Çalıştayın açılış konuşmasını yapan AFAD Başkanı Fuat Oktay, "Türkiye’nin depremle mücadelede Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP) 2023 kapsamında, 2012 yılında deprem yönetmeliğinin güncellenmesi çalışmalarına başladık. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 70’ini, yine büyük sanayi tesislerimizin yüzde 75’inin birinci ve ikinci deprem bölgeleri içerisinde yer alan ülkemizde bilimsel çalışma sonuçlarının afet risk azaltma çalışmalarına entegre edilmesi, kullanılabilir ve uygulanabilir olması büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
GELECEK 40 YILIN AFET RİSK PLANLARI OLUŞTURULUYOR
Yaşadığı her bir olaydan ve afetten ders çıkaran bir Türkiye’nin varlığından söz eden Oktay, "AFAD olarak ve Türkiye olarak yapmamız gereken asıl şey, yapısal anlamda Türkiye’yi afetlere hazır hale getirmekti. Çünkü dirençli olmanın birinci önceliği bu. 2012’de başlayan Türkiye Afet Müdahale Planı çalışması bugün itibariyle, dünyanın en ileri entegre, modüler ve esnek bir müdahale sistemine dönüşen, bu anlamda öncü ülke konumuna getiren bir yapıyı oluşturmuş olduk. AFAD olarak ne zaman bir şey söylediysek altı mutlaka dolu oldu. İkinci çalışmamız ise Türkiye Afet Risk Azaltma Planı çalışması. Gideceğimiz nihai hedef Türkiye’nin gelecek en az 20, 30 ve 40 yılını kapsayacak olan risklerin azaltılması veya önlenmesine dönük projelerin hazırlanması ve uygulanmasına odaklanıyor olacağız" diye konuştu.
DEPREM YÖNETMELİĞİ GÜNCELLENİYOR
"Bu çalıştayda ülkemizde deprem risklerini azaltmaya yönelik en mevzuatlarımızdan olan Türk Bina ve Deprem Yönetmeliği ve Türkiye Sismik Tehlike Haritası çalışma sonuçlarını değerlendirmek üzere toplanmış olmakla bilginin uygulamaya dönüşmesinin en güzel örneklerinden birisini yine 3 gün boyunca değerlendireceğiz" diyen Oktay şöyle devam etti:
"Yeni yönetmelik ile ülkemizde yaygınlaşan ancak mevzuatlarımızda yer almayan yüksek binada sismik izolasyon yapılar ve hafif çelik binalar gibi yapı stoğumuzun deprem güvenliğindeki belirsizlikler ortadan kalkmış olacaktır. Ülkemizin çok önemli mevzuatlarından biri olan Deprem Yönetmeliğini tekrardan birlikte inşa edeceğiz."
Türkiye, 40 Yıllık Afet Risk Planlarını Hazırlıyor
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) düzenlediği 3 gün sürecek olan Sismik Tehlike Haritaları ve Bina Deprem Yönetmeliği Çalıştayı başladı. 3 gün sürecek çalıştayda, Türkiye’nin uzun vadeli afet risk planları hazırlanacak.