Beyin Ölümü ve Donör Bakımı Konulu Uzman Hekim Eğitim Programı, Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Programın açılış konuşmasını Samsun Sağlık İl Müdürü Yusuf Köksal yaptı. Köksal konuşmasında organ bağışının, organ nakli bekleyen insanlara yeni bir yaşam kapısı sunabileceğinden bahsetti. Doç. Dr. Ahmet Dilek, “Beyin Ölümü Tanısı” Doç. Dr. Fatma Ülger de “Donör Bakımı” hakkında sunum gerçekleştirdi.
“CANLIDAN ORGAN NAKLİNDE 1. SIRADAYIZ, KADAVRADAN İSE SINIFTA KALDIK”
Canlı insanlardan yapılan organ nakillerinde dünyada 1. sırada olduklarını belirten Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Türkiye organ nakli bekleyen hasta sayısının çok fazla olduğu ve yeterli ekipman ve altyapı olduğu halde organ nakli bekleyenlerin, organ ihtiyaçlarının giderek artmakla birlikte hala yeterince karşılanamadığı bir ülkedir. Organ naklinin bazı yönlerinde Dünya’da 1 numarayız. Canlıdan organ naklinde dünyada 1 numarayız. Dünyada en çok tecrübesi olan ülkeyiz. Geniş nüfusumuza rağmen kadavradan organ nakli yapmada maalesef sınıfta kalmış durumdayız. Bununla birlikte Türkiye, aslında çok iyi bir kabuk değiştirdi ve bunu çok iyi algıladı. Çok iyi organize oldu. Dernekler ve Sağlık Bakanlığı’nın organizasyonu çok gelişti. Şu anda Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, Yoğun Bakım ve Yoğun Bakım Derneği’nin organizasyonları sayesinde atlanılan, kaçırılan beyin ölümü vakası çok az sayıda. Bunlardan organ verebilecek olanlarının hepsinin tanısı aşağı-yukarı konuluyor. Ama bu tanı koyulan hastalarda, ölü kişilerde ve kalbi atan kişilerden organ alma konusunda başarımız maalesef yükselemedi. Ölmüş, 3 gün sonra toprağın altına girecek bir kişinin organlarını çürümeye bırakmak kadar insanlık dışı bir şey olamaz. Burada birçok insan organ bekliyor ve yaşama şansına sahip” diye konuştu.
Her dinin organ bağışı konusuna olumlu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Organ naklini Türkiye’de yanlış olarak değerlendiriyorlar. Din ile bu konuyu açıklamaya çalışıyorlar. Dünyada İslam da dahil hiçbir din, insanın lehine olan, yaşamasını sürdürmesini sağlayacak bir şeye karşı çıksın. Kur’an-ı Kerim’i okuyan herkes bunu bilir ve çıkarımı yapar. Allah’ın yarattığı bir şeyin ölmesine engel olmak en büyük sevaplardan biridir. İslam alemleri toplantısında da organ bağışının sevap olduğu, bütün İslam ülkelerine yayılması gerektiği konusunda fikir birlikteliği var. Bu durum Hıristiyanlık ve Musevilikte de aynı şekildedir. Musevilikte fazı üç fikir akımları sadece organ nakline karşıdır. Ama dinlerin genel olarak ortak buluştuğu nokta, Allah’ın yarattığına faydası olacak bir şey yapmak sevaptır” şeklinde konuştu.
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal’ın konuşmasından sonra sağlık çalışanlarına kısa bir sunum yapan Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, organ nakli bekleyen hastalarla yapılan anket sonucunda “Hasta olmadan önce organ bağışlamayı düşünüyor muydunuz?” sorusuna hastaların yüzde 87’sinin “hayır” cevabını verdiğini belirtti.
Kazak, organ bağışı konusunda en büyük sıkıntıyı beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların ailelerini ikna ederken çektiklerini söyledi ve organ bağışının önemi hakkında bilgiler verdi.
Eğitim programına ayrıca Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehel, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Özkan ve hekimler katıldı.
Program, sunumların ardından alınan sorular ve katkılar ile sonlandı.
Türkiye Canlıdan Organ Naklinde Dünyada 1. Sırada
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Canlıdan organ nakli konusunda dünyada 1. numarayız ama kadavradan organ naklinde ise sınıfta kalmış durumdayız” dedi.