Ordu Üniversitesi (ODÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk toplumunun besin ürünlerini taze tüketmeyi sevdiğini belirtti.
Avrupa'da besinlerin dondurulmuş şekilde tercih edildiğini anlatan Balık, "Avrupa ülkelerine göre balığı daha çok taze tüketmeyi seven bir toplumuz. Ülkemizde balık tüketiminin yüzde 90'ı taze üründür. İşlenmiş ya da dondurulmuş balığı fazla tüketme alışkanlığımız yok ancak batılı toplumlara bakıldığında bunun tam tersi. Yani yüzde 80'i işlenmiş veya dondurulmuş balıktır. Bu ülkelerde yüzde 15 ile 20 oranında taze balık tüketimi yapılmakta" diye konuştu.
Balık üretiminin çok önemli kısmını hamsinin oluşturduğunu vurgulayan Balık, şöyle devam etti:
"Hamsi sezonunda 1,5 veya 2 aylık bir periyot vardır. Yoğun olarak avlandığı süre kısadır. Bu dönemin dışında da çok değerli bir besin olan hamsiyi balık unu, balık yağı üretmek için fabrikalara vermek yerine insanlarımızın beslenmesi için kullanmamız gerekiyor. Bu kadar önemli bir hayvansal ürünü veya proteini, çok düşük ücret karşılığında fabrikalara vermemizin son derece yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Bu balığı uzun süre muhafaza etmenin yolu, son yıllarda Karadeniz kıyılarında artan su ürünleri işleme tesisleri aracılığıyla ya da uygun koşullarda dondurarak av sezonu dışında piyasaya sürmektir."
Balık, balık çeşitlerinin dondurulmuş ya da salamura yöntemiyle de tüketildiğini sözlerine ekledi.
'Türkiye Balığı Taze Tüketiyor'
Avrupa ülkelerinde balığın daha çok dondurulmuş olarak tüketildiği, Türkiye'de ise taze şekilde sofralara geldiği bildirildi.