Türkiye-Bosna Hersek Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Akdağ: 'Bugünkü toplantıda Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç ile bir karar aldık. Artık ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi 'milyonerler' olarak değil 'milyarderler' şeklinde ifade etmek istiyoruz. Onun için 2019'da inşallah 1 milyar avro hedefine karşılıklı ticaret açısından ulaşacağız' '(Türkiye'nin finanse etmesi planlanan SaraybosnaBelgrad otoyolu projesi) Bosna Hersek'in geleceğini değiştirecek, kalkınmasına en büyük katkıyı verecek proje, şu anda bu yol olarak görünüyor. Bu güzergaha en kısa zamanda karar verebileceğinize inanıyoruz'

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Bugünkü toplantıda Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç ile bir karar aldık. Artık ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi 'milyonerler' olarak değil 'milyarderler' şeklinde ifade etmek istiyoruz. Onun için 2019'da inşallah 1 milyar avro hedefine karşılıklı ticaret açısından ulaşacağız." dedi.

Akdağ, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç ile başkent Saraybosna'daki Bosna Hersek Parlamentosunda düzenlenen Türkiye-Bosna Hersek 5. Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'na başkanlık yaptı.

Toplantının ardından düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Akdağ, Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'nın beşincisinin hazırlanmasında emeği geçen Türkiye ve Bosna Hersek taraflarına teşekkür etti. Bosna Hersek'in kalkınma açısından büyük potansiyeli olduğuna dikkati çeken Akdağ, Türkiye Cumhuriyeti olarak bu kalkınma hamlesi sırasında Bosna Hersek'in bir numaralı partneri olmayı arzuladıklarını ve bunu da başaracaklarını vurguladı.

Karma Ekonomik Komisyonu toplantılarının beş yılda bir değil, her yıl yapılması gerektiğinin altını çizen Akdağ, "Bugünkü toplantıda Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç ile bir karar aldık. Artık ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi 'milyonerler' olarak değil 'milyarderler' şeklinde ifade etmek istiyoruz. Onun için 2019'da inşallah 1 milyar avro hedefine karşılıklı ticaret açısından ulaşacağız." dedi.

Akdağ, ortak izleme grubu oluşturulmasının da mutabık kalınan bir diğer husus olduğunu belirterek, bu ortak izleme grubunun üç ayda bir hazırladığı raporu, Şaroviç ve kendisine sunacağını ve bunun da karşılıklı olarak takibinin yapılacağını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye olarak iki konuya çok önem veriyoruz. Birincisi, kamu-özel ortaklığıyla yapılacak otoyol meselesi. Bu yolun Türkiye'ye kadar ulaşması için bir an önce güzergahın belirlenmesi ve işe konulması gerekir. İkincisi de 2018'in hemen başlarında Sayın Bakan ve heyetini, kamu-özel ortaklığıyla ilgili projeleri incelemek, yol projesinin yanı sıra kamu-özel ortaklığıyla yapılabilecek hastane projesini de dikkate almak üzere Türkiye'ye bekliyoruz."

Akdağ, konuşmasının ardından bir basın mensubunun, Türkiye'nin finanse etmesi planlanan Saraybosna-Belgrad otoyolu projesine ilişkin soru üzerine, Türkiye olarak, Bosna Hersek'ten Belgrad'a gidecek otoyolun yapılmasını çok arzuladıklarını söyledi.

Hem Türk Eximbank'ın desteğiyle hem de işin baştan sona kurgulanması açısından Türkiye'nin bu meseleye çoktan hazır olduğunu dile getiren Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk şirketleri, Türk Eximbank'ın desteği ve kendilerinin oluşturacağı finansmanla bu projeyi rahatça gerçekleştirebilirler, tecrübeleri çok engin. Bosna Hersek toplumunun da politikacılara destek olması ve otoyol güzergahını bir an önce belirlenmesi lazım. Beklentimiz o. Bosna Hersek'in geleceğini değiştirecek, kalkınmasına en büyük katkıyı verecek proje, şu anda bu yol olarak görünüyor. Bu güzergaha en kısa zamanda karar verebileceğinize inanıyoruz. Bu işte mevzuat, işin kurgusu, sonra da uygulaması için tecrübe gerekiyor. Bu tecrübeyi biz Bosna Hersek ile paylaşmaya çoktan hazırız."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile