Brooking Enstitüsü Global Ekonomi ve Kalkınma Programı Direktörü Kemal Derviş, “Cari açık eksi yüzde 6-7’lere kaydığı zaman tehlike oluyor. Türkiye için daha az Latin ülkelerine, daha çok Asya tipi ülkelere benzemek iyi olacak” dedi
CARİ FAZLAYA İNANMIYORUM
Gelişmekte olan ülkeler birtakım krizlerden sorunlardan ders çıkardıklarını ve ihracat güçlerini artırdıklarını vurgulayan Derviş, Türkiye’nin 1950’lerden beri dış sermaye destekli yatırımla ekonomisini ilerlettiğini kaydederken, tıpkı Latin Amerika ülkeleri gibi, bunun dünyada başka örnekleri de olduğunu, belirtti. Ancak, Türkiye’nin Latin Amerika tipi değil, Asya ülkeleri gibi bir büyüme tarzı benimsemesi gerektiğini belirtti. Derviş, “Dış sermaye odaklı gelişmede kırılganlıklar da yüksek oluyor.
Türkiye bunu 2001’de ve 2009’da yaşadı” dedi. Derviş, dünyada 200 yıl önce başlayan çok ciddi bir ayrışım olduğunu, günümüzde gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere kıyasla kişi başına gelirde üç misli daha büyük olduğunu belirtti.
Bunun tarihi bir değişim olduğunu vurgulayan Derviş, “Dünya hakikaten değişiyor. Dünyada en hızlı büyüyen bölge Doğu Asya. Cari açık veren ve dış sermayeye daha açık ülkeler kırılganlığa açık oluyor. Bu ülkeler de dünyadaki gelişmelerden olumsuz etkileniyor. Türkiye’nin mutlaka cari fazla vermesine inanmıyorum. Cari açık eksi yüzde 3-4’lerden yüzde 6-7’lere kaydığı zaman tehlike oluyor. Türkiye için daha çok Asya tipi ülkeye benzemek, biraz daha az Latin ülkelerine benzemek daha iyi olacak” dedi.
Dış şoklara karşı korunun Derviş Türkiye’nin en önemi işlerinden birinin, hızlı büyüme potansiyelini dış şoka karşı korumak olduğunu kaydetti.
BAKAN ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye’nin büyük kamu borç stokunu milli gelire oran olarak yüzde 30’lara indirmeyi ve bütçe açıklarını da sıfırlamak istediklerini söyledi. Değişim Liderleri Zirvesi’nde konuşan Şimşek, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da halk ayaklanmalarından kaynaklı petrol fiyatlarındaki artışın dünya büyümesi ve enflasyon açısından risk faktörü oluşturduğunu belirtti.
TÜRKİYE’NİN AĞIRLIĞI ARTIYOR
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau da, “Gelişmekte olan ülkelerin ortalama yüzde 7 büyüyeceği, genel büyümenin yüzde 4 olacağı görülüyor. Türkiye’nin yüzde 8 büyümesi bekleniyor. Türkiye G-20 ülkeleri arasında yerini alıyor. IMF ve diğer yerlerde çok ağırlığı olmaya başladı” dedi.
Türkiye Asya tipini örnek almalı
Değişim Liderleri Zirvesi, Brooking Enstitüsü Global ekonomi ve Kalkınma Programı Direktörü Kemal Derviş, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, London School of Economics Öğretim Üyesi Lord Nicholas Stern ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i bir araya getirdi.