Üç kilogramdan 14 tona kadar her türlü ortamı modelleyebilen simülatörler, adrenalin bağımlısı oyun severler için yepyeni heyecanlar yaratıyor.
Amega teknoloji firması Ar-Ge Müdürü Ömer Faruk Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pistteki heyecanı tecrübe edinmek isteyen "Formula 1" ve çeşitli ralli yarışlarının hayranlarının, hareketli simülatörlere büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.
Avrupa'da "simülasyon merkezleri" adı altında yetişkin oyun alanlarının bulunduğuna, buralarda yarış tutkunlarının birbirleriyle yarışma imkanı bulduklarına işaret eden Özdemir, böylece gerçek pilot performansına ne kadar yakın olduklarını test ettiklerini ve sürüş yeteneklerini geliştirdiklerini söyledi.
- Ürünlerimiz, Avrupalı rakiplerimizle yarışır kalitede
Özdemir, 5 yıldır yerli mühendis ve yerli kaynaklarla hareketli simülasyon teknolojileri üzerine Ar-Ge çalışması yürüttüklerini belirterek, bu ürünlerini yurt dışı pazarlara açtıklarını bildirdi.
"Yazılımlarımız, mekanik tasarımlarımız ve güvenlik önlemlerimizle Avrupalı rakiplerimizle yarışır kalitede ürün geliştiriyoruz" diyen Özdemir, bu ürünlerin 3 kilogramdan 14 tona kadar her türlü ortamı modelleyebildiğini anlattı.
Hareketli simülasyon platformları arasındaki yarış simülatörlerinin, dünyada büyük bir sektör olduğunu, ciddi oyun olarak adlandırıldığını ve gerçek tabanlı olduğunu aktaran Özdemir, araştırma ekiplerinin bu alanda büyük bir Ar-Ge birikimine sahip olduğunu ve 4 kıtaya ihracat yaptıklarını belirtti.
Ömer Faruk Özdemir, Arap yarımadasından Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Kuveyt; Uzak Doğu'dan Çin, Kore, Tayvan, Afrika'dan Etiyopya, Avrupa'dan Fransa, İtalya, İngiltere, Türk Cumhuriyetleri ve ABD'ye hareketli simülasyon teknolojisi sattıklarını ve dünya genelinde ticaret hacmi 1 milyar lirayı bulan bu sektörde yıllık 3,5 milyon liralık ihracata ulaştıklarını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde 80'inci yarış simülatörünü Hindistan'a daha sonra da Karayip Adaları'na gönderdiklerini aktaran Özdemir, kendi ürünlerinde oluşan yarış konseptindeki bir simülasyon merkezinin de İstanbul'da kurulacağını duyurdu.
-"Sektör gelecekte hayallerin sınırlarını zorlayan tasarımlara açık"
Özdemir, sektörün gelecekte hayallerin sınırlarını zorlayan tasarımlara açık olduğunu ifade etti. Bunlar arasında yer alan kullanıcı etkileşimli uygulamalar sektörü için hazırlık yaptıklarını vurgulayan Özdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Sadece izleyici olduğunuz bir sinema filmi değil, o filmde araç kullandığınız hatta ateş ettiğiniz yani baş aktör olduğunuz bir senaryo düşünün. Bu uygulamalar, gelecekte kullanıcıya sonsuz özgürlükler sunacak ve ciddi bir pazar payı yaratacak.
Türkiye'de eğlence sektörünün geleceği, ciddi oyun sektörünün kabul görmesiyle ilişkili olarak artacak. Yurt dışında bile simülasyon merkezleri yeni kuruluyor. Bu sektör, maliyetli olmakla beraber uzun soluklu bir yatırım gerektiriyor. Kendi tutkunlarını oluşturacak bu sektör için ciddi araştırmalar yürütüyoruz."
Türkiye 4 Kıtaya 'Adrenalin' İhraç Ediyor
ANKARA - Türk firmaları, dünyada milyar dolarlık ticaret hacmine sahip oyun eğlence sektörü için yerli mühendis ve kaynaklarla geliştirdikleri hareketli simülasyon teknolojilerini 4 kıtaya ihraç etmeye başladı.