Türkiye

30.

  01 . 2012 - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan , Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticaretin Türk Lirası ve Türkmen Manatı arasında yapılması konusunda anlaşıldığını bildirdi .

Bakan Çağlayan , Türkmenistan Bakanlar Kurulu Binasında düzenlenen Türk-Türkmen Hükümetlerarası Ekonomi Komisyonunun ( HEK ) 4 . Dönem Toplantısında , iki ülke arasındaki ticaret hacminin her geçen yıl arttığını belirterek , ekonomik ilişkilerde müteahhitlik yatırımlarının ilk sırada geldiğini , Türk firmalarının Türkmenistan`da geçen yıl 3 , 2 milyar dolara yakın taahhüt işi yaptığını söyledi .

Türkmenistan`daki inşaat ihalelerinin yüzde 90`ına yakınının Türk firmalara verilmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Çağlayan , ``Buraya kalabalık bir iş adamları heyetiyle geldik . Amacımız müteahhitlik kadar tarım ve hayvancılık yatırımlarını da arttırmak . Bunun için uygun zemin var . İki ülke arasındaki ticaretin Türk Lirası ve Türkmen Manatı arasında yapılması konusunda anlaştık . Bunun detayları iki ülkenin Merkez Bankası yetkililerinin görüşmesinin ardından belirlenecek . Bu ziyarette birçok konuda daha önemli adımlar atmak istiyoruz`` diye konuştu .

Türkmenistan`ın zengin enerji kaynaklarına sahip olmasıyla gururlandıklarını ifade eden Bakan Çağlayan , Türkmenistan`ın bu kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa`ya iletilmesinin son derece önemli olduğunu dile getirdi .

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile sabahki görüşmede Berdimuhamedov`un 12 Şubat`ta yapılacak seçimlerin ardından 29 Şubat`taki ilk yurt dışı gezisini Türkiye`ye yapacağını kendisine söylediğini aktaran Çağlayan , ``Sayın başkanın seçimin ardından ilk yurtdışı gezisinin Türkiye`ye olması bizi oldukça memnun etti`` dedi .

-``Türkiye`nin önemli yeri var``-Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammet Muhammedov da ilişkileri artırmak için çalıştıklarını belirterek , komisyonun olumlu kararların alınmasına katkı sağlayacağını dile getirdi .

Ülkelerinin dış ticaretinde Türkiye`nin önemli bir yerinin olduğunu aktaran Muhammedov , karşılıklı gezi ve işbirliklerinin ticaret hacmini arttırdığını kaydetti .

Ekonomi Bakanlığı bürokratları ile Türkmen yetkililerin de katıldığı komisyon daha sonra basına kapalı olarak devam etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile