan Serif Ali Islam Üniversitesinin talebi istikametinde 2023-2024 egitim ögretim yilindan itibaren üniversite bünyesinde ögretilen “zorunlu” yabanci diller arasinda müfredatta yer alacak. Üniversitenin Agustos ayinda baslayacak olan yeni akademik yilda 100 Bruneili ögrenci 4 ayri sinifta Türkçe ögrenecek.

“Türkçe ve Türk kültürü dünya çapinda talep edilen bir konuma yükseldi”

T.C. Bandar Seri Begavan Büyükelçisi Prof. Dr. Hamit Ersoy, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yürüttügü aktif dis politika ve etkin yumusak güç hamleleri çerçevesinde Türkçe ve Türk kültürü dünya çapinda talep edilen bir konuma yükseldi. Bu minvalde, Büyükelçilik olarak yürüttügümüz egitim diplomasisi çalismalarimiz neticesinde Brunei’de Türkçenin tanitilmasi ve yayginlastirilmasi çerçevesinde çok önemli mesafeler kaydettik” degerlendirmesinde bulundu.

“Kadim dilimiz Türkçenin uluslararasi alanda yaygin kabul gören dillerle es deger bir sekilde karsilik bulmasi bizim için ayri bir kivanç kaynagi oldu”

Büyükelçi Prof. Dr. Ersoy, Türkçe’nin uluslararasi alanda yaygin kabul gören dillerle es deger bir sekilde karsilik bulmasinin kendileri için ayri bir kivanç kaynagi oldugunu ifade ederek, ‘Yeniden Asya Girisimi’ çerçevesinde Sultan Serif Ali Islam Üniversitesi basta olmak üzere UTB (Brunei Teknoloji Üniversitesi), UBD (Brunei Darüsselam Üniversitesi), IBTE (Brunei Teknik Egitim Enstitüleri) ve SMJA (Sultan Muhammad Jamalul Alam) gibi ülkedeki pek çok saygin egitim kurumuyla gerçeklestirdigimiz is birlikleriyle ve buralarda verilen Türkçe dersleriyle iki ülke arasindaki egitim ve kültür iliskilerini daha da ileri bir seviyeye tasimayi hedefliyoruz” ifadelerini sözlerine ekledi.

“Cumhuriyetimizin kurulusunun 100. yilinda Türkçenin Brunei’de yankilanmasi için çalismalarimiza devam edecegiz”

Bruneililerin Türkiye’nin sahip oldugu essiz kültürel mirasindan dolayi Türkçe ögrenmek hususunda çok istekli olduklarini vurgulayan Ersoy, “Türk dizileri ile filmlerinin etkisiyle Türkiye’ye ve Türk kültürüne yakindan ilgi duyuyorlar. Türkiye’nin mutfak kültürü, turizm potansiyeli, cografi zenginligi ile geleneksel Türk el sanatlari Türkçe ögrenmek isteyen ögrencilerin ilgi alanlari arasinda ilk siralarda yer aliyor. Cumhuriyetimizin kurulusunun 100. yilinda Türkçenin Brunei’de yankilanmasi için çalismalarimiza devam edecegiz.” diye konustu.

Türkiye’nin kültürel mirasi Türkçe ögrenmeye tesvik ediyor

Büyükelçinin Esi Lale Ersoy, Türkçe’nin ve Türk kültürünün Brunei’de ayri bir tesiri ve tezahürü oldugunu dile getirerek, “Bruneililerin Türkçeye ve Türk kültürüne olan yogun ilgisine kayitsiz kalmayarak Covid-19 kisitlamalarinin Agustos 2022’de kaldirilmasiyla, Eylül ayinda üniversitelerin sadece ögretim elemanlari ve idari personeli için Türkçe derslerine ‘gönüllü olarak’ baslamistim. Büyükelçilik bünyesinde mütevazi sayidaki katilimciyla gerçeklestirdigim halka açik kurs ile yola çiktigim Türkçe serüveni, bir yil gibi kisa sürede ülkenin saygin üniversitelerinde egitim gören ögrencilerle birlikte yüzlerce kisiye ulasti” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile