Yaklaşık 35 ülkeden 150 çocuk şiir, şarkı ve folklor gösterileri için sahneye çıkarak, Türkçe ve Türk kültürü konusundaki hünerlerini gösterecek. Gösteriler, saat 20.30'da kortej yürüyüşüyle başlayacak. 75 ülkeden öğrenciler, ellerinde EXPO 2020 bayrakları taşıyarak "Türkiye'nin yanındayız" mesajı verecek.
Daha sonra ışık gösterileri eşliğinde sahneye çıkacak öğrenciler, stattaki 83 bin kişiye unutulmaz bir kültür şöleni yaşatacak. Organizasyonun evsahipliğini ise İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM) üstlenecek. Son yıllarda Türkçe'nin ve Türk kültürünün dünya argümanı haline dönüşmesini değerlendiren İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Mili Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ve Küçükbay A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, bu kapsamda organizasyonu Zaman Gazetesi okuyucuları için yorumladı.
Zenci, çekik gözlü, beyaz tenli veya sarı saçlı öğrencilerin Türkçe konuşmasını, konuşmakla kalmayıp hayatlarının bir parçası haline getirmesini son derece anlamlı bulduğunu belirten Vali Kıraç, "Renkleri, dilleri, inançları farklı insanların dilimizi konuşmaları, şarkılarımızı, türkülerimizi, şiirlerimizi bizim kadar güzel okumaları, kültürümüzü tanımaları hepimizi son derece mutlu etmektedir." dedi.
Başkan Kocaoğlu ise Türkiye'ye gelen çocukların, gelecekte Türkiye ve Türkçe sevdalısı birer insan olacağını belirterek, "Bugün birer genç fidan olarak dünyanın farklı köşelerinde Türkçemiz'i öğrenen çocukların, yarın ulu ağaçlar olduklarında gölgelerinde kardeşlik rüzgârları estireceklerinden eminim. Bu nedenle olimpiyatların bu yılki 'İnsanlık İçin El Ele' sloganını çok önemsiyorum. Türkülerle gönül sazımızı çalan, Yunus Emre'den Mevlana'ya şiirler okuyan dünya çocuklarını sevgiyle selamlıyor, bu projeye emek veren herkesi yürekten kutluyorum." şeklinde konuştu.
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın, bir eğitimci olarak kendilerini son derece heyecanlandırdığı anlatan İl Milli Eğitim Müdürü Bardakcı da, "Konya ile Kenya'nın, Afyonkarahisar ile Arnavutluk'un, Bursa ile Rusya'nın ve daha nice illerimizin, dostluk eli uzattıkları ülkelerle birlikte ayrımcılıklara inat, farklı renklerin sahnede bir gökkuşağı güzelliği içinde nasıl da uyum içinde durduğunu keyifle seyrediyoruz. Sahnede el ele duran ve insanlığın ortak şarkısını söyleyen, beş kıtadan ve 135 ülkeden Türkiye'ye gelen bin 500 çocuk büyüdüğünde, içinde yaşadığımız dünyanın şimdikinden çok daha farklı olacağına yürekten inanıyoruz." dedi.
Türkiye'nin son yıllarda ekonomide yakaladığı ivmeyle her alanda ciddi bir ilerleme sağladığını belirten Demirtaş, bu ilerlemenin paralelinde dünya genelindeki okullardan gelen yabancı öğrencilerin de Türkçe'nin gelişimine önemli katkı sağladığını söyledi.
Olimpiyatların bu çerçevede küresel güç olma yolunda önemli mihenk taşları arasında yer aldığını hatırlatan Demirtaş, "Türkiye, hızla büyüyüp dünyanın en büyük 10. ekonomisi haline gelirken küresel bir güç olma yolunda ilerliyor. Küresel bir aktör olmak, kuşkusuz sadece ekonomik ve siyasal güçle varılabilecek bir hedef değil. Kültür, sanat ve dilde gösterilecek başarı da çok önemli ve bu açıdan Türkçe Olimpiyatları büyük önem taşıyor. Türkçe Olimpiyatları'nın gördüğü büyük ilgi ve evrensel katılım, küresel güç olma yolunda daha hızlı ilerlememizi destekliyor." diye konuştu.
Türkiye'nin ihracat bağlantılarının bu sayede artış gösterdiğine dikkat çeken Türkmenoğlu ise, "Dünya genelinde 135 ülkedeki binlerce okuldan her sene on binlerce çocuk, Türkçe öğrenerek mezun oluyor. Bunlar, o ülkelerde etkin konumdaki ailelerin çocukları ve iş hayatında ticareti seçtiklerinde, Türkiye'yi ticaret yapılacak öncelikli ülkeler arasına alıyorlar. Bu okullardan mezun olan çocuklar, Türkiye'nin ihracatını arttırmasını sağlıyor." dedi.
Türk okullarının Türk bayrağını dalgalandırdığını vurgulayan Küçükbay da, "Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti, dilimizin hakettiği konumu elde edeceğinin en bariz göstergesi olurken Türkiye'nin dünya ülkeleriyle geliştirdiği ilişkiler açısından oldukça büyük katkılar sağlamaktadır. Dünyanın çoğu ülkesinde bulunmuş bir işadamı olarak, Türk konsolosluklarının bile olmadığı ülkelerde fedakâr eğitim gönüllüleri tarafından açılan Türk okullarına ait bayrakların dalgalandığına şahit oldum." şeklinde konuştu .
Türkçe'nin Çocukları İzmirlileri Bekliyor
Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın İzmir ayağı, pazar günü Atatürk Stadı'nda yapılacak.