Türkiye, Avrupa'nin En Büyük Teknoloji Fonuna Katildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, NATO’nun Madrid Zirvesi’nde kurulan ve dünyanin ilk çok uluslu girisim sermayesi fonu olan NATO Inovasyon Fonu’na katildi.

NATO Madrid Zirvesi’nde Türkiye’nin de dahil oldugu 23 ülkenin finansal taahhütleri ve yogun çalismalari sonucunda kurulan NATO Inovasyon Fonu, Vilnius Zirvesi’nde kamuoyuna duyurulmustu. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, 24 Temmuz 2023 tarihli Cumhurbaskani Karari ile Türkiye Cumhuriyeti adina NATO Inovasyon Fonu’na katildi.



Avrupa’nin en büyük derin teknoloji fonu

Ittifakin 1 milyar vatandasinin güvenligini korumaya hizmet edecek teknolojilere finansman saglayacak 1 milyar euro büyüklügündeki fon, ayni zamanda Avrupa’nin en büyük derin teknoloji fonu olma özelligini tasiyor. NATO Inovasyon Fonu, müttefiklerin inovasyon ekosistemlerinin güçlendirilmesinde, derin teknolojiler alanindaki finansman ihtiyacinin karsilanmasinda, gelistirilen teknolojilerin kullanimina sunulmasinda etkin rol oynayacak.

Inovasyon Fonu, NATO’nun güvenliginde kritik öneme haiz yapay zeka, büyük veri, otonom sistemler, yeni malzemeler ve ileri imalat, kuantum gibi kritik teknolojileri gelistiren start-up’lara ve bu teknolojileri destekleyen girisim sermayesi fonlarina yatirim yapacak. Türkiye, fona finansman saglayan 23 müttefik ülke içerisinde önemli bir yere sahip.

Türkiye fonun altinci büyük ortagi

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, NATO Inovasyon Fonu’na 15 yil boyunca yaklasik 45 milyon euro finansman saglayarak, 23 ülke içerisinde fonun altinci büyük ortagi olacak. Bakanlik, fonun performans ve yatirimlarinin izlenmesinden Türkiye’deki yatirim firsatlarinin fona sunulmasina kadar birçok alandan sorumlu olacak.

Çigir açici teknolojilerin gelistirilmesinde belirleyici

NATO Inovasyon Fonu, Kuzey Atlantik Savunma Inovasyon Hizlandiricisi (DIANA) ile birlikte NATO’nun teknolojik üstünlügünün korunmasi ve sivil ve askeri amaçlarla kullanilabilecek çigir açici teknolojilerin gelistirilmesinde belirleyici olacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, NATO Inovasyon Fonu’nun ülkenin derin teknoloji start-up’lari için büyük bir firsat oldugunu, fonun sadece uzun dönemli yatirim destegi degil ayni zamanda NATO ve müttefik ülkelerin pazarlarina erisim imkani saglayacagini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile