Türkçe sevdalıları, İzmirlilerin yüreklerine seslendi

Bu yıl 8.'si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'na katılan 21 ülkeden 55 öğrenci, Karşıyaka Örnekköy Merkez Açık Tenis Sahası'nda bir gösteri sundu.

İz

  Bu yıl 8 . ' si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları ' na katılan 21 ülkeden 55 öğrenci , Karşıyaka Örnekköy Merkez Açık Tenis Sahası ' nda bir gösteri sundu .

İzmir Kültürler Arası Diyalog Merkezi ' nin ( İZDİM ) ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda dünya çocukları bol bol alkış aldı .

Sunuculuğunu İlker Gültekin ' in yaptığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın okunmasıyla başladı .

Değişik ülkelerden çocukların Kütahya , çökertme ve kesik çayır halk oyunlarıyla start alan gecede , Filipinler ' den Al-Qayyim Mansil-Ershad Halud ' un oynadığı Hacıvat-Karagöz oyunu izleyenleri güldürdü .

Kırgızistanlı Nursultan Canıbekova ' nın seslendirdiği ' Hüzünlü Gurbet ' şiiri ise ayakta alkışlandı . Yine Kırgızistanlı öğrencilerin oynadığı Kolbastı ise tenis sahasını hınca hınç dolduran seyircileri heyecanlandırdı . Gecenin sonunda sahne alan tüm öğrenciler hep birlikte ' Yeni Bir Dünya ' şarkısını okudu .

ACAR : TÜRKÇEMİZ BİR DÜNYA DİLİ OLMAYA GİDİYOR

Programda konuşan İzmir Kültürler Arası Diyalog Merkezi ( İZDİM ) Başkanı Mustafa Acar , " Sevgi hangi renkten ve ırktan olursa olsun , insanları birbirine yaklaştıran , toplumun huzur içinde yaşamasını sağlayan bir araçtır . Sevgi yaşatan bir iksirdir . İnsan sevgi ile yaşar ve mutlu olur ve çevresini mutlu eder . " dedi .

Güney Afrika ' da yaşanan bir olayı anlatan Acar , siyahî bir öğrencinin akşam eve koşarak gittiğini ve annesine , " Anne bugün benim başımı bir beyaz adam okşadı . " dediğini söyledi .

Bu çocuğun belki hayatlarında ilk defa öteki beyaz adamın sevgisini yaşadığını ifade eden Acar , " Sen Atatürk ' ü neden seviyorsun . " diye sorulan bir Moğolistanlı öğrencinin verdiği cevabı şöyle anlattı ; " Çünkü ben öğretmenlerimi çok seviyorum . Onun için onların atalarını da çok seviyorum . "

Her türlü ortamda , zor coğrafyalara giden öğretmenlerin barış götürdüğüne dikkat çeken Acar , Bosna ' ya savaş bitmeden giden öğretmenlerin şimdi Sırp , Boşnak ve Hırvatlarla birlikte iç içe öğrencilerine eğitim verdiğini vurguladı .

Anadolu ' nun fedakâr insanları sayesinde Türkçenin dünya dili olmaya doğru gittiğini kaydeden Acar , " Türkçemiz sonunda hak ettiği yere kavuşacaktır . Medeniyetlerin çatıştığı değil , sevgi , barış , diyalog ve huzurda buluştuğu bir dünya görmek istiyoruz . Farklı ülkelerden gelen öğrenciler aynı dili konuşuyor , sevgi dili Türkçe ile konuşuyoruz . " şeklinde konuştu .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile