Türkiye-Afrika 3. Ekonomi Ve Is Forumu

DEIK Baskani Nail Olpak: 'Firmalarimiz, Afrika kitasi ile daha fazla ekonomik is birligi yapabilmek için bir taraftan ihracatimizi karsilikli olarak artirirken, diger taraftan da kitada belirli alanlarda yatirim yapmali' 'Afrika ile karsilikli ticaret hacmimizi su anki 25 milyar dolar seviyesinden 50 milyar dolara yükseltmek, AfCFTA'nin tam anlamiyla yürürlüge girecegi 2030 yilindan önce ortak birinci hedefimiz olmali'.

Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Baskani Nail Olpak, Afrika Kitasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlasmasi'na (AfCFTA) iliskin, "Firmalarimiz, AfCFTA'nin kapsam ve amacini çok iyi analiz etmeli, hizla büyüyen ve AfCFTA'nin da etkisiyle daha çok iç ticarete yönelecek olan Afrika kitasi ile daha fazla ekonomik is birligi yapabilmek için bir taraftan ihracatimizi karsilikli olarak artirirken, diger taraftan da kitada belirli alanlarda yatirim yapmali." dedi.

Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) tarafindan Ticaret Bakanligi ve Afrika Birligi Komisyonu (AUC) is birligiyle düzenlenen Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve Is Forumu kapsaminda "AfCFTA ve Yeni Pazar Firsatlari" paneli gerçeklestirildi.

Panelde konusan DEIK Baskani Olpak, AfCFTA'ya iliskin, "Afrika ile karsilikli ticaret hacmimizi su anki 25 milyar dolar seviyesinden 50 milyar dolara yükseltmek, anlasmanin tam anlamiyla yürürlüge girecegi 2030 yilindan önce ortak birinci hedefimiz olmali." ifadesini kullandi.

Türkiye'nin Afrika gündeminin yogun oldugunu belirten Olpak, sunlari kaydetti:

"Bir ay önce Afrika Birligi dönem baskani Demokratik Kongo Cumhurbaskani'ni Istanbul'da agirlamistik. 3 hafta önce de Afrika Birligi Komisyon Baskani'ni Istanbul'da agirladik. Cumhurbaskanimizla birlikte pazar günü baslayan Angola, Nijerya ve Togo ziyaretimizi tamamlayarak dün gece Istanbul'a geldik. Bu ülkelerle yatirim ve ticari is birliklerimizi artirmak üzere önemli adimlar attik. Hem resmi kurumlarimiz arasinda hem de özel sektör temsilcilerimiz arasinda, savunma sanayinden enerji üretimine, gidadan gübre üretimine, madencilikten enerji nakil hatlarina, yatirimlarin karsilikli korunmasindan diger alanlara kadar onlarca anlasmaya imza attik. Gündemimizde; 27 Ekim'de Çad Cumhurbaskani'ni ülkemizde agirladiktan sonra 1-3 Aralik'ta Fildisi Sahili'nin baskenti Abidjan'da Afrika Kalkinma Bankasi'nin Afrika Yatirim Forumu, 6 Aralik'ta Ticaret Bakanimizla Macaristan'da 'Go Africa' programimiz ve 17-18 Aralik'ta Istanbul'da Cumhurbaskanimizin himayesinde Türkiye-Afrika 3. Ortaklik Zirvesi var."

Türkiye'nin, Afrika kitasiyla ekonomik is birligini gittikçe arttirdigina isaret eden Olpak, "Firmalarimiz, anlasmanin kapsam ve amacini çok iyi analiz etmeli, hizla büyüyen ve AfCFTA'nin da etkisiyle daha çok iç ticarete yönelecek olan Afrika kitasi ile daha fazla ekonomik is birligi yapabilmek için bir taraftan ihracatimizi karsilikli olarak artirirken, diger taraftan da kitada belirli alanlarda yatirim yapmali." ifadesini kullandi.

- "Sanayilesme, tarim, insaat, tekstil gibi alanlarda Afrika'nin dostu ve teknik partneri olmaliyiz"

Nail Olpak, Afrika ile ekonomik iliskilerin daha da güçlenmesine yönelik önemli olabilecek hususlari söyle siraladi:

"Farkli ülkelerden ülkemizle is birligi yaparak Afrika kitasinda çalisma talepleri geliyor ki bu çok anlamli. Japonya, Almanya, Fransa ve Macaristan bu konuda en istekli olanlar. Hem kita hem ülkemiz hem de ortaklik teklif edenlerin lehine olabilecek çalismalar oldugu sürece biz haziriz. Macaristan ile ülkemizin birlikteligiyle Gana'da saglik alaninda ortak bir projemiz basladi bile. Firmalarimizin kitada yerelde yatirim yapmasini, sonunda o ülkelere de daha fazla katma deger saglamasini ve mallarimizin gümrük duvarlarindan etkilenmemesini konustugumuz bu süreçte, Afrika ülkeleri ile yatirimlarin karsilikli tesviki ve korunmasi anlasmalarinin hizla devreye girmesi ise çok önemli.

Yine bir diger önemli is birligini gelistirme alani da Afrika ile yapacagimiz karsilikli STA'lar olacaktir. Müzakere süreci devam eden STA'larin bir an önce sonuçlandirilmasi ve yenilerinin eklenmesi çok önem arz ediyor. Türkiye'nin Afrika ile know how paylasimi da basli basina bir alan olup bu firsata da daha fazla odaklanmaliyiz. Afrika, dünyanin geneli disinda ayrica büyük bir ticari dönüsüm geçiriyor. Bu noktada özellikle sanayilesme, tarim, insaat, tekstil gibi alanlarda Afrika'nin dostu ve teknik partneri olmaliyiz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile