Türkçenin Korunması İçin Kitap Tahlil Ediyorlar

Türkçenin korunması ve geliştirilmesi amacıyla oluşturulan kitap okuma gruplarında Cemil Meriç'ten Orhan Pamuk'a, Necip Fazıl Kısakürek'ten Nazım Hikmet'e kadar, onlarca yazarın eserleri tahlil edilerek genç nesillere aktarılıyor.


Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesince Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Seka Kültür Merkezi'ndeki 4 salonda 80 kişiden oluşan gruplarda biyografi, ülke edebiyatları, medeniyet ve roman okumaları yapılıyor.

Çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan gruplar, Sezai Karakoç, Cemil Meriç, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet, Cahit Zarifoğlu, Gazali, İbn-i Haldun ve Antik Yunan kitapları, roman okumalarında Cengiz Aytmatov, İhsan Oktay Anar, Amin Maalouf, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk ve Nazan Bekiroğlu'nun eserleri, ülke edebiyatlarında İngiliz, Rus, Alman, Amerikan ve Fransız edebiyatlarından seçkin eserler, biyografi okumalarında ise Büyük İskender, Malcolm X, Martin Luther King, Napolyon ve Ömer Muhtar gibi önder şahsiyetleri ele alıyor.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şube Başkanı Ali Yeşildal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının kitap okuma alışkanlığını artırarak, Türk dili ve kültürünün korunmasıyla ilgili çalışmak ve bu bilinci topluma yaymak olduğunu söyledi.

Yeşildal, Osmanlıca ve Farsça kursları düzenlediklerini, yazarlık okulu ve şiir meclisleri kurduklarını, Türk Musikisi eğitimi verdiklerini, ney kursu, Divan-ı Hikmet ve Mesnevi okumaları gerçekleştirdiklerini, divan edebiyatının önemli eserlerini genç nesillere aktarmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Kitap okuma etkinliklerini 4 salonda yirmişer kişiden oluşan 4 grupla gerçekleştirdiklerini anlatan Yeşildal, şöyle devam etti:

"Gençlere ücretsiz kitap hediye ediyoruz. Herkesin evinde bir kitaplık oluşuyor. Her gün kalktıklarında kitaplıklarında Cemil Meriç'i, Necip Fazıl'ı, Mehmet Akif'i, Nazım Hikmet'i ve Orhan Pamuk'u görüyorlar. Bu yelpazeyi psikolojik olarak kendi hayatlarına yansıtıyorlar. Gençlerimiz 'Bu ülkede artık kavga etmeye gerek yok. Yan yana bu insanlar yaşadıysa, biz de kavgasız, gürültüsüz ve barış içinde yaşayabiliriz' diyecekler."

- "Önemli bir misyonu yerine getirdiğimize inanıyoruz"

Kitapların 15 günde okunduğunu, bu sürede değerlendirme ve araştırmalar yapıldığını belirten Yeşildal, önceden belirlenen günde bir araya gelen gençlerin okuma salonlarında kitabın konusu, dili, yazarı ve ana fikri üzerinde tartıştıklarını ifade etti.

"Farklı ideolojik ve siyasi görüşteki insanların aynı mekanda bir araya gelerek tartışmalarını ve birbirlerine tahammül edebilmelerini sağlayarak, önemli bir misyonu yerine getirdiğimize inanıyoruz" diyen Yeşildal, ülkesinin değerlerini tartışabilen, konuşabilen ve okuyabilen nesil yetiştirme arzusunda olduklarını aktardı.

Önemli yazarları gençlerle buluşturduklarını vurgulayan Yeşildal, yazarlık yapmak isteyen gençlerin kendilerine yön verdiğini, üniversite öğrencilerinin Türk klasiklerinden oluşan kitapları ilk kez okuduklarını söylediğini, kitaplara ilginin gün geçtikçe arttığını anlattı.

Yeşildal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu ülkeye, edebiyat dünyasına ve Türk diline değer katan kitapları tercih ediyoruz. Gençlere Cemil Meriç'ten Orhan Pamuk'a, Necip Fazıl'dan Nazım Hikmet'e, geniş bir yelpazeye sahip kitaplar hediye ediyoruz. Bunlar, gençlerimizin hem dil hem de cümle zenginliği ve kelime dağarcığı açısından gelişmelerini sağlayan eserlerdir. Bu topraklara ait farkılıkları, yan yana yaşatabilecek değerleri gençlerimizle buluşturuyoruz. Bunda da çok başarılı oluyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile