Türkçe Öğretimi Derneği ( TÜRKÇEDER ) tarafından , ' ' Aynı Dili Konuşuyoruz ' ' sloganıyla düzenlenen 8 . Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için İzmir ' de bulunan çeşitli ülkelere mensup çocuklar , Vali Kıraç ' ı makamında ziyaret etti . Kıraç , ziyaret sırasında yaptığı konuşmada , konuşulan dilin ' ' gönül ' ' anlamına da geldiğini , insanoğlunun var olduğu günden bu yana duygularını ve birikimlerini paylaşmak için dili kullandığını belirterek , " İnsanoğlu , duygularını konuştuğu dille ifade ediyor . O yüzden Türkçe Olimpiyatı çalışmalarını çok anlamlı buluyorum . Hoşgörümüzü , dil aracılığıyla dünyanın diğer bölgelerindeki insanlarla da paylaşabiliyoruz . " diye konuştu . Türkçe ' nin dünyanın en çok konuşulan yedinci dili olduğunu ifade eden Kıraç , Türkçe öğrenen çocuklarla daha da gelişeceğine inandığını söyledi . Türk milletinin binlerce yıldır medeniyet ürettiğini hatırlatarak güzelliklerin , hoşgörünün , dayanışmanın ve kaynaşmanın , ancak ortak bir dille aktarılabileceğine vurgu yapan Kıraç , yapılanın bu olduğunu söyledi . Kıraç , şöyle dedi : " Türkçe ' nin gelişmesine , değişmesine ve ileriye taşınmasına verdiğiniz katkının büyük olduğunu düşünüyorum . Dünyada barış içinde karşılıklı hoşgörünün , sabrın , geleceğe dönük umutların yeşermesini sağlayacak , insanların doğasında var olan iyilikleri ortaya çıkarmak , ancak araştırarak ve karşılıklı ilişkileri ileriye götürerek başarılabilir . Gönül bağı kurduğumuz ülkelerle diyaloğu başlattığınız ve ileriye doğru umutlar verdiğiniz için teşekkür ediyorum . Oralara giderek öğretmenlerinizle , okullarınızla oradaki insanlarla bu kaynaşmayı sağladığınız için teşekkür ediyorum . İnşallah bundan sonraki ilişkiler hem ülkemiz için hem dünya barışı için daha iyi noktalara götürülür . "
Yabancı öğrenciler komitesinin başkanlığını yürüten Mustafa Güzel ise olimpiyat kapsamında 25 ülkeden 180 öğrencinin İzmir ' e gelmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti . Konuşmaların ardından misafir öğrenciler , Vali Kıraç ' a çeşitli hediyeler verdi .
Daha sonra İl Emniyet Müdürlüğü ' ne geçen öğrenciler ve olimpiyat komitesi idarecileri , burada da Ercüment Yılmaz ' la görüştü . Yılmaz , dünyada en çok konuşulan diller arasında yer alan Türkçe ' ye emeği geçenlere bir Türk olarak teşekkür ettiğini ve saygılar sunduğunu söyledi . Her türlü desteğe de hazır olduğunu vurgulayan Yılmaz , 14 ülkeden 14 dilin tek bir dille buluşmasının , yürekten gelen sevgiyi , paylaşımı ve destek olmayı ortaya koymayı sağladığını kaydetti . İl Emniyet Müdürü Yılmaz , " Bu da insanlığın erdemi , insan olmanın gereğidir . Bakacaksınız üç beş sene sonra okullarını bitirmişler , birer iş kadını , iş adamı olmuşlar , ticari ilişkiler başlamış . Bu güzel diyaloglar , dünyada kaynaşmayı meydana getirecek . " şeklinde konuştu .
Olimyipatların İzmir ayağını düzenleyen İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi ( İZDİM ) ' nin yetkilileri de buraya gelen öğrencilerin , kendi ülkelerinde çeşitli elemelerden geçerek şampiyon olduğunu hatırlattı . Yetkililer , bir hatıralarını da şu şekilde aktardı : " Bu çocukların her birinin ayrı macerası var . Mesela Tacikistan ' daki öğrencilerimizden bazıları . çok uzak şehirlerden geliyor . Yarışmanın yapılacağı Duşanbe ' ye gitmek isteyen bir öğrencimiz , maddi zorluklardan dolayı uçak parası bulamıyor . Bunun üzerine ailesi , çocuklarının ağlaması ve yarışmaya katılmak için çok ısrar etmesi üzerine geçimlerini sağladıkları iki inekten birini satıyor . O öğrencimiz birinci oldu . Bu başarıda ailelerin ve öğrencilerin büyük fedakârlıkları var . "
Daha sonra " Kaldırım " şiirini ve " Gurbet " şarkısını okuyan öğrencileri alkışlayan Müdür Ercüment Yılmaz , çocukların programlarıyla ilgili bilgi aldı ve hediyeler takdim etti .