Türkiye - Abd İlişkilerinde Nato Füze Kalkanı Ve İran Konusu Önem Taşıyor

ABD'de Washington DC merkezli Amerikan İlerleme Merkezinde düzenlenen ve gelecekteki Türkiye-ABD İlişkilerinin ön planda tutulduğu açık oturumda, İran'ın nükleer programları, NATO füze kalkanı sistemi, Ermeni konusu ve Türk - İsrail ilişkileri, Amerika ve Türkiye ilişkileri açısından tartışıldı

ABD'de Washington DC merkezli Amerikan İlerleme Merkezinde düzenlenen ve gelecekteki Türkiye-ABD İlişkilerinin ön planda tutulduğu açık oturumda, İran'ın nükleer programları, NATO füze kalkanı sistemi, Ermeni konusu ve Türk - İsrail ilişkileri, Amerika ve Türkiye ilişkileri açısından tartışıldı.
Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Türkiye Araştırma Programı'nın direktörü olan Soner Çağatay, Türkiye'nin İran konusunda Birleşmiş Milletler Konseyinde hayır oyu kullanmasının Türk- Amerikan ilişkilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Çağatay, İran ve Birleşmiş Milletler'in yabancı politikalar konusundaki mesajlarının daha anlaşılır daha net şekilde olmasını, bu şekilde yanlış anlaşılmalara mahal verilmeyeceğini ifade etti. Çağatay, "Obama yönetiminin Türkiye'den beklentileri AKP hükümetinin
beklentileriyle örtüşmüyor" dedi. Çağatay ayrıca, Türkiye ve ABD'nin Ermeni konusunda her zaman karşı karşıya geleceğini anlatırken, Türklerin yüzde 93'ünün sözde soykırım iddialarını kabul etmediğini söyledi. Çağatay, "Türklerin çoğunluğu, Washington politikalarının karmaşıklığının farkında değil" dedi.
Dış İlişkiler Konseyi Orta Doğu Araştırmaları bölümü kıdemli araştırmacı Steven Cook, kongrede ağır basan İsrail ve İran tutumlarının, Türkiye ve ABD ilişkilerinde bir tehdit oluşturabileceğini belirti. Cook, kongrenin politikasında ciddi bir değişikliğe gidilmeyeceğini, aksi taktirde Obama yönetiminde daha fazla zararın oluşacağını söyledi.
Amerikan İlerleme Merkezi kıdemli üyesi Michael Werz de, seçimlerin Türkiye-ABD ilişkilerine yansımak için çok erken olduğuna işaret etti. Werz, "Cumhuriyetçi Parti, dış politika ile ilgili tam olarak yapılanmış değil" diyerek yeni seçilen yetkililerin bir çoğunun dış politika konusunda tecrübeye sahip olmadığını vurguladı. Werz, Obama yönetiminin kongrede İsrail desteği ve İran konularında baskıya uğrayabileceğini ifade etti.
NATO'nun 19-20 Kasım tarihlerinde Lizbon'da düzenleyeceği liderler zirvesinde NATO'nun 10 yıllık yeni stratejisinin karar altına alınarak ilan edilecek. Aynı zamanda füze savunma sisteminin de gündemin önemli maddelerinden olacağı Lizbon zirvesinde ülke ilişkileri açısından önemli kararlar alınması bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile