İzmir Adliyesi içinde bulunan Baro Sosyal Tesisleri Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışında konuşan Besler, Türkiye'de uzun süredir halkın yargıya olan güvenini sarsan hukuka aykırı uygulamalar yapıldığını iddia ederek, bunların ceza muhakemeleri konusuyla ilgili olduğunu söyledi. TBB Başkan Vekili Besler, ceza ve ceza muhakemesi yasalarıyla uygulamalarının, hak ve özgürlüklerin korunması bakımından hayati önem taşıdığını vurgulayarak, ''Anayasa değişikliklerinin tartışıldığı günümüzde yargının bağımsızlığı, devletin bağımsızlığını gerçek kılan bir öğe, bir koşul olarak büyük önem taşımaktadır." dedi.
Sempozyum kapsamında düzenlenen ''Yakalama, Gözaltı, Tutuklama, Adli Kontrol'' konulu oturumun başkanlığını ise eski Adalet bakanlarından Hikmet Sami Türk yaptı. Türk, kişi güvenliğinin demokratik hukuk devletinin en önemli temellerinden biri olduğunu belirtti. Hukuk devletinin görevlerinden birinin de suç işlenmesini önlemek, suçluları yargı önüne çıkarmak ve toplumu korumak olduğunu aktaran Türk, "Demokratik hukuk devletinin bu işlevlerini yerine getirmesi bakımından ceza muhakemesi önemlidir.'' şeklinde konuştu.
Hikmet Sami Türk, ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklu sayılarını verdi. Buna göre 373 ceza infaz kurumunda toplam 119 bin 953 hükümlü ve tutuklu bulunuyor. Bunlardan 60 bin 619'u, yani yüzde 50,5'inin hükümlü olduğunu aktaran Türk, "38 bin 141, yani yüzde 32,2'si tutuklu, 21 bin 193, yani yüzde 17,3'ü hükmen tutuklu durumunda. Gözaltı ya da tutuklama uygulamaları, son zamanlarda kamuoyunu kaygılandıran bir sorun haline geldi." dedi.
Sempozyumun ilk oturumuna Prof. Dr. Doğan Soyaslan, Prof. Dr. Timur Demirbaş, Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız ve İzmir Barosu avukatlarından Özer Kırca konuşmacı olarak katıldı.