Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; 2004 yılından bu yana Bakanlığın büyük katkı yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Pamuk Programı 6. Yürütme Komitesi toplantısı Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Açıklamada, İİT'nin, 10 yıllık fakirliğin azaltılması için kapasite geliştirilmesi programı kapsamında, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun önem ve destek verdiği Pamuk Alanında İşbirliği fikri doğrultusunda Uzmanlar Grubu tarafından 2005 yılında hazırlanan ve Ekim 2006 tarihli 22. İSEDAK Oturumunda onaylanan İİT Pamuk Eylem Planı'nın 2007 yılında uygulanmaya başlandığı bildirildi.
Pamuk Eylem Planı'nın, İİT üyesi 57 ülkeden pamuk üretimi gerçekleştiren ve çoğunluğu en az gelişmiş ülke durumundaki Batı ve Orta Afrika ülkeleri başta olmak üzere 30 ülkeyi kapsadığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Şimdiye kadar, Pamuk Eylem Planının uygulamasından sorumlu İslam Kalkınma Bankası başkanlığındaki Proje Komitesi 4 kez, Türkiye başkanlığındaki Yürütme Komitesi 5 kez, her üç bölgeden (Arap, Afrika, Asya) 2 adet olmak üzere toplam 6 Uzmanlık Merkezi ise 2009 ve 2010 yıllarında 2 kez toplanmışlardır. Pamuk Eylem Planı Yürütme Komitesi toplantısının altıncısı, önceki gün Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Başkanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü İsmail Kalender tarafından yapılan toplantıya; İİT Genel Sekreterliği, İslam Kalkınma Bankası (IDB), İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İİT Ekonomik ve Ticari Daimi İşbirliği Komitesi (İSEDAK) Koordinasyon Ofisi, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü temsilcileri katıldı.
" Yürütme Komitesi Başkanı tarafında yapılan hoş geldiniz ve açılış konuşmasının ardından İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nun toplantıya ilişkin mesajı okundu. Gündemin kabulü ve raportörün belirlenmesinden sonra Yürütme Komitesi Sekretaryası görevini yürüten Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından gelinen aşama ve bundan sonraki perspektife ilişkin bir sunum yapıldı. Sunum sonunda Afganistan için hazırlanan eğitim projesinin Türkiye ve SESRIC işbirliğiyle finanse edilerek Haziran 2013 tarihinde Türkiye’de uygulanacağı müjdesi verildi.
Söz konusu proje kapsamında 5 Afgan uzmanın, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu ev sahipliğinde pamuğun her aşamasını içeren uygulamalı eğitim alacakları belirtildi.
İkinci gündem maddesi kapsamında İslam Kalkınma Bankası temsilcilerinin Proje Komitesi toplantılarında kabul edilen 27 projeye ilişkin açıklamalarda bulundukları ifade edildi. Gündemin devamı kapsamında merkezi Ankara’da bulunan SESRIC temsilcilerinin Pamuk ve diğer konularda yürüttükleri faaliyetler kapsamında bilgi vererek bir sunum yaptıkları bildirildi.
Açıklamada şöyle denildi: "Gündemin diğer konular başlığı altında eylem planının 2016 yılında sona ereceği göz önünde bulundurularak yatırım yerine eğitim ve teknik işbirliği faaliyet ve projelerine ağırlık verilmesi konusu tartışılmıştır. Toplantıya katılan kurum ve kuruluşlarının 2007’den bugüne kadar devam eden program ve işleyişi ile ilgili yaptıkları sunumlar ve görüşmelerin ardından toplantıda aşağıdaki karalar alınarak toplantı sonuçlandırılmıştır. Pamuk sektöründe kapasite artırma ve teknik işbirliğine yönelik çalışmaların önemi vurgulanmış, Pamuk Eylem Planı kapsamında hazırlanmış olan mevcut projelerin gözden geçirilerek, teknik işbirliği ve kapasite artırma projelerine odaklanılması konusuna dikkat çekilmiştir. İslam Kalkınma Bankasından Nisan ayı sonuna kadar mevcut projelerin durumları ile ilgili bir rapor sunmaları istenmiştir. SESRIC tarafından kapasite artırmaya yönelik olarak geliştirilecek 40 ila 50 arasındaki faaliyet konusunda ve yine SESRIC’in Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu ile birlikte ülkemiz ev sahipliğinde bir toplantı yapılması ve Uzmanlık Merkezlerine yönelik Gen Bankası oluşturulması amacıyla ‘Kavram Kağıdı’ hazırlayacak olmalarından memnuniyet duyulduğu ifade edilmiştir. "
Türkiye Afganlara Pamuğu Öğretecek
5 Afgan uzman, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu ev sahipliğinde pamuğun her aşamasını içeren uygulamalı eğitim alacak.