Yaptığı bu buluş ile balıkların ayrı bir değere sahip olacağını belirten İlknur İçel, “Üç tarafı denizle çevrili olan ülkemizde balıkların bundan sonra besin değerinin yanında ayrı bir değere daha sahip olacağına inanıyorum” dedi.
Daha önce Dağların Ülkesi Karya ” isimli şiiri ile 2010 Hikmet Okuyar Türkiye Birincilik Ödülü kazanan İlknur İçelbir başka çalışma kapsamında İnci kefâllerini araştırırken bu buluşu gerçekleştirdiğini söyledi.
İlknur İçel, “İnci Üretimi ve İnci Endüstrisi üzerine çalışma yaparken, bazı balıkların parlak pullarındaki guanin kristallerinden faydalanarak taklit inci yapılabileceğini öğrendim. Bu araştırmalarımdan birinde, parlak balık pullarından taklit inci yapımının 19. yy.da yabancı ülkelerde olduğunu günümüzde artık yerini alüminyum teknolojisine bıraktığını öğrendim. Daha önce kullanmış oldukları yöntem tekniklerden maddelerden bazılarını kendim daha farklı madde ve yöntemler kullanarak yeniledim. Daha doğal olmasına dikkat ettim. İlk olarak,Van Et Kombinası’ndan İnci Kefâli aldım. Bu inci kefallerinin pullarını ayıkladık ve yıkadık ilk olarak evde guanin kristallerini pullardan ayrılıp ayrılmadığını denedim ve başardım. Daha sonra ADÜ Kimya Bölüm Laboratuarından faydalanarak çalışmamı neticelendirip patent aldım. Dilerim ki bu çalışmam ülkeme faydalı olur. Çöpe atılan parlak balık pulları değerlendirilerek ekonomiye katkıda bulunmuş olur” dedi.
Türkçe Öğretmeni Balık Pulundan Taklit İnci Yapıp Buluşuna Patent Aldı
Aydın’da Türkçe öğretmenliği yapan İlknur İçel parlak balıkların pullarından taklit inci yapıp buluşuna patent aldı.