Türkiye, bu yıl uluslararası mobilya, dekorasyon, aksesuar, züccaciye ve hediyelik eşya fuarı 'Ambiente'ye iddialı katılan ülkelerden biri olarak öne çıkarken, fuarda sergilenen kaliteli ve yenilikçi özelliğe sahip ürünler ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen uluslararası mobilya, dekorasyon, aksesuar, züccaciye ve hediyelik eşya fuarı 'Ambiente 2016', 3. gününde devam ediyor. Türkiye fuara bu yıl, 72'si milli katılım olmak üzere 134 firmayla katılıyor. Türkiye, fuarda sergilediği kaliteli ve yenilikçi ürünlerle ön plana çıkarken, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuara katılan Türk firmalarını gezdiğini ve firmaların fuardan memnun olduğunu söyledi.
Türkiye’nin uzun yıllardır sektöre verdiği emeğin meyvelerini topladığını belirten Öztiryaki, Türk ürünlerinin Avrupalılar tarafından kabul gören ve istenilen ürünler olduğunu ifade etti.
Dünyada ticaretin yaşanan politik gerginliklerden çok fazla etkilenmediğini dile getiren Öztiryaki, 'Ticaretin, alışverişin dünyadaki diğer siyasi gelişmelere kulak asmadığını düşünüyorum. Türkiye her sektörde olduğu gibi mutfak sektöründe de uzun yıllardır verdiği emeğin karşılığını alıyor şu anda' dedi.
Türkiye'nin kendini sektörde yenilediğini vurgulayan Öztiryaki, Uluslararası Rekabeti Geliştirme (UR-GE) ve Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleriyle ihracatçıları ve sektörü sürekli geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Türkiye’nin fuara iddialı sloganlarla katıldığını anımsatan Öztiryaki, 'Bu sloganlar tabii sadece dünyayı şaşırtmak için değil kendimize öz güveni de aşılamak amacını taşıyor. Ürünlerin Türk malı olması iyi bir imaj oluşturuyor. Fuarda, en fazla katılımcı olarak 7. sıradayız, metrekare olarak en büyük 6. ülkeyiz' diye konuştu.
- '2015 yılında mutfak eşyaları sektöründe 3,9 milyar dolar ihracat yapıldı'
Öztiryaki, Türkiye'nin mutfak eşyaları sektöründe 2015 yılında bir önceki yıla kıyasla küresel gelişmelerden kaynaklanan bir gerileme yaşandığını bildirdi.
Türkiye'nin 2015 yılında mutfak eşyaları sektöründe 3,9 milyar dolar ihracat yaptığı bilgisini paylaşan Öztiryaki, şöyle devam etti:
'Bu sektörde ihracatımız 2014 yılına kıyasla azaldı. Türkiye'nin çevresinde yaşanan gelişmeler de etkiliyor ama biz bu konuyu TİM olarak yakından takip ediyoruz. Hemen yeni pazarları, yeni ülkeleri keşfetmeye çalışıyoruz. UR-Ge faaliyetlerimiz, Güney Amerika ülkelerini inceliyor. Hükümetimizle, ihracatçı firmalarımıza Ar-Ge teşviklerini artıran görüşmeler yaptık. Ar-Ge dışında tasarım desteği sağlandı. Devlet, TİM taleplerinin yüzde 70'ini kabul etti. Devletimizle yapılan işbirliği de ihracatımıza olumlu yansıyor.'
- 'Çevre ülkelerden kayıplarımızı muhakkak yeni ülkelerle dolduracağız'
Mutfak sektöründe dünyadaki en büyük ihracatçı ülkenin 84,3 milyar dolarla Çin olduğunu aktaran Öztiryaki, 'Türkiye 3,9 milyar dolarla 8. sırada. Dünya mutfak sektörü pazarından aldığı pay yüzde 2,15. İtalya ile aramızda 3 milyar dolar fark var ama İtalya bu işi bin yıldır yapıyor. Biz 7 milyar dolar seviyelerine geldiğimizde dünyada ilk 5’e gireceğiz. 2023 için hedefimiz 25 milyar dolar' ifadelerini kullandı.
Öztiryaki, Türkiye'nin bu sektörde en fazla ihracatı Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
'AB’yi ön planda tutacağız. Bunun peşinden de çözmemiz gereken yeni ülkeler var. Güney Amerika ile başladık ancak ABD, İngiltere ve Japonya’ya özel çalışmalar yapmamız lazım. Afrika’da yeniden inşa ettiğimiz, uzun süredir takip ettiğimiz çalışmalar var. Onları devam ettireceğiz. Çevre ülkelerden kayıplarımızı muhakkak yeni ülkelerle dolduracağız.'
Rusya’nın sektör için çok büyük bir kayıp olmadığını ancak Rusya'yı geri dönecek bir kayıp olarak gördüklerini vurgulayan Öztiryaki, ambargonun kalktığı İran’ın da Türkiye için önemli bir kazanç olabileceğini sözlerine ekledi.
- 'Dünya standartlarındaki ürünü en uygun maliyetle satıyoruz'
Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Genel Sekreteri Mustafa Uzun ise fuarın en önemli uluslararası fuarlarından biri olduğunu ve ihracat açısından çok büyük bir potansiyeli bulunduğunu vurguladı.
Türkiye’nin son dönemde hemen hemen her sektörde iddialı olduğunu belirten Uzun, ülkenin konumu ve ürün kalitesiyle züccaciye sektöründe önemli bir konuma sahip olduğuna dikkati çekti.
Tencere-tava, plastik eşya ve cam sektöründe Türkiye'nin oldukça iyi bir konuma sahip olduğunu anlatan Uzun, ülkenin son dönemde küçük ev aletleri sektöründe de iddialı bir konuma gelmeye başladığını ifade etti.
Mustafa Uzun, Türkiye’nin mutfak eşyaları ve züccaciye sektöründe tasarımlarla, yeni ürünlerle ve marka çalışmalarıyla iyi yolda ilerlediğini belirterek, “Biz dünya standartlarındaki ürünü en uygun maliyetle satıyoruz. Enerji ve işçi maliyetimizin yüksek olmasına rağmen üreticilerimiz karlılıklarını çok düşük paylara indirerek ciddi bir ihracat rakamı yakaladılar” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin son dönemlerde kaybettiği pazarları bu fuarlarda telafi edebileceğine dikkati çeken Uzun, devletin de ihracat konusunda ciddi destekler verdiğini söyledi.
Derneğin faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Uzun, sözlerini şöyle tamamladı:
“Derneğimiz 2004 yılında kuruldu ve şu an 450 üyemiz var. Büyük bir gücü temsil ediyoruz. Sektörün bütün büyük firmaları bizim üyemiz. Yurt dışına yapılan ihracatın da yüzde 88’i bizim dernek üyelerimiz üzerinden gerçekleştiriliyor. Sürekli eğitim ve seminer çalışmalarımız var. Bu sayede ihracatımızı bir basamak daha yukarı çıkartmayı hedefliyoruz.”
Türkiye, 'Ambeinte 2016' Fuarında İddialı
Türkiye, Frankfurt'taki Ambiente fuarında sergilediği kaliteli ve yenilikçi ürünlerle ön plana çıkarken, Türk firmaları ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor TİM Başkan Vekili Öztiryaki: 'Türkiye, uzun yıllardır sektöre verdiği emeğin meyvelerini topluyor' ZÜCDER Genel Sekreteri Uzun: 'Dünya standartlarındaki ürünü en uygun maliyetle satıyoruz'.