10 Haziran 2012 tarihinde Çorlu General Basri Saran Stadyumu’nda gerçekleştirilecek Türkçe Olimpiyatlarına 135 ülkeden öğrenciler katılacak.
Çorlu Belediyesi ve Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD) tarafından ortaklaşa çalışma sonucunda 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bu yıl ilk kez bir ilçede düzenlenecek. Çorlu’da 10 Haziran 2012 tarihinde General Basri Saran Stadyumu’nda düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları ile ilgili olarak Çorlu Belediyesi Başkanı Ünal Baysan’ın katılımıyla TAGİD’de bir basın toplantısı düzenlendi.
TAGİD üyelerinin yanı sıra Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Kemalettin Avcı’nın da katıldığı basın toplantısında konuşan TAGİD Eş Başkanı Talat Kılıç; “Türkçeyi dünyada daha etkin kılmak, Türk kültürünü dünyada daha yaygın bir değer haline getirmek amacıyla dokuz yıldır devam eden “Türkçe Olimpiyatları”nın, 10. yılında bir ayağı da Çorlu Belediyesi ve Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD)’in ortaklığında Çorlu’da gerçekleştirilecek. Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 30 Mayıs-14 Haziran arasında gerçekleşecek. Olimpiyatlarda yarışmak için 5 kıtadan, 135 ülkeden Türkiye'ye bin 500 genç gelecek. 41 il ve 65 sahnede yapacakları gösterilerle, yine Türkçe sevdalılarına bayram yaşatacaklar. 9 yıldır Uluslararası Türkçe Olimpiyatları çatısı altında buluşan dili, dini, rengi ve ırkı farklı binlerce Türkçe sevdalısı genç, her yıl farklı bir sloganla dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajları veriyor” dedi.
“BU YIL 135 ÜLKEDEN BİN 500 KİŞİ” Kılıç; “Önceki yıllarda dünyaya "Sevgi dili Türkçe", "Aynı dili konuşuyoruz" , "Gelin tanış olalım" gibi anlamlı mesajlar verildi.
Bu yıl "İnsanlık el ele, bayram o bayram olur" denilerek, tüm dünyaya sevgi ve kardeşlik diliyle seslenilecek. Şarkı, şiir, halk oyunları, genel kültür, güzel konuşma ve özel beceri gibi 20 ayrı kategoride kıyasıya yarışacak gençler, hem Türkçelerini konuşturacak, hem de yarışarak farklı kültürleri ve ülkemizi tanıyacak. Aynı zamanda 7 kıtada yaklaşık 140 ülkede Türkiye ile barış köprüleri kuran Türk Okulları, ülkemizin, Türkçe'nin ve Tüm Türkiye kültürünün, dünyanın dört yanından gelen binlerce Türkçe sevdalısı gençle buluşmasını sağlıyor. Türkçe Olimpiyatları toplumumuzun bütün katmanları tarafından kabul görmüştür. 20 yıldır dünyaya Türkiye’nin renk ve desenlerini işleyen Türk Okulları sayesinde 2003’te 17 ülkeden 62 öğrenciyle başlayan olimpiyatlar bu yıl 135 ülkeden bin 500 kişiye ulaştı” diye konuştu.
“BU GENÇLER AYNI ZAMANDA BİZİM KÜLTÜRÜMÜZÜ TANIYARAK, GÖNÜLLÜ ELÇİLERİMİZ OLUYOR”
“Türk okulları sayesinde, geleceğe dair daha çok umutlar besliyorum” diyen TAGİD eş başkanı Talat Kılıç; “Kültürlerin kaynaşması, farklı kültürlerden insanların anlaşması dille oluyor. Türkiye'nin dünya ülkeleriyle geliştirdiği ilişkiler, Türkçe öğrenen binlerce gencin mevcudiyeti, ileride dilimizin hak ettiği konuma gelebileceğini gösteriyor. Ülkeler arası sınırların yok olmaya başladığı, zaman ve mekân kavramlarının kaybolduğu bir iletişim çağında yaşıyoruz. Türkiye'nin ve Türk insanının dünyayla iletişim kurmasının zorunluluğunun farkında olmalıyız. Türkçemizi dünyada hak ettiği konuma getirmek, dilimizin daha yaygın şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla, böyle aktiviteler düzenlemeliyiz. Bu güne kadar dilimize yeterince önem verilemedi. Bu gençler aynı zamanda bizim kültürümüzü tanıyarak, gönüllü elçilerimiz oluyor. Dilimizin bir sevgi dili olması, dünyanın değişik ülkelerinde gençlerce kullanılması ve gelecek nesillerin bir barış dili olarak Türkçe ile anlaşabilmesi beni çok mutlu ediyor” şeklinde konuştu.
Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkçeyi dünyada daha etkin kılmak, Türk kültürünü dünyada daha yaygın bir değer haline getirmek amacıyla dokuz yıldır devam eden “Türkçe Olimpiyatları”nın, 10. Yılında bir ayağı da Çorlu’da gerçekleştirilecek. 2012 yılında 135 Ülkeden bin 500’e yakın öğrencinin katılacağı bu büyük organizasyonun, 10 Haziran 2012 tarihinde, Çorlu General Basri Saran Stadyumunda gerçekleşecek Çorlu ayağında, yarışmalarda dereceye girmiş 25 Ülkeden, 100’ün üzerinde genç Çorlulularla ve Trakya ile buluşacak. 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatının bu yıl Türkiye de ilk defa bir ilçede ve o ilçenin Çorlu olmasında büyük emeği geçen Çorlu Belediyesi ve Belediye Başkanı Sayın Ünal Baysan’a, desteklerini ve himayelerini esirgemeyen Tekirdağ Valimiz Zübeyir Kemelek ve Çorlu Kaymakamı Ali Dursun'a Türkçe olimpiyatlarına vermiş olduğu hem maddi hem manevi desteklerinden dolayı sonsuz şükranlarımı sunarım. Tüm halkımızı bu vesile ile 10 Haziran’da Çorlu’da yapılacak olan Türkçe Şölenine davet ediyorum”.
“ÇORLU’DA BÜYÜKLÜĞÜNÜ BİR KEZ DAHA GÖSTERMİŞ OLACAK”
Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan; “Türkçe Olimpiyatları’nın düzenleneceği ilk İlçe Çorlu olacak. Böylece Çorlu’da büyüklüğünü bir kez daha göstermiş olacak. Böyle bir olimpiyat Çorlumuza renk getirecek. Günümüz dünyasında ülkeler arasında ne kadar sınır olsa da artık sınırlar ortadan kalkıyor. Sevgiyi içinizde barındırırsanız ve dışarı saçarsanız kimse önünüze geçemez. Çocuklarımız bize sevgilerini getirecek bizde onlara kucaklarımızı açacağız. Bu Çorlu için çok büyük bir organizasyon olacaktır. Türkçe Olimpiyatlarında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın konuşması sonrasında TAGİD Yönetim Kurulu üyesi Selahattin Er ise “10. Türkçe Olimpiyatlarının Çorlu’da yapılması, Çorlumuz için büyük bir tanıtım olacak. Bu tür bir organizasyonun ev sahiplini Çorlu’nun yapması ve Çorlu Belediyesi ile TAGİD’in ortaklaşa hareket etmesinden dolayı son derece memnunuz. Çorlu’ya gelecek öğrencilerimiz ile birlikte hem Türkiye’nin hem de Çorlu’nun tanıtımı olacak” dedi.
BELEDİYE BAŞKANI ÜNAL BAYSAN ATAMAN OLDU
Konuşmaların arından misafir öğrenciler tarafından getirilen yöresel kıyafetler Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’a ve TAGİD Eş Başkanı Talat Kılıç’a hediye edildi. Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Afganistan’dan gelen öğrencilerin yöresel kıyafetlerini giyen Belediye Başkanı Ünal Baysan ve Başkan Kılıç birbirlerine espri yaptılar be gülüşmelere neden oldular. Başkan Baysan’ın gazetecilere; “Yöresel kıyafetleri giydik, şimdi buna ne yazacaksınız göreceğiz” diyerek espri yapması da katılımcıların tebessüm etmelerine neden oldu. Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın giydiği yöresel kıyafetin Kazak beylerinin kıyafeti olduğu öğrenildi.
Başkan Baysan’ın yöresel kıyafet giymesinin ardından duygularını belirten öğrenciler; “anlatılmaz bir duygu içerisindeyim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kendimle ve sizlerle gurur duyuyorum. Çorlu’da olmaktan dolayı çok mutluyum. Namık Kemal Üniversitesi’nde okuyorum ve hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Türkçe Olimpiyatları İlk Kez Bir İlçede Düzenlenecek
İlk defa bir ilçede düzenlenecek olan 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları ile ilgili olarak Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ve TAGİD Eş Başkanı Talat Kılıç ortak bir basın toplantısı düzenledi.