Rojaye İslam Meşihati Birliği Başimamı Ernad Ramoviç ise, Osmanlı Devleti'nin Balkanlara savaş değil, medeniyet getirdiğini belirterek, "Türkiye herkese karşı insanlık elini uzattı. Osmanlı olmasaydı Boşnak diye bir millet de olmayacaktı" dedi.
Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen Balkan Forumu başladı. 20-21 Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek forum, Balkan dünyası ile Türk dünyasını buluşturuyor. Mete Cengiz Kültür Merkezi'ndeki forumun ilk oturumunda 'Türkiye'nin Balkanlara ve Balkanların Türkiye'ye bakışı' konusu tartışıldı.
Makedonya Milletvekili ve El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı Behicuddin Sebahi, Osmanlı eserlerinin geçmiş dönemlerde bir bir yıkıldığını, Türkiye'nin de desteğiyle günümüze kadar ayakta kalan camilerin yaşatılması için çalışacaklarını söyledi.
Tarih boyunca değişik faktörlerden dolayı kültürel mirasın yok olduğunu dile getiren Sebahi, "Bunların en başında savaşlar, tabii afetler ve yıkıcı imar planları geliyor. 1912 yılındaki Balkan Savaşları sonunda bu tahribat sistematik olarak sürdürüldü. Komünizm döneminde bu eserler şehir merkezlerinden kaldırıldı. Eski Yugoslavya'da yeni nesillerin iftihar edeceği çok sayıda dini eser yıkılmaktan kurtarıldı. Türkiye'den gelen destek büyük takdir topluyor. Özellikle 2002 yılından sonra Türkiye'ninBalkanlardaki Osmanlı eserlerini korumaya verdiği önem, oradaki insanları da hırslandırdı. Müslüman olmayan insanlar da onurlandı" dedi.
"TÜRKİYE GÜVEN VERİYOR"
Sebahi, Türkiye'nin Balkan ülkelerinde aktif bir siyaset yürüttüğünü ifade ederek, "Türkiye'nin Makedonya'da ve bölgede ne denli önemli işler yaptığını herkes biliyor. Bu ilişkiler kültürel ve ticari yönden de devam ediyor. Türkiye güven veriyor" şeklinde konuştu.
TOBB Ekonomi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birgül Demirtaş, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerin her geçen gün arttığını ifade ederek, "2002 yılında 3 milyar dolar olan ticaret, 2008 yılında 18 milyar dolara çıktı. Türkiye'nin yumuşak gücü bölgedeki prestijini de artıyor. Türk dizilerine gerek Balkanlardan gerek Orta Doğu'dan yoğun talep var. Balkanlarda 7 ülkede Türk dizileri televizyon kanallarında yayınlanıyor. Bunların önemli bir kısmı popüler"ifadelerini kullandı.
"OSMANLI BALKANLARA MEDENİYET GETİRDİ"
Osmanlı'nın Balkanlara savaşla değil, medeniyetle geldiğini ifade eden Rojaye İslam Meşihati Birliği Başimamı Ernad Ramoviç ise, Osmanlı döneminden önce Balkanlarda hiçbir eserin olmadığına dikkat çekerek, "Osmanlı, 'Sen insansın' dedi bize. Osmanlı Balkanlara geldikten sonra Üsküp gibi büyük şehirler kurdu. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten sonra Bosna'daki Boşnaklar ona bir mektup göndermiş. 'Sultanım, biz Müslüman olmak istiyoruz. Hristiyanlar bizi yok etmek istiyor' demiş. Fatih, hemenBalkanlara doğru yönelmiş. Bosna'daki Boşnakların hepsi Müslüman olmuş. Osmanlılar 300 sene Balkanlarda hiçbir savaş yapmadı. Bütün milletler kendine göre hürdü. Fatih Sultan Mehmet Bosna'ya gitmeseydi bugün Boşnaklardan bahsedilir miydi? Türkiye herkese karşı insanlık elini uzattı. Sırplar, Boşnaklara karşı büyük katliamlar yaptı. Türkiye Balkanlara çok güzel hizmet ediyor" şeklinde konuştu.
Panelin sonunda konuşmacılara plaket verildi .
'Türkiye Balkanlara Savaş Değil, Medeniyet Getirdi'
Makedonya Milletvekili ve El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı Behicuddin Sebahi, Türkiye'nin Balkan ülkelerine güven verdiğini söyledi.