İstihdam, sosyal sorumluluk, ürün ve çözümler gibi alanlarda engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak, onları hayatın içine daha çok katmak için “Engel Tanımayanlar” çatısı altında pek çok projeye imza atan Turkcell, ödüllü Hayal Ortağım mobil uygulamasına yeni bir hizmet daha ekledi. Turkcell’in, Young Guru Academy (YGA) işbirliği ve Sesli Betimleme Derneği’nin (SEBEDER) desteğiyle hayata geçirdiği ’Cepten Sesli Betimleme’ hizmeti, görme engellilere mobil uygulama üzerinden ulaştırılması bakımından dünyada bir ilk olma özelliği de taşıyor.
Filmin kilit noktası olan çevre, mekân, kişi ya da objeye dair özelliklerin; diyalogsuz sahnelerin sesle aktarılabilmesi ve bu sayede görme engellilerin kesintisiz film keyfi yaşaması amacıyla geliştirilen ’Cepten Sesli Betimleme’, uygulamasında, anlatıcı ses, ortamı ve oyuncuları ayrıntılarıyla tasvir ediyor. Böylece görme engelliler de filme ilişkin bilgilere diğer sinema izleyicileri kadar sahip oluyor ve sinemada bulunmaktan daha fazla tat alabiliyor. Görme engellilere sevdikleriyle birlikte sinemaya gitmenin keyfini yaşatan ’Cepten Sesli Betimleme’ uygulaması Türkiye’nin dört bir yanındaki sinema salonlarında aynı anda hizmete girdi. Uygulama ilk olarak BKM’nin yapımcılığını üstlendiği ’Hayat Öpücüğü’ filminde uygulandı. Turkcell Hayal Ortağım’a eklenen ve bu yeni hizmetin detaylarını aktarmak için düzenlenen toplantıya, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, YGA İcra Kurulu Başkanı Asude Altıntaş ve SEBEDER Başkanı Engin Yılmaz ile filmin başrol oyuncuları Ali Sunal ve Hatice Şendil katıldı.
SEVİLENGÜL: "PROJE GÖRME ENGELLİ EKİP ARKADAŞLARIMIZLA 6 AYDA TAMAMLANDI"
Toplantıda projeyle ilgili konuşma yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, “Turkcell için ‘Engel Tanımayanlar’ çatısı, durağan bir imkanlar bütünü değil, değişen teknoloji ve sosyal şartlara paralel olarak sürekli gelişen bir yapı. Bu hedef doğrultusunda bizler Turkcell olarak görme engellilerin beklentilerini yıl boyunca dinliyoruz. Onların hayatını en kolay ve en sosyal hale getirmeye çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bu Proje belki de kalbimize en çok dokunan ve çalışmaktan hiç yorulmadığımız bir proje oldu. Proje 9 Mayıs 2014’ta YGA’nın düzenlediği kampta akşam yemeğinde sağımda ve solumda oturan çok yetenekli iki görme engelli arkadaşımızın hayali olarak ortaya çıktı. Araştırmalarımızda görme engelli dostlarımızın en çok yapmak istedikleri şeylerden birinin sevdikleri ile birlikte sinemaya gitmek ve izledikleri filmdeki hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak olduğunu öğrendik. Ve bu bilgiyi alır almaz Turkcell markasını ve teknoloji gücümüzü, YGA ile birlikte görme engelliler için seferber ettik. Her geçen gün içeriğini zenginleştirdiğimiz Turkcell Hayal Ortağım mobil uygulamasına yaklaşık 6 aylık bir çalışmanın ardından ‘Cepten Sesli Betimleme’ hizmetini ekledik. Amacımız, görme engelli bireylerin keyifli bir sinema deneyimi yaşayarak sosyal yaşamlarını güçlendirmek, aileleri, arkadaşları ve tüm sevdikleriyle mutlu anlarını çoğaltmak. Bu yeni teknolojimizle birlikte bizimle aynı duyarlılıkta olan tüm yapımcıların filmlerinin betimlemesini yaptırarak bu hizmete dahil olmasını hayal ediyoruz. Hedefimiz, 2016 yılının sonunda çeşitli araştırmaları takip ederek öğrendiğimiz Türkiye genelinde bulunan 800 bin görme engellinin bu teknolojiyi aktif olarak kullanmasını sağlamak” dedi.
Sevilengül, YGA kampında projeyle ilgili konuşmayı yaptığı dönemde Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci olan Gamze Sofuoğlu’nun Turkcell Engelliler Segmenti Sorumlusu olarak şirketlerinde çalıştığı bilgisini paylaşırken. Projenin görme engellilerin çalışmalarıyla hayata geçirildiğini belirtti.
ALİ SUNAL, HATİCE ŞENDİL: "BÖYLE BİR PROJEDE YER ALMAKTAN MUTLULUK DUYDUK"
Filmin başrol oyuncusu Ali Sunal ve Hatice Şendil böyle bir projenin içinde bulunmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.
Projenin ortaklarından YGA’nın İcra Kurulu Başkanı Asude Altıntaş, bu tür projeleri geliştiren öğrencilerle çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Görme engellilerin artık sinema keyfine kavuşabilmesinden dolayı büyük heyecan yaşadıklarını söyleyen SEBEDER Başkanı Engin Yılmaz ise “Şimdiye kadar yüzlerce filmi sesli betimleme ile çeşitli şekillerde izleyebilmiştik. Ancak görme engelliler olarak bir tek sinemaların kapısını aralayamamıştık. Biz çaresiz evinde oturan sinemaya gitmeyen insanlar değiliz. Fakat sürekli eksiklikler oluyordu ne olduğunu anlamak filmi anlamak için ya yanımızdaki birinden yardım alıyorduk veya internetten yaptığımız araştırmalarla konuyu tam olarak anlayabiliyorduk. O sebeple bugün bizler için çok özel bir gün. Bu bizim için mutlu bir başlangıç. Turkcell’in gerçekleştirdiği bu projenin en önemli özelliği bizleri dinleyerek, bizlerle birlikte gerçekleştirmiş olmasıdır. Bizim için biz olmadan çalışılmış bir proje değil. Tekrar çok teşekkür ediyoruz. ” dedi.
NASIL ÇALIŞIYOR?
Başrollerinde Ali Sunal ve Hatice Şendil’in yer aldığı Hayat Öpücüğü filminde konuşma ya da diyalogların yer almadığı sahneler SEBEDER’in desteğiyle görme engelliler için sesli betimlemeyle aktarıldı. Bu teknolojiden yararlanarak filmi izlemek isteyen görme engelliler, Turkcell Hayal Ortağım mobil uygulamasını cep telefonlarına indirdikten sonra “Sinema” menüsünden ilgili filmin sesli betimlemesine ulaşabiliyor. Görme engellilerin, filmin oynadığı sinema salonuna gidip film başlarken Turkcell Hayal Ortağım mobil uygulaması üzerinden “Cepten Sesli Betimleme ”yi başlatmaları ve kulaklıklarını takmaları yeterli... Sonrasında, Turkcell Hayal Ortağım uygulamasında yer alan sesli betimleme filmle senkron bir şekilde ilerleyip kullanıcının filmi betimlemeli takip etmesini sağlıyor. Hatta ara verildiğinde ya da filmde bir kesinti olduğunda “Cepten Sesli Betimleme” hizmeti çalışmasını filmle aynı senkronizasyon da devam ettiriyor.
Hayal Ortağım uygulamasına entegre edilen ’Cepten Sesli Betimleme’ hizmeti hem Turkcell bünyesinde çalışan hem de Young Guru Academy’den katılan görme engelliler tarafından test edildi. Görme engellilerden alınan geri dönüşler doğrultusunda geliştirilen, değiştirilen ve yenilikler eklenen ’Cepten Sesli Betimleme’ hizmetine bu şekilde son hali verildi.
Uygulama tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Servis sadece Turkcell’lilere değil, diğer operatörlerdeki görme engelli abonelere de açık.
Turkcell'den Görme Engelliler İçin 'Sesli Betimleme'
Turkcell’in Young Guru Academy işbirliğiyle görme engelliler için geliştirdiği ’Cepten Sesli Betimleme’ dünyada ilk kez bir mobil uygulama üzerinden filmlerde diyalogsuz sahnelerin ayrıntıları görme engellilerin kullanımına sunuldu. ’Cepten Sesli Betimleme’ görme engellilere vizyon filmlerini herhangi bir sinema izleyicisi ile aynı keyfi alarak izleme imkanı sunuyor. İlk olarak BKM yapımı ’Hayat Öpücüğü’ filmi ile hayata geçirilen ve Türkiye’deki tüm sinema salonlarında geçerli olacak ’Cepten Sesli Betimleme’ hizmeti, önümüzdeki dönemde pek çok vizyon filminde uygulanacak.