Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin, Bal Üretimindeki Düsüsü Degerlendirdi Açiklamasi

'2021 yilinda 2020 yilina göre bal üretiminde ciddi düsüsler yasadik. Gerek çam balinda, özellikle yüksek yayla ballarinda ciddi bir üretim düsüklügü var. Bunun sebebi de yasadigimiz afetler ve küresel iklim degisikligidir'

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin, 2021 yilinda 2020'ye göre bal üretiminde ciddi düsüsler yasadiklarini belirterek, "Gerek çam balinda özellikle yüksek yayla ballarinda ciddi bir üretim düsüklügü var. Bunun sebebi de yasadigimiz afetler ve küresel iklim degisikligidir." dedi.

Çesitli temaslarda bulunmak üzere Artvin'e gelen Sahin, Kafkasör mevkisinde faaliyet gösteren bir aricinin isletmesini ziyaret etti.

Sahin, burada gazetecilere, küresel iklim degisikliginden en fazla arilarin etkilendigini söyledi.

Ülkenin degisik yerlerinde ciddi orman yanginlari yasandigini ve ariciligin bundan son derece olumsuz etkilendigini belirten Sahin, söyle devam etti:

"Türkiye genelinde 8-9 bin civarinda kovan ari yandi. Bu yanan kovan Türkiye ari varliginin 13'te biridir. Bu yanan arilar karsilanabilir. Bizim burada yapmamiz gereken ilk sey orman yanginindan sonra yas kalan agaçlarin kesilmemesi. Ikincisi, orada mutlak suretle asilama uygulamamiz lazim acil olarak. Üçüncüsü, orada artik yeni ormanlar yerine oradaki kozalardan yeni agaçlarin filizlenmesini beklememiz gerektigini ifade etmek istiyorum."

Sahin, 2021 yilinda 2020'ye göre bal üretiminde ciddi düsüsler yasadiklarini ifade ederek, "Gerek çam balinda özellikle yüksek yayla ballarinda ciddi bir üretim düsüklügü var. Bunun sebebi de yasadigimiz afetler ve küresel iklim degisikligidir. Bu konuda aricilarimizin bankalara olan borçlarinin acil ertelenmesi gerekiyor." diye konustu.

Gelecek yillar için özellikle kültür bitkilerine biraz daha agirlik verilmesi gerektigini dile getiren Sahin, çiftliklerde, kirsal alanlarda lavanta gibi bazi bitkileri ön plana çikararak bunlardan bal üretiminin saglanmasi gerektigini aktardi.

Sahin, tüm dünyada Kovid-19 salgini döneminde bal ve ari ürünlerine talebin artmasi nedeniyle tüketicileri sahte ve kalitesiz ürünlere karsi uyararak, sunlari söyledi:

"Ari sütünün insan sagligina katkisi, özellikle propolisin antimikrobiyal ve antiviral özellikleriyle insan vücudunun bagisikligini artirdigi bilimsel bir gerçek. Bu ürünlerin Kovid-19'a karsi çok iyi bir direnç sagladigi tüm dünyaca kabul ediliyor. Ancak sokak ortasinda gördügümüz propolisi alip tüketmek yerine markali, bilinen yerlerden propolis almak daha evladir çünkü ülkemizde yurt disindan özellikle Çin'den ne oldugu belirsiz propolisler de giris yapiyor. Bu konuda vatandaslarimizin da biraz uyanik olmasi gerekiyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile