Türkçe sevdalısı şair yaşamını yitirdi

Türkçe sevdalısı şair yaşamını yitirdi

1980 Kuşağı'nın önde gelen şairlerinden Seyhan Erözçelik dün sabah 49 yaşında hayatını kaybetti.

'Sansar' lakaplı şair Seyhan Erözçelik dün sabah 49 yaşında hayatını kaybetti. 1980 Kuşağı'nın önde gelen şairlerinden Erözçelik, Şiir Atı oluşumunun önemli kalemlerinden biriydi.

Yeis ile Tabanca, Hayal Kumpanyası, Kır Ağı, Gül ile Telve, Şehirde Sansar Var, Yeis, Yağmur Taşı, Varidik Yoğidik kitaplarının yazarı şair Seyhan Erözçelik, karaciğer rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede dün, 49 yaşında vefat etti. 1980 kuşağı şairleri arasında yer alan şair, özellikle İkinci Yeni şiirinin özelliklerinden yararlanarak yazdığı özgün şiirleriyle tanınıyordu. Bir söyleşisinde "Anonim olmak istiyorum. Şairin değil şiirin öne çıkmasını tercih ederim. Şiire mektup gibi bakıyorum, bittikten sonra okura ait oluyor," diyen Erözçelik, kendi kuşağının önde gelen şairlerinden biriydi. 13 Mart 1962'de Bartın'da dünyaya gelen Seyhan Erözçelik, orta öğrenimini Bartın ve İstanbul'da tamamladı. 1982'de Kadıköy Maarif Koleji'ni bitirdi. Babasının annesine yazdığı şiirleri okuyarak büyüyen şair, daha sonra bir söyleşisinde bu şiirler için "Evlenmeden önce yazmış annemi tavlarken, bence pek çok şairin şiirlerinden de daha iyi" diyecekti.

İLK ŞİİRİ 20 YAŞINDA YAYIMLANDI

Bir süre Üniversitesi" href="https://www.beyazgazete.com/bogazici-universitesi.html">Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümün'de okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde öğrenimine devam eden şairin ilk şiiri Düşistanbul 1982'de, 20 yaşındayken Yazko Edebiyat'ta çıktı. Şiirleri daha sonra Yazko Edebiyat, Kitaplık, Gösteri, Poetika, Sombahar, Oluşum, Gergedan, Argos, Defter, Adam Sanat gibi dergilerde yayımlandı. Erözçelik, 1986'da Şiir Atı Yayıncılık'ı bir gurup şair arkadaşıyla kurdu. Bu yayınevinden Nilgün Marmara, Lale Müldür, Haydar Ergülen gibi pek çok şairin kitapları yayımlandı. Şiir Atı dergisinin de yöneticilerindendi. 1987'den itibaren reklam ajanslarında metin yazarlığı yaptı; 1996'dan beri de yaratıcı yönetmenlik yapıyordu.

ARAŞTIRMACIYDI

En sevdiği şairlerden olan Asaf Halet Çelebi şiirleri üzerine denemeler yazan Erözçelik, 1992'de kayıp şair Halit Asım'ın şiirlerini ortaya çıkardı ve yayına hazırladı. Sevdiği Konstantinos Kavafis ve Osif Mandelstam'ın şiirlerini de Türkçe'ye çeviren şair, Hayal Kumpanyası'yla 1990'da Yunus Nadi Şiir Ödülü'ne değer görüldü. 2004'te ise Toplu Şiirler'i ile Behçet Necatigil Şiir Ödülü'nü aldı. Şairin, Gül ve Telve isimli kitabı geçen yıl İngilizce olarak da yayımlanmıştı.

GÖRÜŞLER


Onur Caymaz (Şair):
Emirgan'da buluşacaktık
"Bu dünyaya alışamadı, dayanamadı. Sözleşmiştik, Emirgan'da, nargile, çay... Yazdığım bir şeye denk gelip beğenirse arardı, beğenmezse de arar kızardı. Hiç karşılaşamadık, hep telefonlarda, e-postalarda. Bu yaz hiç iyi bir yaz olmadı. Can Yücel'in parçalanan mezarı, Hulki Aktunç'un, Didem Madak'ın gidişi; şimdi de bu!"

Haydar Ergülen (Şair):

Özgün ve öncüydü
"Seyhan'ı öğrencilik yıllarından tanıyordum. O sıralar, Üç Çiçek dergisini çıkarıyorduk. Arkadaş olduk. Seyhan'ın ilk şiirlerinden olan Eflatuni Aşk'ı okumam yıldızların parladığı anlardan biriydi. Daha sonra birlikte Şiir Atı'nı çıkardık. Şiir Atı'nda İkinci Yeni'ye de geleneksele de yer vardı. Seyhan bu işin en güzel örneklerini verdi. Şiir Atı'nın en özgün örneği ve öncüsü oldu. Dili çok ciddiye alan bir şairdi. Özgün, araştırmacı ve çok önemli bir şairdi."

Barış Pirhasan (Senarist ve Yönetmen):

Çokiyi bir arkadaştı
Şair Seyhan Erözçelik yönetmen Barış Pirhasan'ın ilk filmi olan Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal filminde rol almıştı. Pihasan şair için, "Çok iyi bir şair ve çok iyi bir arkadaştı. Çok üzgünüm. Başka ne söyleyeyim," diyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile