Türkiye-almanya Arasında Göçte Devamlılık ve Değişim Sempozyumu'
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi Dekanlığı ile ESOGÜ Uluslararası İlişkiler Birimi’nin “2014 Türkiye Almanya Bilim Yılı” çerçevesinde birlikte düzenlediği TÜBİTAK destekli “Türkiye-Almanya Arasında Göçte Devamlılık ve Değişim: Güncel Eğilimler ve Tartışmalar” konulu sempozyum, ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.
Türkiye ve Almanya’dan bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen sempozyumun, “Yeni Bakış Açıları ve Anlamlandırmalar” konulu açılış tebliğini sunan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve ESOGÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mizrap Polat, göçün sadece bir yer değiştirme olmadığını, göç yoluyla medeniyetlerin birbiriyle etkileştiğini ve hatta yeni medeniyetlerin ortaya çıktığını ifade etti.
Küreselleşme sürecinin en anlamlı kavramının ‘hareketlilik’ olduğunun altını çizen Doç. Dr. Mizrap Polat, küresel hakim güçlerin de artık fiziki güç yerine para, kültür ve küresel medyayı kullanarak hegemonya kurmaya çalıştığını kaydetti.
Göç alan ülkelerin, iç barışlarının göç nedeniyle tehdit edilebileceği kaygısı duymalarından dolayı göçmenlerin uyumunu kolaylaştıracak önlemleri almakta zorlandığını belirten Doç. Dr. Mizrap Polat; göç alan ülkelerde haklar ve görevler bağlamında konsensüsler oluşturulmasının, uyumun sağlanması bakımından önemli olduğunu söyledi.
Türkiye ve Almanya arasındaki göç hareketleri ile ilgili bazı istatistiksel verileri de katılımcıların dikkatine sunan Doç. Dr. Mizrap Polat, göçün son yıllarda Almanya’dan Türkiye’ye doğru döndüğünün altını çizdi. Almanya’daki göçle ilgili sorunların çözülebilmesi için Almanya’nın Türk ve Müslüman göçmenlerin diliyle ve kültürüyle bu ülkeye ait olduğunu kabul etmesi, göçmenlerin de uyum sağlamaya gayret etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Mizrap Polat, Avrupa’daki Müslümanların İslam ile Batı arasındaki barışın garantörü olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Mizrap Polat, Müslümanların Almanya’ya dinamizm getirdiğini ve bu ülkenin, çoğulcu ve demokratik bir devlet olarak “dünya devleti” olmasına yardım ettiğini de sözlerine ekledi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ise, Almanya’daki Türklerin iki ülke arasında ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda köprü oluşturduğunu belirtirken, uyuma giden yolun birbirini tanıma ve karşılıklı olarak ön yargı beslemekten kaçınmayı esas alan bir anlayışı benimsemekten geçtiğini ifade etti.
Prof. Dr. Hasan Gönen, göçle ilgili sorunların çözümünde söz konusu olanın asimilasyon değil uyum olduğunun da altını çizdi.