Türkiye Çetin Kış Şartlarıyla Mücadele Ederken, Silifke’de Çilek Hasadı Yapılıyor

Türkiye Çetin Kış Şartlarıyla Mücadele Ederken, Silifke’de Çilek Hasadı Yapılıyor

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden birisi olan Silifke ilçesinde ilk çilek hasadı yapıldı.

Türkiye’nin her yerinde kar ve soğuk hava etkili olurken, Burunucu köyünde Mehmet Yaşar Doğdu adlı çiftçinin serasında hasadı yapılan yaklaşık 200 kg. çilek üreticiden kilosu 4 TL’ye alındı.

Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı ve çilek üreticisi Durhasan Akarca, gazetecilere yaptığı açıklamada “Türkiye’nin birçok yerinde kar ve soğuk hava etkili olurken ilçede örtü altında bu mevsimde çilek hasat etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün hasadı yapılan çilek iç piyasada gelen talebe göre Türkiye’nin değişik illerine gönderilecek. Bu yıl örtü altında bin dönüm arazide erkenci çeşitlerin dikimi yapılarak hasadına başlandı” dedi.

Özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum, Atakent ve Taşucu beldeleriyle Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi, Buruncu köylerinde çilek üretiminin sıklıkla yapıldığını belirten Akarca, çileklerin toplanma merkezinin ise Atayurt Hal Tesisleri olduğunu belirtti.

Silifke'nin Türkiye'deki çilek üretiminin en önemli noktalarından birisi olduğunu, kokusu, aroması ve lezzetiyle Silifke çileğinin dünyada eşi benzeri olmadığını vurgulayan Akarca, bu yıl 15 bin dönüm araziden 60 bin ton çilek hasadının beklendiğini söyledi.

Silifke’de Mart ayı sonundan itibaren çilek bolluğu yaşanacağını anlatan Akarca, Temmuz ayı sonuna kadar devam edecek hasat boyunca çileğin 20 bin tonunun başta Rusya olmak üzere gelen talebe göre çeşitli ülkelere ihraç edileceğini, kalan kısmının ise yurt içinde tüketileceğini belirtti.

Silifke'de çilek üretiminin, ekiminden hasat sezonunun bitmesine kadar önemli bir istihdam sağladığına dikkati çeken Akarca, “Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, akabinde gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci Haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor” dedi.

Silifke Sulama Birliği Başkanı ve çilek üreticisi Mehmet Yaşar Doğdu ise Türkiye genelinde soğuk hava etkili olurken, Silifke’de ilk çilek hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile