Türkiye-Cezayir KEK 12. Dönem Toplantisi'nin Kapanis Oturumu Ankara'da Gerçeklestirildi

Türkiye-Cezayir KEK 12. Dönem Toplantisi'nin Kapanis Oturumu Ankara'da Gerçeklestirildi

Türkiye-Cezayir Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12. Dönem Toplantisi’nin kapanis oturumu Ankara’da gerçeklestirildi. Toplantida ekonomiden bilgi teknolojilerine, egitimden sagliga, kültürden turizme, ticaretten sosyal politikalara kadar birçok alanda iki ülke arasindaki is birliginin genisletilmesi konusunda anlasmaya varildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas ile Cezayir Enerji ve Madenler Bakani Mohamed Arkab, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’nda heyetler arasi görüsmeler yapti. Görüsmenin ardindan Türkiye-Cezayir Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12. Dönem Toplantisi’nin kapanis oturumu gerçeklestirildi.

Düzenlenen kapanis oturumunda konusan Bakan Göktas, 2023 yili sonunda Türkiye ve Cezayir arasinda ikili ticaret hacminin 6,3 milyar dolar olarak gerçeklestiginin altini çizerek, bu rakamin iki ülke arasindaki en yüksek seviye oldugunu kaydetti.

Bakan Göktas, gelecek dönemde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Cezayir Cumhurbaskani Abdülmecid Tebbun’un hedef olarak belirledigi 10 milyar dolar ikili ticaret hacmine kolaylikla ulasilabilecegine inandigini ifade etti.

Bakan Göktas, her iki ülkenin de önem verdigi ‘Tercihli Ticaret Anlasmasi’ müzakerelerinin baslanmasi yönünde alinan karardan memnuniyet duydugunu kaydetti.



“Cezayir’de bir anaokul ve bir ilkokul ile egitim ve ögretime baslanmasini planliyoruz”

Bakan Göktas, Cezayir’de 33 bin Türk vatandasi, Türkiye’de ise 12 bin Cezayir vatandasinin yasadigina dikkati çekerek, “Geçtigimiz yil 2 bin 196 Cezayirli ögrencinin Türkiye üniversitelerinde egitim görmelerine destek olarak gençlerimizin kültürel etkilesimine ve geleceklerine destek olduk. Gençlerimiz ülkelerimiz arasinda sevgi köprüleri kuran birer gönül elçisidir. Türkiye Maarif Vakfimizin resmi süreçleri tamamlanmasinin ardindan Cezayir’de de bir anaokulu ve bir ilkokul ile egitim ve ögretime baslanmasini planliyoruz. Egitimde tecrübe paylasimini ülkelerimizin gelecegi açisindan degerli bir yatirim olarak görüyoruz” seklinde konustu.



Türkiye ile Cezayir arasindaki uçuslarda sefer sayisi artirildi

Bugünkü toplantida ekonomiden bilgi teknolojilerine, egitimden sagliga, kültürden turizme, ticaretten sosyal politikalara kadar birçok alanda iki ülke arasindaki is birliginin genisletilmesi konusunda anlasmaya varildigini kaydeden Bakan Göktas, “Gerçeklesen verimli görüsmelerin ülkelerimiz arasindaki ekonomik iliskileri çok daha ileri bir noktaya tasiyacagina gönülden inaniyorum. Dün Karma Ekonomik Komisyonu vesilesiyle Sivil Havacilik Genel Müdürlügümüz ile Cezayir Sivil Havacilik Otoritesi arasinda da bir mutabakat zapti imzalandi. Bu anlasma ile iki ülke arasindaki hava ulasiminda haftalik 35 olan uçus sefer sayisinin 80 uçusa çikarilmasi ve uçus noktalarina iliskin kisitlamalarin kaldirilmasi karari alindi. Bu anlasma Türkiye ve Cezayir iliskileri açisindan memnuniyet verici bir gelismedir” diye konustu.

Konusmalarin ardindan iki bakan KEK toplanti tutanagini imzaladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile