"Demiryolu Sektöründe UYS ve VOC-TEST Merkezi Kurulması Projesi" kapanış toplantısı, Ankara Garı'nda gerçekleştirildi.
Bakan Yıldırım, buradaki konuşmasında, demiryollarında geçmişten gelen birikmiş sorunları ortadan kaldırdıklarını ifade etti.
"Çömleği yenilemenin yemeğin lezzetini garantilemediğini" dile getiren Yıldırım, yemeğin lezzetini aşçının vermesi gibi demiryollarında da hizmet kalitesini insanın belirlediğini söyledi.
Yıldırım, "Biz de bunu benimsedik. İnsana yatırım geleceğe yatırımdır, insana yatırım ülkeye yapılan en büyük yatırımdır. Aldığımız raylar, lokomotifler, trenler, binalar hepsinin ömrü belli. Ama insana yaptığımız yatırım ilelebet nesilden nesile sürecek yatırımdır" diye konuştu.
Test ve sertifikasyon konusunda Türkiye'nin büyük maliyetlerle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Yıldırım, demiryolu hattının açılması için test süreçlerinin tamamlanması gerektiğini hatırlattı. Bakan Yıldırım, "Aylarca geliyor gidiyor, test yapıyor. Adamların önünde yalvar yakar 'ne olur hattı açacağız' diyorsunuz. Neredeyse hattı yaptığınız süre kadar sertifikasyon için adamın emdiği sütü burnundan getiriyorlar" ifadesini kullandı.
-"Artık teker döndü"
Demiryollarının serbestleştirildiğini anımsatan Yıldırım, bu projenin sadece TCDD Genel Müdürlüğü çalışanlarına yönelik olmadığını söyledi.
Onuncu Kalkınma Planı'na ilişkin de Yıldırım, "Önümüzdeki 5 yıl içinde en az 2 bin 500 kilometre hızlı tren hattı yapacağız. Türkiye'nin 37 milyon nüfusunu barındıran 14 şehrini birbiriyle hızlı trenle buluşturmuş olacağız" dedi.
Yıldırım, demiryollarındaki gelişmenin artarak süreceğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık teker döndü, ivme artmaya başladı.
Bundan sonra kim istese de durduramaz. Çünkü artık en fazla demiryolcular inanıyor. Milletimiz ezelden beri demiryollarına tutkun, sevdalı. Demiryolları hizmet de edemese yine sahip çıkıyor. Çünkü demiryolları bu ülkenin bağımsızlığının sembolü haline gelmiş. Yılların ihmalini 10 yıl içerisinde ortadan kaldırmak mümkün olmadı ama yokuşu aştık."
-"Maliyetin sadece 45 bin avrosunu TCDD Vakfı karşıladı"
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise AB ülkelerinde uygulanan meslek standartlarını ve belgelendirme sistemini Türkiye'de uygulamak için Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi Projesini hayata geçirmek üzere TCDD Personeli Vakfı, RAYDER ve Demiryolu Taşımacılar Derneği'nden oluşan RAY-TEST'i oluşturduklarını söyledi.
Demiryollarında icra edilen 18 mesleğin tanımını yaptıklarını ve bunların standartlarını belirlediklerini ifade eden Karaman, eş zamanlı olarak sınav ve değerlendirme merkezini kurduklarını da dile getirdi. Karaman, "Bundan sonra gerek kamu gerekse özel sektörde demiryolculuk mesleğini yapan kişilerin sertifikalandırılmaları bu sistem üzerinden sağlanacak" diye konuştu.
Projeyi katılım öncesi fonlarını kullanarak gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Karaman, projenin 323 bin avro olan maliyetinin sadece 45 bin avrosunu TCDD Vakfı'nın karşıladığını kaydetti.
Türkiye 5 Yılda 2 Bin 500 Kilometre Hızlı Tren Hattına Kavuşacak
ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 5 yıl içinde en az 2 bin 500 kilometre hızlı tren hattı yapacaklarını belirterek, "Türkiye'nin 37 milyon nüfusunu barındıran 14 şehrini birbiriyle hızlı trenle buluşturmuş olacağız" dedi.