Türkiye-Arnavutluk İş Forumu TOBB'da Düzenlendi

Türkiye-Arnavutluk İş Forumu TOBB'da Düzenlendi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye'nin seçmiş olduğu ekonomik modelin özünde özel sektör var.

Son 10 yıllık dönemde Türkiye'nin büyüme hızına baktığımızda, bu tamamen özel sektör yatırımlarından kaynaklanıyor. Burada devletin en önemli görevi engel olmamak, problemleri ortadan kaldırmaktır" dedi.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha'nın Türkiye ziyareti vesilesiyle, TOBB'da Türkiye-Arnavutluk İş Forumu düzenlendi.

Foruma Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha, Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ilir Zhilla ile Türk-Arnavut İş Konseyi Başkanı Haşmet Kürüm katıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye-Arnavutluk İş Forumu'nun her iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi seviyelere taşınması için katkı sağlayacağını belirterek, "Arnavutluk ve Türkiye çok özel bağlarla birbirine bağlı olan iki ülke. Ortak bir tarihi, ortak bir kültürü paylaşıyoruz. İnsandan insana özel bağlar var. İş birliği alanımız çok geniş. Pek çok alanda iki ülke arasında yoğun bir işbirliği var. Biz Arnavutluk'u Balkanlardaki kardeşimiz, strateji ortağımız olarak görüyoruz. Arnavutluk'unNATO'ya üyelik sürecinde yoğun destek verdik. Arnavutluk NATO'ya 2009'da tam üye oldu. Arnavutluk'un AB sürecini de destekliyoruz. Bu süreçte Arnavutluk'un yaptığı ve yapacağı reformlar hem siyasi, hem ekonomik alanda çok önemli. Dostluğu, kardeşliği destekleyen unsurlar, ekonomi, ticaret ve turizmdir. Arnavutluk'un potansiyeline baktığımızda bu ticaret bakanlarının tatmin edici olmaktan uzak olduğunu görüyoruz. Bu iş forumu gerçekten önemlidir" şeklinde konuştu.

Türkiye'den Arnavutluk'a yatırım yapmış çok sayıda iş adamı bulunduğunu belirten Babacan, müteahhitlik sektörünün Arnavutluk'ta çok etkili olduğunu kaydetti.

Arnavutluk'un Adriyatik denizine çok uzun sahilleri bulunduğuna işaret eden Babacan şunları kaydetti: "Türkiye'nin turizme verdiği önem, bu konuda işbirliği için zemin oluşturduğunu gösteriyor. İş dünyası için öngörülebilir siyasi bir ortam herkes için çok önemli. Türkiye'nin seçmiş olduğu ekonomik modelin özünde özel sektör var. Son 10 yıllık dönemde Türkiye'nin büyüme hızına baktığımızda, bu tamamen özel sektör yatırımlarından kaynaklanıyor. Burada devletin en önemli görevi engel olmamak, problemleri ortadan kaldırmaktır. Biz 2002 yılından bu yana ısrarla, 'ekonomide başarının temel unsuru güven'diyoruz. Avrupa'nın pek çok ülkesinde güven ortamı sağlanamıyor. Ülkeler arasındaki işbirliği ruhu Son derece sıkıntılı bir dönemden geçiyor. İş dönüp dolaşıp güven kavramına geliyor. Güveni sağlarsanız dünyanın bütün kaynakları sizin. Petrol zengini olan ülkelere bakıyoruz. Petrolü var ama sanayisi yok. Balkanlardaki bütün ülkelerin tek bir ekonomik bölge olması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkeler arasında ekonomik bağlılıkların oluşturulacağı bölgeler. Bunun için vizeleri kaldıralım diyoruz, Serbest TicaretAnlaşması diyoruz. Bugün Balkanların bir ucundan yola çıkan bir vatandaşın, hiçbir sınır, gümrük sorunuyla karşılaşmadan Türkiye'ye gelebilmesini düşünüyoruz. Dış politikamızın ve problemleri çözmek, ortaklıklar oluşturmak gibi bütün bu çabamızın arkasındaki uzun bir yol bu." TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, kardeş ülke Arnavutluk'un Başbakanı Sali Berisha'nın Türkiye ziyareti vesilesiyle düzenlenen Türk-Arnavut İş Forumu vesilesi ile bir araya gelindiğini belirterek konuşmasına başladı.

Hisarcıklıoğlu, Başbakan Sali'ye iki ülkenin ortak özel sektör toplantısını onurlandırdığı için teşekkür ederek, "Arnavutluk'un iktisadi ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmesi, batı kurumları ile entegrasyonunu tamamlaması, bizim için çok önemli. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi,bundan Sonra da Arnavutluk halkının yanında olacak ve gereken her türlü desteği verecektir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, "Sayın Babacan, göreve geldiğinden bu yana hep özel sektörün yanında oldu. Kendisi artık, ekonomi yönetiminde bir dünya markası haline geldi" diyerek Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a da teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu, aynı coğrafyayı paylaşan, ortak çıkarlara sahip ülkeler için, işbirliğinin her zamankinden daha önemli hale geldiğini ifade ederek, "Bu anlamda ayrılmaz bir parçası olduğumuz Balkanlar, bizim için özel bir önem taşıyor. Balkanlar içinde ise Arnavutluk, bizim için bambaşkabir anlam ifade ediyor. Ülkelerimiz arasında yüzlerce yıl öncesine dayanan güçlü tarihi ve kültürel bağlar var. İşte bu nedenle, önümüzdeki süreçte daha fazla işbirliği yapmak zorundayız. Kardeşliği sadece sözlerimizde ve siyasi alanda değil, ekonomik alanda da yaşamalıyız. Biz Çin'den İtalya'ya kadar olan büyük coğrafyanın en büyük sanayi ülkesi olarak, Arnavut dostlarımızla birlikte çalışmak, birlikte kazanmak istiyoruz. Son 10 yılda ikili ekonomik ilişkilerimizde önemli başarılar elde ettik.Arnavutluk'taki Türk yatırımları 1,5 milyar dolara ulaştı. Türkiye halen, Arnavutluk'ta İtalya ve Yunanistan'dan Sonra üçüncü büyük yatırımcı konumundadır. Ama değerli dostlarım açık söylüyorum, önümüzdeki dönemde ülkelerimizi daha zengin hale getirmek için, çok daha büyük fırsatlarımız var. Biz Türk özel sektörü olarak, Arnavutluk'un sahip olduğu yaz, kış ve sağlık turizmi potansiyelini harekete geçirecek yatırımları yapmaya hazırız. Arnavutluk'u Balkanların turizm cenneti haline getirebilecek gücümüz vebirikimimiz var. Yunanistan'ın doğal gazının, Arnavutluk üzerinden İtalya ve diğer Batı Avrupa ülkelerine taşınmasını hedefleyen, Trans-Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesini için gereken desteği vermeye de hazırız. Arnavutluk'un enerji ihtiyacına çözüm bulmak için yatırım yapmaya hazırız. Sayın Başbakan, biz Arnavutluk'a yatırım yapmak istiyoruz. Arnavut kardeşlerimize iş imkanı sağlamak istiyoruz. Arnavutluk'u Avrupa'nın en zengin ülkelerine mal satan, ihracat yapan bir ülke yapmanıza katkı vermekistiyoruz. Ancak özellikle bürokratik engeller bizi yavaşlatıyor. Hızımızı kesiyor. Koşabilecek gücümüz varken, ancak yürüyebiliyoruz. Zira bürokrasinin fazla olması kontrol ve denetimin güçlü olması anlamına gelmiyor. Tam tersine bürokrasi arttıkça kontrol zorlaşıyor. İşler karmaşıklaşıyor" diye konuştu.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha da, Türkiye'de ve bu İş Forumu'nda bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, "Başbakan Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine geldim ve mükemmel görüşmeler yaptım. Bu ziyaretim ülkem için çok önemli bir döneme rastladı. Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yıldönümüne rastladı. Yüzlerce yıllık tarihimiz için iki ulus arasındaki ilişkilerin 100 yıllık tarihinde dost ülke olan Türkiye, Arnavutluk ulusunu hep destekledi. Bu kez size en derin minnet duygularımıiletiyorum. İki ülke arasında yüzlerce, binlerce bağlantı var. Aynı zamanda kuvvetli kan ve akrabalık bağlantısı var. Bu bağlantılar, bu ortak tarih bizim için, yeni iş birliği imkanları, yeni büyük potansiyeller için esinleyicidir. Son 10 yıllık dönem Arnavutlar için en önemli dönemlerden biriydi. Bu dönemde Arnavut ulusu yaşadığı her ülkede bağımsız oldu. Türkiye bu konuda çok büyük rol oynadı. İnsanların haklarının avukatlığını yaptı. Bu ortam, bu tutumlar sayesinde ekonomik ilişkilerimiz 9 kat arttı.2005'ten bugüne kadar Arnavutluk'taki Türk yatırımları, ticari değişimler arttı. Türkiye bugün koşan bir ülkedir, ekonomi alanında büyüme hızı olan bir ülkedir. Türkiye, bütün dünyanın yatırımlarını esinleyen bir ülkedir. Arnavutluk'un enerji alanında çok büyük potansiyeli var. Balkanlarda küçük Norveç gibidir Arnavutluk. Türk turizm şirketlerine sesleniyorum. Gelip Arnavutluk'ta yatırım yapın. Arnavutluk iş bölgeleri için bir elmastır. Gelin, bu elması kullanın, parlatın" şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile