9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış törenine 16 bin vatandaşın yanı sıra sanat, siyaset, spor ve iş dünyasından tanınmış simalar da katıldı. Okunan şiirleri ve söylenen şarkıları izleyenler, organizasyonu düzenleyenlere ve öğrencilere tam not verdi.
Ataköy’deki 16 bin kişi kapasiteli Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu, Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış töreninde hıncahınç doldu.
Töreni salonda binlerce kişi takip ederken, ekranları başındaki milyonlarca izleyici de evlerinden izledi. Yaklaşık 120 basın mensubu da organizasyonu takip etti. Olimpiyatların kapanış törenine katılan ünlüler, öğrencilerin söylediği şarkı ve okuduğu şiirleri büyük bir gurur ve mutlulukla izlediklerini aktardı. Okunan şiir ve şarkılar esnasında duygularına hakim olamayanlar gözyaşlarını tutamadı.
Kapanış törenine katılan ünlü isimler, olimpiyatları değerlendirdi.
Türk okullarının dünyada 130 ülkede bulunduğunu ve kendini ispatladığını belirten Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, "Türkçe Olimpiyatları’nın 10.’sunda herhalde ülke sayısı 150’yi aşacak. Bütün Türkiye yapılanlarla gurur duydu. Keşke devam etseydi. Bir sene ara vermiş olacağız. Özleyeceğiz." dedi.
Türkçe Olimpiyatlarıyla, tüm dünyanın farklı renklerinden, kültürlerinden insanların bir araya geldiğini vurgulayan Bilici, "Türkiye için büyük bir moral kaynağı. Türk insanının, insanımızın neler yapabileceğinin en önemli kanıtı. Emeği geçen tüm fedakâr kadrolara, hasretliğe dayanan annelere, çocuklarını oraya gönderen öğrencilerin ailelerine teşekkür ediyoruz. Büyük Türkiye’nin hayal olmadığını görmek istiyoruz." diye konuştu.
Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu da, "yüzlerce yabancının Türkçe konuştuğunu görünce gerçek olduğuna inanmakta zorlandıklarını" ifade ederek, "Herhalde biz bir rüya gördük ve o rüyadan uyanmaya çalışıyoruz. Bu çocukların Türkçeyi iyi konuşmaları, bu kadar güzel horon tepmeleri, bu kadar güzel türkü söylemeleri gerçek olamayacak kadar güzel." dedi.
"Türkçe Olimpiyatları parlak ve zekice bir fikir olması açısından çok değerli. Türkçe ve Türkiye için bundan daha değerli bir fikir olamazdı." diyen Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu da, "Fikrin güzelliği kendini zaman içinde geliştiriyor ve sadece kültür faaliyeti olmanın yanı sıra Türkiye’nin organizasyon becerisini de arttırıyor. Bu açıdan bu organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Türkiye’nin tarihinde ilk kez, uluslar arası, tutarlı, başarılı ve kendi kendini geliştiren bir organizasyon oldu. Umarım her yıl daha büyük organizasyonlar olur." şeklinde konuştu.
On yıldır Brüksel’de bulunduğunu ve etkinliğin bu kadar profesyonelce yapılmasının kendisini çok etkilediğini belirten Zaman Gazetesi Brüksel temsilcisi Selçuk Gültaşlı, "Türkçe Olimpiyatları’nı biraz Eurovision profesyonelliğinde gördüm. Türkçenin, Osmanlı zamanındaki haline gelmesi hepimizin umudu. Türkçe sevgi, barış ve başarı dili. Bunun için elimizden geleni yapmamız lazım. Elinden geleni yapanlara, 1990’lı yıllarda ülkelerini terk edip gidenlere teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE YUMUŞAK GÜCÜYLE KÜRESEL GÜÇ OLMA YOLUNDA"
Zaman Gazetesi Washington Muhabiri Ali Aslan da, "Böyle bir etkinliği seyretmek ve bunun parçası olmak büyük gurur." diyerek, şunları ifade etti: "Amerika’nın imajının çok kötü olduğunu biliyoruz. Türkiye belki Amerika gibi bir küresel güç değil ama yumuşak gücüyle, giderek küresel güç olma yolunda. Türkçe seferberliğinin dünyada Türkiye’nin yumuşak gücünü daha da ilerleteceği kanaatindeyim."
"Burada büyük Türkiye’yi görüyorum. Türkiye’nin 20 sene sonra dünyadaki yerini görüyorum." diyen Taraf Gazetesi Muhabiri Mehmet Baransu da, "132 ülkeden gelen bu çocuklar ileride ülkelerinde bürokraside görev alıp, ülkelerinde söz sahibi olacaklar. Görebildiğim kadarıyla çocuklar ülkelerinde en kaliteli eğitimin verildiği okullarda okuyor. Ülkemizde petrol, doğal gaz gibi yer altı zenginlikler yok. Bilişim teknolojisinde de iyi değiliz. Ekonomik olarak bir yere gelebiliriz ama bir yerde duracağız. Büyük Türkiye’yi okullar sayesinde halledeceğiz gibi görünüyor. 130 ülkede Türkiye’yi destekleyen gençler olacak. Bu açıdan bakmak gerekiyor." diye konuştu.
"ÖĞRENCİLER ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE ARASINDA KÖPRÜLER KURACAK"
Organizasyonu çok beğendiğini ifade eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da, çocuklardan bir kaçının geçtiğimiz günlerde İTO’yu da ziyaret ettiğini belirtti. Çocukların ülkelerinde alabilecekleri en iyi eğitimi aldığını aktaran Yalçıntaş, "Bu çocuklar kendi ülkelerinde çok iyi yerlere gelecekler. İnşallah o zaman bu çocuklar Türkiye ile ülkeleri arasında köprüler kuracak. Organizasyonda emeği geçen herkese iş âlemi adına teşekkür ediyorum." ifadelerin kullandı.
Yapılanların keyif ve gurur verici olduğunu aktaran iş adamı Saadettin Saran ise, Türkiye’nin tanıtımı ve Türkçe öğrenilmesi açısından organizasyonun önemine dikkat çekti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından çok etkilendiklerini dile getiren Hollanda İşadamları Derneği Başkanı Turgut Torunoğulları ise, Türkçe için emek veren herkese teşekkür etti.
Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür de, olimpiyatları başından beri izlediğini belirterek, olimpiyatların devam etmesi gerektiğini söyledi. Övür, olimpiyatların insanlık açısından da önemli olduğunu vurguladı.
Türkçe Olimpiyatları‘na Ünlü İsimlerden Tam Not
9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış törenine 16 bin vatandaşın yanı sıra sanat, siyaset, spor ve iş dünyasından tanınmış simalar da katıldı. Okunan şiirleri ve söylenen şarkıları izleyenler, organizasyonu düzenleyenlere ve öğrencilere tam not verdi.