Türkiye 40 Ülkeden 550 Öğrenciyi Misafir Edecek

Yunus Emre Enstitüsü, bu yıl Türkçe öğrenimine devam eden kursiyerler arasından 550 öğrenciyi Türkiye'de ağırlayacak Konuk öğrenciler, bir ay boyunca, 18 farklı ilde Türkçe eğitiminin yanı sıra kültürel etkinliklere de katılarak Anadolu zenginliklerini ve kültürünü yakından tanıma fırsatı bulacak Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş: 'Türkçe'yi ve Türk kültürünü yakından tanıdıkça Türkiye'ye gelmek istiyorlar'

EMRAH GÜNEY - Türk kültürünün tanıtılmasına yönelik önemli projelere imza atan Yunus Emre Enstitüsü, bu yıl Türkçe öğrenimine devam eden kursiyerler arasından 550 öğrenciyi Türkiye'de misafir edecek.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitünün Anadolu'nun zenginliklerini ve kültürünü dünyaya daha iyi bir şekilde tanıtabilmek için çalışmalara devam ettiğini söyledi.

Enstitünün çalışmalarına Balkanlar'dan başladığını anlatan Ateş, sadece Balkanlar ve Arap coğrafyasında değil Avrupa, Uzak Doğu, Amerika ve Afrika'nın da birçok noktasında var olduklarını kaydetti.

Kurumsallaşmaya verdikleri öneme vurgu yapan Ateş, kültür merkezi açma çalışmalarının yoğunluk kazandığını ifade etti. Bu yıl ABD'nin başkenti Washington'da bir merkez açtıklarını anımsatan Ateş, Amerika kıtasında öncelikli olarak New York, Şili, Meksika ve Arjantin'de yeni merkezler açmak istediklerini aktardı.

- 'Türkçe, bilim dili olma yolunda ilerliyor'

Şeref Ateş, Fas'ta daha önce faaliyete geçen bir kültür merkezi binasını da satın aldıkları bilgisini vererek, Afrika'ya ayrı bir önem verdiklerini ifade etti. Sudan ve Somali'de Sağlık Bakanlığı ve TİKA marifetiyle kurulan hastanelerde Türkçe eğitimi vermeye başlayacaklarını anlatan Ateş, şunları söyledi:

'Türkçe aynı zamanda bir bilim dili, yeniden kendine güvenen bir dil olma yolunda ilerliyor. Sudan ve Somali'de tıp eğitiminin Türkçe olarak verilebilmesi için Türkçe hazırlık sınıfı şu an proje halinde. Gerekli protokoller imzalandı. Hocalarımızı görevlendirdik. Yunus Emre Enstitüsü olarak, inşallah, 2016-2017 eğitim öğretim yılında, o hastanelerde, Türkçe tıp eğitimi olacak.'

Dünya genelinde Çin, Japonya, Belçika, Malezya ve Lübnan gibi ülkelerde 80'den fazla üniversitesi ile iş birliği geliştirdiklerini aktaran Ateş, bu üniversitelerde kürsü kurulması ve Türkçe'nin yabancı ders olarak seçilmesi gibi konular için her türlü desteği verdiklerinin altını çizdi.

- '40 ülkeden 550 öğrenciyi misafir edeceğiz'

Yabancılara Türkçe öğretimin kendileri için yeni bir alan olduğunu anlatan Ateş, Türkçe öğrenimine dünyanın çok farklı bölgelerinden yoğun bir talep olduğunu söyledi. Ateş, bu kapsamda uzaktan Türkçe öğrenimi projesini geliştirdiklerini belirterek yakın bir zamanda bu projelerini hayata geçireceklerini ifade etti.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkçe öğrenimine devam eden öğrencilere yönelik Anadolu kültürünü yakından tanımalarını ve dil gelişimleri için Türkiye'ye öğrencilerin geleceğini söyleyen Ateş, binlerce kursiyer arasından çeşitli kriterlerle seçim yaptıklarını anlattı.

Ateş, Türkiye'de misafir edilecek öğrencilerin en az günlük yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilecekleri bir Türkçe bilgisinin olduğunu belirterek, 'Bu yaz 40 ülkeden 550 öğrenciyi misafir edeceğiz. Bir ay boyuncu 18 farklı ilde Türkçe eğitimi alacaklar. Aynı zamanda kültürel programlara da dahil olacaklar.' diye konuştu.

Bir aylık programın ardından İstanbul'da eğitim alan tüm öğrencilerin katılımıyla 'Türkçe Bayramı' düzenleyeceklerini aktaran Ateş, 'Türkiye'ye gelmek birçok insan için hayaldi. Türkçe'yi ve Türk kültürünü yakından tanıdıkça Türkiye'ye gelmek istiyorlar.' dedi.

Küresel Kamu Diplomasisi Ağı'nın 3 yıllığına dönem başkanlığına Yunus Emre Enstitüsü'nün seçildiğini hatırlatan Ateş, 'Kültürel diploması yaşayan bir şey. Bu topraklarda yeşeren Anadolu kültürünün ürünlerini yeniden dünyanın anlayabileceği bir formata sokmak istiyoruz. Bu anlamda da özgün projeleri destekliyoruz' şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile