Turkcell'in YGA iş birliğiyle görme engelliler için geliştirdiği ve "Turkcell Hayal Ortağım"a eklediği "Cepten Sesli Betimleme" hizmeti, dünyada ilk kez bir mobil uygulama üzerinden sunuluyor.
Filmlerde diyalogsuz sahnelerin ayrıntılarıyla anlatıldığı "Cepten Sesli Betimleme" sayesinde görme engelliler, vizyon filmlerini herhangi bir sinema izleyicisiyle aynı anda betimlemeli şekilde izleyebiliyor.
İlk olarak BKM yapımı "Hayat Öpücüğü" filmiyle hayata geçirilen ve Türkiye'deki tüm sinema salonlarında geçerli olacak "Cepten Sesli Betimleme" hizmeti, gelecek dönemde pek çok vizyon filminde uygulanacak.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, uygulamanın lansmanında, bunun özel ihtiyaçlara çözüm üretme açısından kalplerine en çok dokunan, üzerinde çalışırken hiç yorulmadıkları bir proje olduğunu söyledi.
Engelli müşterilerine çözüm üretmekten sorumlu ekiplerinin, bu amaçla düzenlenen bir kampa katıldığını hatırlatan Sevilengül, şöyle devam etti:
"YGA'nın, tamamen engelli arkadaşlarımızla onların ihtiyaçlarına nasıl çözümler üretilebilir diye yaptığı kampın akşam yemeğinde, bir görme engelli değerli arkadaşım Kürşat, 'Biz görme engelliler olarak sinemada film izleyebiliyoruz ancak bu çok daha keyifli hale getirilebilir. Böyle bir hayalim var' dedi. Biz de o heyecanla 'O işi oldu bil' dedik. Ondan sonra YGA ve Sesli Betimleme Derneği'ndeki gençler bu işe gönül verdi ve bugüne geldik. Hedefimiz, 2016 yılının sonunda çeşitli araştırmaları takip ederek öğrendiğimiz, Türkiye genelinde bulunan 800 bin görme engellinin bu teknolojiyi aktif olarak kullanmasını sağlamak."
Sevilengül, bu projede ticari bir amaç gütmediklerini, Turkcell gibi bir şirket ile değerli sivil toplum kuruluşlarının hatta sanat dünyasının bir arada güzel bir amaç için birlikte çalıştığını anlattı.
Uygulamayı kullanmak için kullanıcıların elinde akıllı telefondan başka hiçbir ek alete ihtiyaç duymadan bu işin yapılabilmesinin çok önemli olduğunu belirten Sevilengül, böyle olunca Türkiye'nin her yerindeki sinema salonlarında bu deneyimin yaşanabileceğini aktardı.
Sevilengül, bu yeni teknoloji ile kendileriyle aynı duyarlılıktaki tüm yapımcıların filmlerinin betimlemesini yaptırarak, bu hizmete dahil olmasını hayal ettiklerini söyledi.
- "Bütün bu projelerde bizzat görme engelliler çalıştı"
Turkcell Engelliler Segmenti Sorumlusu Gamze Sofuoğlu ise sinemada pek çok detayı kaçırdıklarının altını çizerek, görme engellilerin, artık Turkcell Hayal Ortağım üzerinden, Sesli Betimleme Derneğinin (SEBEDER) betimlediği filmleri sinema salonlarında herkesle aynı anda izleyebileceğini kaydetti.
Sesli betimlemenin, uygulamanın içine yerleştirildiğini anlatan Sofuoğlu, "Uygulama otomatik olarak filmin sesini tanıyor ve saniyesi saniyesine senkron sağlayıp sesli betimlemeyi görme engelli kişinin kulağına veriyor. Çok daha keyifli film izleyebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
SEBEDER Başkanı Engin Yılmaz ise kişinin gözlerindeki, kollarındaki, zihnindeki farklılığın onları eksik veya engelli yapmadığını dile getirdi.
Körlüğün bir "engellenmişlik" hali olduğunu ve bunun sinema unsurundan da kaynaklandığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Film izliyorduk ancak boşluklar kalıyordu. Bu hayal bizde yıllardır var. Yaşama eşit ve tam katılımı sağlamak çok önemli. Bugüne kadar 400'e yakın film ve binlerce dizi bölümünü betimledik. Ancak sinemaya hala girememiştik. O yüzden bugün bizim için çok önemli. Bu, doğru çözümler ortaya konunca 'engellenmişlik' diye bir şey olmadığının somut bir kanıtıdır. Bugün umutlu bir başlangıç. Bir gün herkesle aynı anda her filmi betimlemeli izleyebildiğimizde mutlu son gelecek."
Yılmaz, bütün bu projelerde bizzat görme engellilerin çalışmasının bu projeyi özel kıldığını ifade ederek, "Bizim için bir şeyler yapmayın, bizlerle birlikte bir şeyler yapın. Biz olmadan, bizim için asla diyorum" dedi.
YGA İcra Kurulu Başkanı Asude Altıntaş da YGA'nın çalışma alanlarına ilişkin bilgi vererek, Türkiye'de 15 görme engelli ilköğretim okulu olduğunu, bunların 8'inde YGA'nın kütüphanesi bulunduğunu söyledi.
altıntaş, 8 yıldır aralıksız bu okullarda seanslar yaptıklarını belirterek, "Oradaki en parlak öğrencilerle çalışıyoruz. Seçtiğimiz yıldızları da eğitiyoruz. Böyle anlamlı projeler ortaya çıkıyor. Proje, şu anda 150 bin engelliye ulaşan bir uygulama haline geldi. Bu proje, Türkiye'ye 2 dünya birinciliği getirdi. Türkiye'nin böyle birlikte başarma hikayelerine çok ihtiyacı var" diye konuştu.
- "Bu uygulamanın bizim filmimizle başlaması çok önemli"
Oyuncu Ali Sunal ise filmlerinin ilk kez başlatılan "Sesli Betimlemeli Sinema"da gösterime girmesinden memnuniyet duyduğunu, Turkcell'in başarı ve azminin farkına vardığını söyledi.
Bu çalışmanın şimdiye kadar neden yapılmadığını merak ettiğini dile getiren Sunal, şöyle devam etti:
"Bu uygulamanın bizim filmimizle başlaması çok önemli. İlk olduğu için her zaman akılda kalacak. Dünyada bunun benzerleri var ancak sinemaların aparat sağlaması lazım. Oysa bu uygulamayla hiçbir aparata gerek kalmadan telefona indirilen uygulama sayesinde yapılan kulaklıkla filmi dinleyebiliyorsunuz. Herkese hiçbir engel tanımadan eşit şekilde yaptığınız eseri ulaştırabilmek lazım diye düşünüyorum. Çok mutlu ve çok şanslıyım."
Oyuncu Hatice Şendil de "Bu uygulamanın ilk defa bizim filmimizde başlaması ayrıca gurur verici. Çünkü biz mümkün olduğunca herkese duygularımızı vermeye çalışıyoruz" dedi.
Hayalime Ortak Ol ile seslerindeki hüznü, acıyı, aşkı her şeyi iletebildikleri seyircinin şimdi kendilerini betimleyebilecek olmasının önemine işaret eden Şendil, zaman zaman ihmal edilmiş konulardan birinin artık üstünün kapanacağını düşündüğünü söyledi.
- "Uygulama tamamen ücretsiz sunuluyor"
Projenin tanıtımında, görme engelli olmayanlara bu deneyimi daha iyi anlayabilmeleri için göz bandı ve kulaklık verildi. Böylece katılımcılar, filmi sesli betimlemeli olarak izledi.
Bu arada verilen bilgilere göre, başrollerinde Ali Sunal ve Hatice Şendil'in yer aldığı Hayat Öpücüğü filminde konuşma ya da diyalogların yer almadığı sahneler, SEBEDER'in desteğiyle görme engelliler için sesli betimlemeyle aktarıldı.
Bu teknolojiden yararlanarak filmi izlemek isteyen görme engelliler, Turkcell Hayal Ortağım mobil uygulamasını cep telefonlarına indirdikten sonra "Sinema" menüsünden ilgili filmin sesli betimlemesine ulaşabiliyor.
Görme engellilerin, filmin oynadığı sinema salonuna gidip film başlarken Turkcell Hayal Ortağım mobil uygulaması üzerinden "Cepten Sesli Betimleme"yi başlatmaları ve kulaklıklarını takmaları yeterli oluyor.
Turkcell Hayal Ortağım uygulamasında yer alan sesli betimleme filmle senkron bir şekilde ilerleyip kullanıcının filmi betimlemeli takip etmesini sağlıyor. Hatta ara verildiğinde ya da filmde bir kesinti olduğunda "Cepten Sesli Betimleme" hizmeti çalışmasını filmle aynı senkronizasyonda devam ettiriyor.
Uygulama tamamen ücretsiz sunuluyor. Servis sadece Turkcell'lilere değil, diğer operatörlerdeki görme engelli abonelere de açık bulunuyor.
Turkcell, 'Cepten Sesli Betimleme' Uygulamasını Tanıttı
İSTANBUL - Turkcell ve Young Guru Academy'nin (YGA) geliştirdiği "Cepten Sesli Betimleme" uygulamasıyla görme engelliler vizyon filmlerini artık cepten sesli betimlemeli şekilde sinemada izleyebilecek.