Türkiye, Belçika’dan Koruyucu Aile İçin Hassasiyet İstedi

Almanya ve Hollanda’da sıkça görülen Türk çocukların Gençlik Dairesi tarafından yabancı ailelere koruyucu aile kapsamında verilmesi Türk makamlarını harekete geçirdi.

Türkiye, Belçika’dan Türk çocukların Belçikalı ailelere verilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Belçika, Türkiye’ye diplomatik dille ‘karışmayın’ cevabı verdi. Avrupa ülkelerinde Türk çocukların ailelerinden alınarak yabancı ailelere verilmesi gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Belçika basınına yansıyan haberlere göre Türkiye, Belçikalı makamlardan Türk çocukların Hıristiyan ve eşcinsel ailelere koruyucu aile kapsamında verilmemesini istedi. Almanya ve Hollanda’daki Gençlik Dairesi’nin çeşitli sebeplerle ailelerinden alınarak koruyucu ailelere verilen Türk çocukları tartışmaları devam ederken benzer sorunun Belçika’da da olması endişesi ile harekete geçen Türk makamlarının ‘hassasiyet’ talebine Belçika makamlar mesafeli yaklaştı. Belçika Gençlik Dairesi Başkanı Karel Henderickx ‘‘Türk yetkilileri, bizden bundan böyle ailelerinden uzaklaştırılan Türk çocuklarını sadece Türk ailelerin yanına yerleştirmemizi talep etti.’’ sözlerine yer verirken, aksi durumda çocukların yabancılaşması ve kendi öz değerlerinden uzaklaşarak asimilasyona uğrama endişesinin dile getirildiği kaydedildi. Gençlik Dairesi Başkanı, Türkiye’nin talebinin ‘karşılanamaz’ olduğunu vurgulayarak ‘‘Öncelikle bir çocuğun ailesinin yanından alınmasına biz değil, Gençlik Mahkemeleri karar veriyor. Ayrıca, biz çocukları eğitim almış ve kriterlere uyan koruyucu ailelerin yanına yerleştirmekle yükümlüyüz. Kültürel ve dini değerleri biz zaten göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz. Buna karşın, etnik hususu baz almıyoruz. Hatta şahsen ben şuan Belçika’da kaç tane Türk asıllı çocuğun koruyucu aile yanına yerleştirildiği hakkında fikir sahibi değilim.’’ şeklinde konuştu.

"İTİRAZ ÜST MAHKEMELERE YAPILMALI"Gençlik Dairesi Başkanı Henderickx, Türk medyasına yansıyan haberlerin ‘asılsız’ olduğunu vurgulayarak ‘‘Türk medyasına göre bizler özellikle Türk çocuklarını ailelerinden kopartarak Flaman ya da Belçikalı olmaları için bir gayret içine giriyoruz. Bu tamamen asılsız. Yerleştirme konusunda mahkemeler söz sahibi. Öte yandan çocukların biyolojik aileleri her zaman bir üst mahkemeye giderek itiraz etme hakkına sahipler.’’ dedi.

"TÜRKİYE TARAFININ BASKILARI BİR ŞEY İFADE ETMEZ"Hafta içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hollanda’ya bir ziyaret gerçekleştireceği ve koruyucu aile konusunun da gündeme gelmesinin beklendiği ifade edilirken, Flaman Aile Bakanı Jo Vandeurzen, ‘‘Gençlik Dairesi kendi mevzuatını uyguluyor. Kendileri bu mevzuatı takip etmekten vazgeçmedikçe Türkiye tarafından yapılan baskılar çok bir şey ifade etmez.’’ açıklamasında bulunarak, Türkiye’nin hassasiyet talebinin ‘yersizliğine’ vurgu yaptı. Öte yandan Belçika Gençlik Dairesi’nin ülkeler arasındaki ikili anlaşmaları incelemeye alacağı öğrenildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile